Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja CO z wymiennikiem płytowym - ocena

Dayan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Proszę o ocene mojego schematu ideowego instalacji z wymiennikiem płytowym.

Obecnie mam instalacje z zaworem 4D ale musze przenieść naczynie wzbiorcze (adaptacja strychu z grzejnikami) bo brakło na nie miejsca. Będzie obok kotła w podpiwniczeniu.

Jestem po wstępnej rozmowie z hydraulikiem. Generalnie zgadza się z moim planem (cyt: zrobie jak Pan będziesz chciał) tylko twierdzi, że można użyć obecny zawór 4D za wymiennikiem (cyt: po co kupować nowy jak ten już mamy).

Kocioł ma 2 wyjścia i 2 powroty, dlatego jeden chce użyć z pompą kotłową (obecnie drugie wyjście jest tylko na CWU) a drugi na reszte aby czujniki ze sterownika miały lepsze dane. Temperaturą wody na grzejniki by zarządzał sterownik poprzez zawór 3D. Czy może jednak użyć starego 4D?

Z góry dzięki. Wszelkie uwagi mile widziane. Odpowiedź mam dać hydraulikowi do wtorku.

sch_co.png

Opublikowano

Potrzebna jest jeszcze jedna pompa za wymiennikiem płytowym.Natomiast pompa kotłowa po stronie pierwotnej wymiennika płytowego jest zbyteczna.I tak pompy będą pracować w szeregu po wtórnej stronie wymiennika

wym.płyt.jpg

Opublikowano

To wtedy za wymiennikiem mamy 2 pompy w szereg i po co?

Przy wymienniku i 1 obiegu na obiegu wtórnym, regulacje temp robi się na stronie pierwotnej wymiennika przez  rozdzielanie strumienia z kotła zaworem 3-D.

Opublikowano

Zgodnie z teorią wymienników - oba te układy są niewłaściwe- wymiennik na stronie wtórnej pracuje na podciśnieniu, szczególnie niebezpieczne może to być przy większej ilości pomp np 2 i więcej.

Takie połączenie grozi kawitację na pompie i zapowietrzeniem instalacji.

Opublikowano

Czyli powinno to wyglądać mniej więcej tak?

W takim razie może zostawie 4D który mam i dodam obieg kotłowy. W sumie to dlaczego został usunięty? Samo 4D nie dogrzewa powrotu. Mam ciągle włączone CWU i dopiero kocioł stabilniej pracuje.

sch_co2.png

Opublikowano

Zaw 4-d jak widzisz się nie w twoim przypadku nie sprawdza, gdyż i tak wymiennik potrzebuje wysokiej temp wody na zasilaniu , więc i tak zaw 4-D byłby prawie cały czas otwarty na max ponadto trzeba na powrocie z 4-D zamontować pompę kotłową , która wymusi obieg i podniesie temp powrotu kotła

Pompy przewałowej/ kotłowej nie potrzeba, gdyż wymiennik załatwia ochronę kotła.

jak nie wiesz co się robi z podwójnymi zasileniami to albo się jedno zaślepia albo pod 1 podłącza CW a pod drugie CO i jest git.

Pompa na obiegu wtórym na powrocie a nie na zasilaniu.

Jak to powinno być masz poniżej

Brak tylko ZZ za pompą kotłową, ale to drobiazg.

forum.png

Opublikowano

Takie coś ? Do tego zawory termostatyczne na grzejnikach ?

sch_co.png.5dbfbbcb47df048d3580d8b91ec7f871.png

Opublikowano

Jeśli chcemy obniżyć temperaturę zasilania na obiegu wtónym grzejników czy podłogówki oraz tłoczyć czynnik do wymiennika, musimy podłączyć w ten sposób:

2127636320_wymiennik3D.png.f4d412cbc9f33c12ec67c0cb8d0e680f.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ta instalacja to już zrobiona? Mam nadzieję, że instalator pamiętał o tym żeby dać po stronie wtórnej wymiennika ciśnieniowe naczynie wzbiorcze, bo jak będzie tak jak na rysunkach to może coś w tym pęknąć

Opublikowano

Panowie tak jak na pierwszym poscie autor napisal zrobilem instalacje zgodnie z takim schematem (oprocz pompy przewalowej bo j/w sambor napisal wymiennik sie zajmie ochrona powrotu) ok 5 lat temu. Pamietam sambor mi wtedy mowil ze moga byc problemy z 3d i temperatura za nim. Mimo to zrobilem. Instalacja pracuje, ma sie dobrze, żadnych nieprawidlowosci nie stwierdzam, teoria teoria praktyka pokazuje co innego. Dobierz prawidlowo wymiennik, no i naczynie przeponowe obowiazkowe ! P.s. jeszcze pare postow i koledzy ci reaktor atomowy dorysuja do tego schematu a koszty armatury kilkukrotnie przekrocza wartość kotła ☺ tu moje zmagania z przed lat ☺

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.