marian1980 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam jako dzięki kolegom przebrnąłem przez temat instalacji c.o. w domu i wszystko gra i buczy ;) to chciałbym skorzystać ponownie z Waszego doświadczenia odnośnie wody. Mam dwa proste rysunki na których narysowałem dwa sposoby pociągnięcia ciepłej i zimnej wody. Rury główne to 25 mm PP instalacja będzie zgrzewana od tych rur później będzie rozdział na inne urządzenia znajdujące się w łazienkach. Pierwszy rysunek przedstawia jedno rozwiązanie a drugi drugie :) - które rozwiązanie będzie lepsze jeśli chodzi o ciśnienia wody na piętrze i parterze przy jednoczesnym korzystaniu z wody na parterze i na piętrze ? Dla mnie wydaje się że rysunek nr 2 , tam gdzie idzie rura PP 25 i bezpośrednio z tej rury za pomocą kolanka nyplowego i trójnika rozdział na parter i piętro i tak samo ciepła woda. Potrzebne mi to do tego żeby założyć niezależne liczniki na parter i piętro dlatego tak kombinuję. Obecnie piony są puszczone po ścianie od piwnicy po piętro i od tego trójnikami odchodzi do wewnętrznej instalacji na resztę urządzeń - tak byłoby najłatwiej zmienić ale nie mogę tego zrobić bo te piony idą tam gdzie będą prysznice i żadnych rewizji itp nie mogę zrobić na tych ścianach stąd pomysł żeby rozbić już to w piwnicy i tam to olicznikować . Czy ma ktoś z kolegów doświadczenie w tego rodzaju instalacjach , proszę o pomoc
gmaj22 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2019 1 i 2 ro w zasadzie to samo, tylko w 2 dochodzą znikome straty cisnienia na dwóch kolanach.
mac65 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Może nie ciśnienia ale raczej przepływu .
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wg mnie rura PP25 jest za mała na główne zasilanie, np taką rurę to prowadzę wprost do wanny lub prysznica. Pion to min PP32. wersja 1 czy 2 to to samo, jakby szło do przyłącza to byłaby jakaś różnica
marian1980 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Rozumiem czyli ten drugi sposób będzie ciut lepszy właśnie ze względu na te mniejsze straty przepływu. Generalnie rozumiem że rozwiązanie rur 25mm jest ok i nie będzie jako tako problemu np z tym że jak ktoś się będzie równocześnie kąpał na górze i na dole to przepływ wody nie będzie mocno zróżnicowany i na parterze będzie ok a na piętrze spadek przepływu. Oczywiście zakładam zmniejszanie średnic na poszczególne urządzenia w łazienkach , pralka dam 25 lub 20 , kibelek umywalka i prysznic 20
marian1980 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 31 Stycznia 2019 sambor: a czy do umywalki i do prysznica 25 to trochę nie za dużo, generalnie jak czytałem to 20 jest ok ? W sumie jeśli miałoby być lepiej jeśli chodzi o przepływy na górze i na dole to mogę dać 32mm i później już odpowiednio redukować na poszczególne urządzenia. Ale mam też pewną obawę odnośnie 32mm bo od węzła do np piętra będę miał z 12 metrów rury i jak ktoś nie będzie np używał ciepłej wody w bliskich odstępach czasu to tyle wody będzie musiało być po prostu zmarnowane jeśli chodzi o ciepłą wodę , stąd bardziej przymierzałem się do 25 . A czy np dojście może być np PP 32mm a już te rozwidlenia na parter i piętro po 25 mm i później ewentualnie dalsze zmniejszenie średnicy do poszczególnych urządzeń
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2019 To teraz ma sens. Do umywalki daj PP20 a do wanny i prysznica PP20 może być mało, podobnie do pralki - tam powinno być PP25
marian1980 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ok, z prysznicem i wanną to masz rację tam jakby nie było lepiej dać 25 jeśli ma być większy komfort jeżeli chodzi o przepływy bo to chyba najbardziej tutaj ma znaczenie. Zapytam jeszcze odnośnie pokusy jaką jest cyrkulacja, jak już robię taką całą instalację to zastanawiam się nad poprowadzeniem powrotnej rury cyrkulacyjnej zarówno z piętra jak i parteru o przekroju PP 16mm na samym końcu punktów odbioru. Nie wiem jak dalej wystarczy pieniędzy ale taką rurę powrotną chciałbym położyć żeby mieć ewentualnie taką możliwość w przyszłości. Jako że już temat rozpocząłem to może dopytam i przedstawię zdjęcie mojego węzła . Jestem podłączony do miejskiej elektrociepłowni (podgrzanie zarówno ciepłej wody użytkowej jak i centralnego ogrzewania) . Zaznaczyłem niebieskim gdzie zimna woda idzie do wymienników , później z jednego wymiennika idzie do drugiego i od tego drugiego idzie dopiero dalej na sieć jako ciepła woda . Czy w taki węzeł mam możliwość wpięcia się powrotną rurą cyrkulacyjną tak żeby ewentualnie móc korzystać z takiego udogodnienia pomijając już opłacalność tej inwestycji jak i samego jej używania ?
