Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jaki najlepszy sposób na odpowiednie ciśnienie wody

marian1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako dzięki kolegom przebrnąłem przez temat instalacji c.o. w domu i wszystko gra i buczy ;) to chciałbym skorzystać ponownie z Waszego doświadczenia odnośnie wody.

Mam dwa proste rysunki na których narysowałem dwa sposoby pociągnięcia ciepłej i zimnej wody.

Rury główne to 25 mm PP instalacja będzie zgrzewana od tych rur później będzie rozdział na inne urządzenia znajdujące się w łazienkach.

Pierwszy rysunek przedstawia jedno rozwiązanie a drugi drugie :) - które rozwiązanie będzie lepsze jeśli chodzi o ciśnienia wody na piętrze i parterze przy jednoczesnym korzystaniu z wody na parterze i na piętrze ?

Dla mnie wydaje się że rysunek nr 2 , tam gdzie idzie rura PP 25 i bezpośrednio z tej rury za pomocą kolanka nyplowego i trójnika rozdział na parter i piętro i tak samo ciepła woda.

Potrzebne mi to do tego żeby założyć niezależne liczniki na parter i piętro dlatego tak kombinuję.

Obecnie piony są puszczone po ścianie od piwnicy po piętro i od tego trójnikami odchodzi do wewnętrznej instalacji na resztę urządzeń - tak byłoby najłatwiej zmienić ale nie mogę tego zrobić bo te piony idą tam gdzie będą prysznice i żadnych rewizji itp nie mogę zrobić na tych ścianach stąd pomysł żeby rozbić już to w piwnicy i tam to olicznikować .

Czy ma ktoś z kolegów doświadczenie w tego rodzaju instalacjach , proszę o pomoc

wodaschemat.jpg

wodaschemat1.jpg

Opublikowano

1 i 2  ro w zasadzie to samo, tylko w 2 dochodzą znikome straty cisnienia na dwóch kolanach.

Opublikowano

Może nie ciśnienia ale raczej przepływu .

Opublikowano

Wg mnie rura PP25 jest za mała na główne zasilanie, np taką rurę to prowadzę wprost do wanny lub prysznica.

Pion to min PP32.

wersja 1 czy 2 to to samo, jakby szło do przyłącza to byłaby jakaś różnica

Opublikowano

Rozumiem czyli ten drugi sposób będzie ciut lepszy właśnie ze względu na te mniejsze straty przepływu.

Generalnie rozumiem że rozwiązanie rur 25mm jest ok i nie będzie jako tako problemu np z tym że jak ktoś się będzie równocześnie kąpał na górze i na dole to przepływ wody nie będzie mocno zróżnicowany i na parterze będzie ok a na piętrze spadek przepływu.

Oczywiście zakładam zmniejszanie średnic na poszczególne urządzenia w łazienkach , pralka dam  25 lub 20 , kibelek umywalka i prysznic 20        

Opublikowano

sambor: a czy do umywalki i do prysznica 25 to trochę nie za dużo, generalnie jak czytałem to 20 jest ok ?

W sumie jeśli miałoby być lepiej jeśli chodzi o przepływy na górze i na dole to  mogę dać 32mm i później już odpowiednio redukować na poszczególne urządzenia.

Ale mam też pewną obawę odnośnie 32mm bo od węzła do np piętra będę miał z 12 metrów rury i jak ktoś nie będzie np używał ciepłej wody w bliskich odstępach czasu to tyle wody będzie musiało być po prostu zmarnowane jeśli chodzi o ciepłą wodę , stąd bardziej przymierzałem się do 25 .

A czy np dojście może być np PP 32mm a już te rozwidlenia na parter i piętro po 25 mm i później ewentualnie dalsze zmniejszenie średnicy do poszczególnych urządzeń

Opublikowano

Ok, z prysznicem i wanną to masz rację tam jakby nie było lepiej dać 25 jeśli ma być większy komfort jeżeli chodzi o przepływy bo to chyba najbardziej tutaj ma znaczenie.

Zapytam jeszcze odnośnie pokusy jaką jest cyrkulacja,  jak już robię taką całą instalację to zastanawiam się nad poprowadzeniem powrotnej rury cyrkulacyjnej zarówno z piętra jak i parteru o przekroju PP 16mm na samym końcu punktów odbioru.

Nie wiem jak dalej wystarczy pieniędzy ale taką rurę powrotną chciałbym położyć żeby mieć ewentualnie taką możliwość w przyszłości.

