ponczo87 Opublikowano 11 Lutego 2019 #1 Opublikowano 11 Lutego 2019 Witam wszystkich, chcę wykonać instalacje CO, dla domku o pow. około 180m2. Kocioł to Defro Sigma Ekopell 20kw, cały dom ogrzewany podłogówką + 2 grzejniki łazienkowe. Zdecydowałem się na układ zamknięty, a jako zabezpieczenie chcę zainstalować zawór schładzający dwufunkcyjny, oczywiście dodatkowo grupa bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym. Kocioł będzie zabezpieczony zaworem 4D. Do tej pory wykonywałem instalacje w układzie otwartym, tu jednak jest spory problem z naczyniem wzbiorczym, miejscem jego montażu, oraz bardzo daleka, ewentualna droga do niego. Stąd pomysł z zamkniętym układem. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi na co zwrócić szczególną uwagę przy takiej instalacji? Czy zawory schładzające to na pewno dobry pomysł? Może lepsze rozwiązanie to wężownica schładzająca? Albo w ogóle układ mieszany z wymiennikiem na podłogówkę?
zaworek Opublikowano 11 Lutego 2019 #2 Opublikowano 11 Lutego 2019 Przy samej podłogówce sugeruje bufor
ponczo87 Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2019 Temat był poruszany. Nie wiem czy koszta na to pozwolą. W praktyce taka inwestycja się opłaca? Co myślisz o moich pytaniach?
zaworek Opublikowano 11 Lutego 2019 #4 Opublikowano 11 Lutego 2019 Bez bufora kocioł będzie pracował niestabilnie,będzie duża liczba uruchomień palnika.Wystarczyłby mały bufor powiedzmy ok.600l Problemem też mogą być tylko dwa grzejniki drabinkowe,dawać specjalnie dodatkową pompę tylko na dwa małe grzejniki?Zwykła 40ka będzie przewymiarowana,chyba że pompa od CWU Nie robiłbym kotła na pellet na zaworze 4D Prędzej sprzęgło i zawór temperaturowy typu VTC np55/60st zresztą przy buforze ten zawór też jest konieczny
mironw Opublikowano 11 Lutego 2019 #5 Opublikowano 11 Lutego 2019 55 minut temu, zaworek napisał: Nie robiłbym kotła na pellet na zaworze 4D Ale 4D tylko jako temperatura CO, bez ochrony powrotu , bo będzie na pewno nie stabilnie działał , chociaż dwa grzejniki pewnie drabinki to rzeczywiście bezsensu takie koszty A garaż nie ma grzejników? U kolegi kocioł na pellet był układ otwarty ,ale serwisant przy pierwszym uruchomieniu zasugerował że stabilniej będzie układ pracował przy zamkniętym układzie no i tak teraz działa
Gonzo19 Opublikowano 11 Lutego 2019 #6 Opublikowano 11 Lutego 2019 Godzinę temu, ponczo87 napisał: Kocioł będzie zabezpieczony zaworem 4D. wielki błąd, w razie czego od razu dołącz do tematów z problemem regulacji instalacji, możesz od razu zanim wykonasz. Zawór 4D nie jest dla kotła na pellet. Godzinę temu, ponczo87 napisał: Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi na co zwrócić szczególną uwagę przy takiej instalacji? zawór 3D na powrocie wraz z pompą, bufor 500-1000l dla podłogówki i dla schładzania kotła, wtedy Godzinę temu, ponczo87 napisał: zawory schładzające i Godzinę temu, ponczo87 napisał: wężownica schładzająca? jest całkowicie zbędna
PrzeMal Opublikowano 12 Lutego 2019 #7 Opublikowano 12 Lutego 2019 Też nad tym myślałem i mam obecnie uklad otwarty na kotle a zamkniety na CO. Jestem w trakcie rozbudowy i remontu domu. Na calosci bede mial podlogowke, obecnie w jednym pomieszczeniu jest na razie o pow. 16m.kw reszta grzejniki. Docelowo jakies 130m.kw do ogrzania podlogowka. Do czasu samych grzejnikow bylo super, od momentu podlaczenia podlogowki spalanie znacznie wzroslo, wiec raczej ciemno widze bez bufora system zamkniety na ogrzewaniu wraz z piecem...
