alvin98 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witam Chciał bym poprosić o opinie i poradę w sprawie montażu pompy kotłowej w instalacji z zaworem 4D. Posiadam piec na pellet który ogrzewa 130 m2 powierzchni w domu parterowym wybudowanym w 2017 roku oraz zbiornik CWU 250 l i dwa grzejniki łazienkowe Problem polega na tym że temperatura powrotu jest niska i piec długo pracuje żeby ją osiągnąć. Zalecana temperatura powrotu to 55 st. C. Chciał bym się poradzić czy zamontowanie pompy kotłowej może pomóc w tym przypadku. Zastanawiam się w jaki sposób ją ewentualnie zamontować. Myślę nad trzema opcjami które przedstawiam na załączonym zdjęciu. Pierwsza z pompą na powrocie z 4D, druga połączenie zasilania z powrotem i na tym połączeniu pompa, trzecia połączenie zasilania z powrotem zaworem ATV i pompą za nim na powrocie do pieca. Czy mógł by poratować i podpowiedziec która opcja będzie prawidłowa. Dodam że wyjście rur z pieca 32 powrót też 32 ale po drodze jest trzy kolana na powrocie i zasilaniu wymuszone umiejscowieniem pieca i kształtem kotłowni przez co grawitacyjnie wygrzanie powrotu idzie wolno. Proszę o poradę w ten sprawie będę bardzo wdzięczny.
mac65 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Czy aby na pewno ? 4d powinien to robić to samo pod warunkiem że ma siłownik a nie jest ustawiany ręcznie. Poza tym 4d i podłogówka w całym domu + kocioł na pelet i bez chociaż mini bufora czy sprzęgła to moim zdaniem złe rozwiązanie .
alvin98 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zawór 4D jest z siłownikiem ale jeśli powrót nie ma 55 st. C to jego otwarcie na instalację jest małe. Też myślę że opcja 3 jest odpowiednia jednak występuje ona najczesciej jeśli jest sprzęgło, tak przynajmniej widziałem po lekturze forum i innych różnych źródeł . Zastanawiam się czy sprawdzi się z zaworem 4d i siłownikiem. Myślę też na opcja nr 2 w której zawór 4D będzie regulował temperaturę powrotu a pompa przyspieszy nagrzanie powrotu. Piec jest z dofinansowania a w nim zawór 4D i siłownik był umieszczony jako wyposażenie obowiazkowe. Okazało się że u mnie się średnio sprawdza i chciał bym to jakoś poprawić. Bez pompy kotłowej jest słabo więc jakaś opcje trzeba wybrać.
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Skoro tak, to opcja #1, ale bezwzględnie zmienić wpięcie powrotu CWU, chyba że zmieścisz pompę kotłową pomiędzy 4D a trójnikiem wpięcia powrotu CWU. Znaczenie mają również podłączenia obiegów za 4D. Czy masz dodatkowy mieszacz pompowy, jak wpięte są drabinki?
mironw Opublikowano 29 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Podejrzewam że grzejniki drabinkowe służą do suszenia ręczników wpięte w 4D , tylko czy podłogówka też nie działa na 4D , a co za tym idzie to piec na niskich temperaturach dlatego tak długo powrót dochodzi , ja wyłączył bym ochronę powrotu i nr 2
alvin98 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Cały układ wygląda jak na załączonym zdjęciu. Opcja nr 2 i 3 są dość proste do wykonania nie potrzeba wielu przeróbek aby wpiąć pompę i ewentualnie zawór ATV. Pytanie co będzie dobre.
gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Na powrocie z podłogówki zawór zwrotny. Drobna korekta podłączenia powrotów oraz grupy bezpieczeństwa -zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na ATV na powrocie
alvin98 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ok gmaj22 roziem że powroty grupa bezpieczenstwa dopełnianie wody oraz CWU przenosze blisko powrotu pieca. Jeśli wybiorę opcje nr 2 to trójnik łączący zasilanie z powrotem wpinam między powrotem CWU a 4 D na powrocie do pieca z 4D. Jeśli będzie opcja z zaworem ATV to kolejność wpieć patrząc na powrót do pieca z 4D wygląda tak zawór ATV pompa wpięcie powrotu CWU wpięcie grupy bezpieczeństwa i dopełniania wody w układzie. Jeśli dobrze rozumuje proszę o opinię a jeśli coś pomyliłem o poprawienie.
gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Generalnie w każdej opcji grupa bezpieczeństwa przy samym kotle. Powrót CWU jako pierwszy powrót od kotła, ponieważ zasilanie CWU jest pierwsze. Jedynie w opcji #2 z pompą przewałową, najpierw mamy trójniki obiegu tej pompy, póżniej zasilanie/powrót CWU , potem dopiero 4D.