gmaj22 Opublikowano 1 Lutego 2019 #10 Opublikowano 1 Lutego 2019 Przy podawaniu średnic dobrze jest używać średnicy nominalnej - DN. Bo zwłaszcza rury PP czy PE mają grube ścianki (w zależności od ciśnienia) i średnica wewnętrzna rury np. PP 32 dla PN16 jest zaledwie 23 mm.
marian1980 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #11 Opublikowano 1 Lutego 2019 Rzeczywiście już po ogrzewaniu powinienem bardziej operować właściwym oznaczeniem rur , zatem poprawiam się i tak oznaczenia jak na ostatnim rysunku to (wszystko w klasie PN 16 zarówno do ciepłej jak i zimniej wody) : DN 32 czyli PP 32mm odnośnie nitki głównej DN 25 czyli PP 25mm odnośnie dojść do poszczególnych pięter i później rozdział na poszczególne urządzenia odbiorcze: WC DN 20 PP 20mm Umywalka DN 20 PP 20mm Prysznic, wanna DN 25 PP 25mm Pralka DN 25 PP 25 mm Rura powrotna cyrkulacyjna DN 16 PP 16mm Bardzo proszę o odniesienie się szanownych kolegów do mojego ostatniego wpisu odnośnie cyrkulacji
zaworek Opublikowano 1 Lutego 2019 #12 Opublikowano 1 Lutego 2019 Cyrkulacje zrób na PP20 16ki raczej się nie używa,jest bo jest ale zerowa sprzedaż)Różnica w cenie jakaś minimalna.Zresztą możesz spytać tu na forum czy któryś z instalatorów używa w ogóle rur PP16,bardzo wątpię
marian1980 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #13 Opublikowano 1 Lutego 2019 Rozumiem po prostu gdzieś wyczytałem że robi się powrót rurą cyrkulacyjną o najmniejszej średnicy
Gonzo19 Opublikowano 1 Lutego 2019 #14 Opublikowano 1 Lutego 2019 41 minut temu, marian1980 napisał: DN 32 czyli PP 32mm odnośnie nitki głównej DN 25 czyli PP 25mm odnośnie dojść do poszczególnych pięter zacznijmy od tego że: PP32 to DN25 inaczej 1" pp25 to DN20 inaczej 3/4" PP20 to DN16 inaczej 1/2" DN32 to PP40 41 minut temu, marian1980 napisał: Pralka DN 25 PP 25 mm Rura powrotna cyrkulacyjna DN 16 PP 16mm Do pralki PP20 czyli DN16 to świat i ludzie Powrotna cyrkulacyjna tez PP20 DN16 i na każdej nitce powrotnej przed połaczeniem w jedna zawór grzybkowy celem zrównoważenia cyrkulacji Patrzac na rysunek wczesniej(ten ostatni, to rura pozioma PP32 wystarczy, piony PP25 a wszystkie odejścia PP20
marian1980 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #15 Opublikowano 1 Lutego 2019 Gonzo19 , rzeczywiście coś mnie przyćmiło i spisywałem mieszając bezmyślnie wartości z oznaczeniami
Gonzo19 Opublikowano 1 Lutego 2019 #16 Opublikowano 1 Lutego 2019 pamiętaj, ze na rurach i osprzęcie hydraulicznym jest jeszcze jedno oznaczenie PN i dotyczy cisnienia nie polskiej normy. np. PN30 DN20 oznacza że dany element jest 3/4" i wytrzymuje 30Bar. PN20 to 20Bar, PN16 to 16Bar itd. i jeszcze jedno, jesli pod prysznicem planujesz bicze wodne i inne tego typu wynalazki(nie polecam, bo dyzo wody idzie, a i tak nie będziesz miał czasu stać pod prysznicem ze 30 minut) to rura co najmniej DN25 tak jak radził @sambor
marian1980 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #17 Opublikowano 1 Lutego 2019 Ok, dzięki za informacje na pewno będą przeze mnie przyswojone żeby już operować poprawnie i nie wprowadzać w błąd innych
mironw Opublikowano 2 Lutego 2019 #18 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja myśle że cyrkulacje to można pociągnąć pex-em 16mm i było by w jednym kawałku a i tak pompa chodzi cyklicznie
marian1980 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #19 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ok dzięki za informacje, ale może znajdzie się ktoś z kolegów kto spojrzy na mój osprzęt na zdjęciu - wymienniki i spróbuje coś podpowiedzieć odnośnie możliwości podłączenia do tego co mam cyrkulacji , czy będzie potrzebny jakiś zbiornik , inne elementy, jaka jest możliwość itp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.