Dayan Opublikowano 25 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Hej. Proszę o ocene mojego schematu ideowego instalacji z wymiennikiem płytowym. Obecnie mam instalacje z zaworem 4D ale musze przenieść naczynie wzbiorcze (adaptacja strychu z grzejnikami) bo brakło na nie miejsca. Będzie obok kotła w podpiwniczeniu. Jestem po wstępnej rozmowie z hydraulikiem. Generalnie zgadza się z moim planem (cyt: zrobie jak Pan będziesz chciał) tylko twierdzi, że można użyć obecny zawór 4D za wymiennikiem (cyt: po co kupować nowy jak ten już mamy). Kocioł ma 2 wyjścia i 2 powroty, dlatego jeden chce użyć z pompą kotłową (obecnie drugie wyjście jest tylko na CWU) a drugi na reszte aby czujniki ze sterownika miały lepsze dane. Temperaturą wody na grzejniki by zarządzał sterownik poprzez zawór 3D. Czy może jednak użyć starego 4D? Z góry dzięki. Wszelkie uwagi mile widziane. Odpowiedź mam dać hydraulikowi do wtorku.
zaworek Opublikowano 25 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Potrzebna jest jeszcze jedna pompa za wymiennikiem płytowym.Natomiast pompa kotłowa po stronie pierwotnej wymiennika płytowego jest zbyteczna.I tak pompy będą pracować w szeregu po wtórnej stronie wymiennika
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2019 To wtedy za wymiennikiem mamy 2 pompy w szereg i po co? Przy wymienniku i 1 obiegu na obiegu wtórnym, regulacje temp robi się na stronie pierwotnej wymiennika przez rozdzielanie strumienia z kotła zaworem 3-D.
zaworek Opublikowano 25 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Czyli pierwszy schemat jest OK?A drugi schemat z dwoma obiegami OP jest poprawny?Czy w tym przypadku konieczne byłoby sprzęgło?
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgodnie z teorią wymienników - oba te układy są niewłaściwe- wymiennik na stronie wtórnej pracuje na podciśnieniu, szczególnie niebezpieczne może to być przy większej ilości pomp np 2 i więcej. Takie połączenie grozi kawitację na pompie i zapowietrzeniem instalacji.
Dayan Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Czyli powinno to wyglądać mniej więcej tak? W takim razie może zostawie 4D który mam i dodam obieg kotłowy. W sumie to dlaczego został usunięty? Samo 4D nie dogrzewa powrotu. Mam ciągle włączone CWU i dopiero kocioł stabilniej pracuje.
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zaw 4-d jak widzisz się nie w twoim przypadku nie sprawdza, gdyż i tak wymiennik potrzebuje wysokiej temp wody na zasilaniu , więc i tak zaw 4-D byłby prawie cały czas otwarty na max ponadto trzeba na powrocie z 4-D zamontować pompę kotłową , która wymusi obieg i podniesie temp powrotu kotła Pompy przewałowej/ kotłowej nie potrzeba, gdyż wymiennik załatwia ochronę kotła. jak nie wiesz co się robi z podwójnymi zasileniami to albo się jedno zaślepia albo pod 1 podłącza CW a pod drugie CO i jest git. Pompa na obiegu wtórym na powrocie a nie na zasilaniu. Jak to powinno być masz poniżej Brak tylko ZZ za pompą kotłową, ale to drobiazg.
Ksieciunio Opublikowano 25 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Takie coś ? Do tego zawory termostatyczne na grzejnikach ?
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jeśli chcemy obniżyć temperaturę zasilania na obiegu wtónym grzejników czy podłogówki oraz tłoczyć czynnik do wymiennika, musimy podłączyć w ten sposób:
zaworek Opublikowano 25 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Tzw.przerost formy nad treścią w załączniku?)
observer Opublikowano 1 Marca 2019 #11 Opublikowano 1 Marca 2019 Ta instalacja to już zrobiona? Mam nadzieję, że instalator pamiętał o tym żeby dać po stronie wtórnej wymiennika ciśnieniowe naczynie wzbiorcze, bo jak będzie tak jak na rysunkach to może coś w tym pęknąć
KubaSko Opublikowano 3 Marca 2019 #12 Opublikowano 3 Marca 2019 Panowie tak jak na pierwszym poscie autor napisal zrobilem instalacje zgodnie z takim schematem (oprocz pompy przewalowej bo j/w sambor napisal wymiennik sie zajmie ochrona powrotu) ok 5 lat temu. Pamietam sambor mi wtedy mowil ze moga byc problemy z 3d i temperatura za nim. Mimo to zrobilem. Instalacja pracuje, ma sie dobrze, żadnych nieprawidlowosci nie stwierdzam, teoria teoria praktyka pokazuje co innego. Dobierz prawidlowo wymiennik, no i naczynie przeponowe obowiazkowe ! P.s. jeszcze pare postow i koledzy ci reaktor atomowy dorysuja do tego schematu a koszty armatury kilkukrotnie przekrocza wartość kotła ☺ tu moje zmagania z przed lat ☺
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.