mironw Opublikowano 12 Lutego 2019 #8 Opublikowano 12 Lutego 2019 22 minuty temu, PrzeMal napisał: momentu podlaczenia podlogowki spalanie znacznie wzroslo, A wygrzania podłogi nie liczysz , jak pracuje na czym ta podłogówka
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #9 Opublikowano 12 Lutego 2019 Rodzaj ukladu zamkniety czy otwarty nie wplywa na stabilnosc pracy kotla ten serwisant co tak poradzil powinien poniesc koszta przerobki. Co do pytania o schladzanie to zawor dbv1 wystarczy pod warunkiem ze producent dopuszcza kociol w ukladzie zamknietym. Powaznie bym potraktowal propozyje kolegow na temat buforu dla samej podlogowki. Jesli tego nie zrobisz bedziesz autorem wiekszej ilosci tematow na tym forum. Układ mieszany odpada bo po co komplikowac prosta instalacje, generowac koszta i straty ciepła.
Gonzo19 Opublikowano 12 Lutego 2019 #10 Opublikowano 12 Lutego 2019 36 minut temu, KubaSko napisał: Co do pytania o schladzanie to zawor dbv1 wystarczy pod warunkiem ze producent dopuszcza kociol w ukladzie zamknietym. zgadza się, ale jak ma/będzie miał bufor, to wtedy DBV czy inna wężownica jest niepotrzebna, wystarczy sam bufor jako urządzenie schładzające/odbierające nadmiar ciepła.
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #11 Opublikowano 12 Lutego 2019 Bufor nie jest urzadzeniem do odprowadzania nadmiaru ciepla !!! tylko urzadzeniem magazynujacym cieplo. Tak samo jak zawor bezpieczenstwa i naczynie przeponowe kazde z nich sluzy do czego innego. Wczytaj sie w norme mowiaca jakie wiarunki maja byc spelnione przy ukladach zamknietych.
Gonzo19 Opublikowano 12 Lutego 2019 #12 Opublikowano 12 Lutego 2019 Mylisz się, ale to już nie mój problem
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #13 Opublikowano 12 Lutego 2019 Tak napalisz w smieciuchu 30 kW prad wyłączą masz laddomat lub zawor temperaturowy to i bufor 10tys litrow ci nie pomoze. Zasiegnij literatury
mironw Opublikowano 12 Lutego 2019 #14 Opublikowano 12 Lutego 2019 11 minut temu, KubaSko napisał: Bufor nie jest urzadzeniem do odprowadzania nadmiaru ciepla !!! tylko urzadzeniem magazynujacym cieplo. I muszę się z Tobą zgodzić na 1000% 10 minut temu, Gonzo19 napisał: Mylisz się, ale to już nie mój problem jak się na piecu pojawi95C to bufor chyba też już będzie Pełny GORĄCY 95C , nie prawda ?