Jako że już temat rozpocząłem to może dopytam i przedstawię zdjęcie mojego węzła .

Jestem podłączony do miejskiej elektrociepłowni (podgrzanie zarówno ciepłej wody użytkowej jak i  centralnego ogrzewania) .

Zaznaczyłem niebieskim gdzie zimna woda idzie do wymienników , później z jednego wymiennika idzie do drugiego i od tego drugiego idzie dopiero dalej na sieć jako ciepła woda .

Czy w taki węzeł mam możliwość wpięcia się powrotną rurą cyrkulacyjną tak żeby ewentualnie móc korzystać z takiego udogodnienia pomijając już opłacalność tej inwestycji jak i samego jej używania ?

calosc_wezel_woda.jpg

Opublikowano

Przy podawaniu średnic dobrze jest używać średnicy nominalnej - DN. Bo zwłaszcza rury PP czy PE mają grube ścianki (w zależności od ciśnienia) i średnica wewnętrzna rury np. PP 32 dla PN16 jest zaledwie 23 mm.

Opublikowano

Rzeczywiście już po ogrzewaniu powinienem bardziej operować właściwym oznaczeniem rur , zatem poprawiam się i tak oznaczenia jak na ostatnim rysunku to (wszystko w klasie PN 16 zarówno do ciepłej jak i zimniej wody) :

DN 32 czyli PP 32mm odnośnie nitki głównej

DN 25 czyli PP 25mm odnośnie dojść do poszczególnych pięter

i później rozdział na poszczególne urządzenia odbiorcze:

WC DN 20 PP 20mm

Umywalka DN 20 PP 20mm

Prysznic, wanna DN 25 PP 25mm

Pralka DN 25 PP 25 mm

Rura powrotna cyrkulacyjna DN 16 PP 16mm

Bardzo proszę o odniesienie się szanownych kolegów do mojego ostatniego wpisu odnośnie cyrkulacji

Opublikowano

Cyrkulacje zrób na PP20 16ki raczej się nie używa,jest bo jest ale zerowa sprzedaż)Różnica w cenie jakaś minimalna.Zresztą możesz spytać tu na forum czy któryś z instalatorów używa w ogóle rur PP16,bardzo wątpię 

Opublikowano
41 minut temu, marian1980 napisał:

DN 32 czyli PP 32mm odnośnie nitki głównej

DN 25 czyli PP 25mm odnośnie dojść do poszczególnych pięter

zacznijmy od tego że:

PP32 to DN25 inaczej 1"

pp25 to DN20 inaczej 3/4"

PP20 to DN16 inaczej 1/2"

DN32 to PP40

41 minut temu, marian1980 napisał:

Pralka DN 25 PP 25 mm

Rura powrotna cyrkulacyjna DN 16 PP 16mm

Do pralki PP20 czyli DN16 to świat i ludzie

Powrotna cyrkulacyjna tez PP20 DN16 i na każdej nitce powrotnej przed połaczeniem w jedna zawór grzybkowy celem zrównoważenia cyrkulacji

Patrzac na rysunek wczesniej(ten ostatni, to rura pozioma PP32 wystarczy, piony PP25 a wszystkie odejścia PP20

Opublikowano

pamiętaj, ze na rurach i osprzęcie hydraulicznym jest jeszcze jedno oznaczenie PN i dotyczy cisnienia nie polskiej normy. np. PN30 DN20 oznacza że dany element jest 3/4" i wytrzymuje 30Bar. PN20 to 20Bar, PN16 to 16Bar itd.

i jeszcze jedno, jesli pod prysznicem planujesz bicze wodne i inne tego typu wynalazki(nie polecam, bo dyzo wody idzie, a i tak nie będziesz miał czasu stać pod prysznicem ze 30 minut) to rura co najmniej DN25 tak jak radził @sambor

Opublikowano

Ja myśle że cyrkulacje to można pociągnąć pex-em 16mm i było by w jednym kawałku  a i tak pompa chodzi cyklicznie

Opublikowano

Ok dzięki za informacje, ale może znajdzie się ktoś z kolegów kto spojrzy na mój osprzęt na zdjęciu - wymienniki i spróbuje coś podpowiedzieć odnośnie możliwości podłączenia do tego co mam cyrkulacji , czy będzie potrzebny jakiś zbiornik , inne elementy, jaka jest możliwość itp

calosc_wezel_woda.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.