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ale te trójniki to proponuje 5/4 cala co by pompa kotłowa nie zabrała całej wody
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 30 Stycznia 2019 No i przy powrocie z grzejników ZZ , a pompa CO odłączana , czy ciągle pracuje
alvin98 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Pompa CO załączana prze sterownik przy określonej temperaturze.
alvin98 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Po naniesieniu sugerowanych zmian opcje 2 i 3 rozumiem że mają wyglądać tak jak za zdjęciu. Oczywiście trójniki 5/4, filtry siatkowe przed pompami i zawory zwrotne umieszczone za pompami j w miejscach sugerowanych przez uczestników rozmowy, w opcji nr 1 ewentualnie tak jak pisał kolega gmaj22. Jeśli ktoś mógł by to obejrzeć i powiedzieć czy jest ok było by super. Która opcja waszym zdaniem będzie najlepsza.
zaworek Opublikowano 30 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Na obu schematach zła lokalizacja ZZ na powrocie z podłogówki.Jak ATV to jak w zał.+zabezpieczenia dla układu zamkniętego
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 30 Stycznia 2019 oczywiście wyłączyć ochronę powrotu
alvin98 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #19 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Czemu wyłączyć ochronę powrotu. Czemu takie rozwiązanie powrotu podłogowymi jest lepsze. Opcja nr 3 wymaga sprzęgła tak rozumiem i sporo przeróbek więc póki trwa sezon grzewczy ją odpuszczę. Choć uważam że jest najlepsza i przed kolejnym sezonem wykonam ją. Zostaje 1 lub 2 macie jakieś za i przeciw tych dwóch rozwiązań.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opcja 3 nie wymaga sprzęgła - tą rolę spełnia w tym przypadku zaw 4-D
mironw Opublikowano 30 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 30 Stycznia 2019 34 minuty temu, alvin98 napisał: Czemu wyłączyć ochronę powrotu. A poco wstawiasz pompę kotłową chyba właśnie do ochrony powrotu , aj ak wyłączysz ochronę to4D będzie stabilniej trzymał zadaną CO
alvin98 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #22 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Z wyłączeniem powrotu rozumiem już. Ja myślałem że po wstawieniu pompy kotłowej ciepła woda będzie szybciej kroczyć w małym obiegu i przez to piec szybciej złapie 55 st. C, co będzie skutkowało większym otwarciem zaworu 4D na instalacje. Myślałem że przy takim rozwiązaniu z pompa obędzie się bez wylączania ochrony powrotu. A czemu takie rozwiązanie z zaworami zwrotnymi i powrotem podłogowymi proponujecie Rozumiem że po wprowadzeniu zmian z usytuowaniem zaworów zwrotnych z podłogówki i odpowiednia kolejnością wpieć powrotów grupy bezpieczeństwa i powrotu CWU technicznie będzie wszystko ok. Dziś zobaczyłem rozwiązanie z pompą przewałową wykonane jeszcze inaczej, tak jak na zdjęciu, rozwiązanie to działa kumplowi też przy piecu peletowym na ochronę powrotu 55 tylko różnicą jest taka że nie ma podłogowymi.
alvin98 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #23 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Co do ochrony powrotu to jej wyłączenie chyba nie jest możliwe, nie znalazłem takiej opcji w ustawieniach sterownika tych podstawowych a nawet tych serwisowych. Chciałem zmniejszyć temperaturę powrotu i tej opcji w sterowniku też nie znalazłem.
mironw Opublikowano 31 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 31 Stycznia 2019 przecież to tak samo co w poście #7 , jaki to sterownik
alvin98 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #25 Opublikowano 1 Lutego 2019 Ht tronic 900 Brager Masz rację to to samo co #7 tylko w trochę innym miejscu u kumpla się sprawdza jak piec ma np 57 st C przy rozpalaniu to na powrocie jest tyle samo ewentualnie 1lub 2 st mniej czasem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.