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #15 Opublikowano 12 Lutego 2019 Dziekuje za slowa poparcia. O ile wogole ta gorąca woda trafi do bufora zanim nie wyleci razem z kołem przez dach ☺ jesli bedzie mozliwy obieg grawitacyjny na buforze to mamy opoznienie do punktu krytycznego a jesli nie ma grawitacji a w nowych instalacjach jej nie ma no to mamy bum a woda w ukl zamknietym bedzie wrzala przy ok 130 stopniach
zaworek Opublikowano 12 Lutego 2019 #16 Opublikowano 12 Lutego 2019 Kuba ma rację,dbv potrzebny przy buforze też gdy kocioł w zamkniętym.Oryginalny schemat kotła Biawar
Gonzo19 Opublikowano 12 Lutego 2019 #17 Opublikowano 12 Lutego 2019 po pierwsze piszemy o: 23 godziny temu, ponczo87 napisał: Defro Sigma Ekopell 20kw po drugie: 3 godziny temu, KubaSko napisał: prad wyłączą masz laddomat proszę zapoznać się dokładnie z zasada działania laddomatu 1 godzinę temu, zaworek napisał: Oryginalny schemat kotła Biawar tak, właśnie producent zamieszcza to na schematach, aby nie musiał tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej. dlaczego nie zamieścił wężownicy schładzającej? odpowiem od razu, bo nie ma jej w swojej ofercie, zawór dbv tak. nie ma tez innych urządzeń schładzających. 3 godziny temu, KubaSko napisał: lub zawor temperaturowy to i bufor 10tys litrow ci nie pomoze. trzeba wiedzieć jak zrobić instalację, aby to zadziałało, a że mamy takich instalatorów jakich mamy, to dla świętego spokoju lepiej zaznaczyć na schemacie, sprzedać i dołożyć coś co jest przy danym kotle zbędne, ale przynajmniej nie ma potrzeby tłumaczyć dlaczego nie. Kumaty instalator będzie wiedział, kiedy należy zastosować zawór DBV, wężownice schładzającą lub inne urządzenie działające podobnie(ciekawe dlaczego nikt nie wspomina o nich). To tyle z mojej strony. Nie mam najmniejszego zamiaru dyskutować dalej na ten temat, bo to nie ma sensu.
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #18 Opublikowano 12 Lutego 2019 Dokładnie nie ma sensu dyskutować. Kumaty instalator kieruje się instynktem a nie wytycznymi i normami.
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2019 #20 Opublikowano 13 Lutego 2019 Jakies tam instynkty kumate intalatorY mają, że im kotły na paliwo stałe rzadko wybuchają ☺
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #21 Opublikowano 13 Lutego 2019 16 godzin temu, KubaSko napisał: Bufor nie jest urzadzeniem do odprowadzania nadmiaru ciepla !!! Wg normy jest !
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #22 Opublikowano 13 Lutego 2019 11 godzin temu, KubaSko napisał: Kumaty instalator kieruje się instynktem a nie wytycznymi i normami. Widać że kolega mocno nie kumaty, a z instynktem ma szanse na przeżycie na bezludnej wyspie.
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2019 #23 Opublikowano 13 Lutego 2019 Chodzi ci o norme 303-5. Tam jest podzial na urzadzenia zabezpieczajace kociol w ukladzie zamknietym. Sposob zabezpieczen kotla dzieli sie na szybko wyłączający, częściowo wyłącz., i niewyłączalny. Okresla stan zagrozenia czyli wzrost temp powyzej 110 stopni. Omowione sa tez urzadzenia do odprowadzania nadmiaru ciepla: sa nimi wyminniki(wezownice), zabezpieczenia termiczne (np.dbv1) i bufory. Z tym ze bufor sam w sobie nie odbierze nadwyzki z kotla jesli nie bedzie w nim obiegu grawitacyjnego. W kotlach z automatycznym podawaniem paliwa zabezpieczeniem jest tez urzadzenie gaszace i wyrzut paliwa z podajnika. Widac ze kolega mocno kumaty ale instynktu do przezycia na bezludnej wyspie brak ☺ to tak jak w filmie "Znachor" wiedzy Kosiba nie miał a przynajmniej jej nie pamietal ale instynkt okazal sie ważniejszy ☺
PrzeMal Opublikowano 17 Lutego 2019 #24 Opublikowano 17 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 14:14, mironw napisał: A wygrzania podłogi nie liczysz , jak pracuje na czym ta podłogówka Po miesiacu od uruchomienia, spalanie co najmniej o 25 do 30% wyższe, przy temp na zewnatrz wyzszych... Byc moze ze pomoze silownik i sterownik w pomieszczeniu.
mironw Opublikowano 18 Lutego 2019 #25 Opublikowano 18 Lutego 2019 W dniu 11.02.2019 o 20:56, mironw napisał: U kolegi kocioł na pellet był układ otwarty ,ale serwisant przy pierwszym uruchomieniu zasugerował że stabilniej będzie układ pracował przy zamkniętym układzie no i tak teraz działa Dziś właśnie rozmawiałem z kumplem , temp stabilna parter piętro a pali około 13-15 kg pelletu na dobę z cwu 250litrów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.