SONY23 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Od jakiegoś już czasu trafiam na podobne ogłoszenia z ofertą rewelacyjnego urządzenia na oszczędzanie energii. Jakoś sam w cuda nie wierzę, ale na forum jest wielu speców od szeroko pojętej elektryki czy nawet elektroniki. Co koledzy powiedzą na to ? https://superporady.net/teslasavereco/1000/?utm_source=adwords&utm_campaign=P-G-PL-0326-911-ucpclone05|Tesla-Saver-ECO_TXT-TOP-RON_W1831&utm_campaignid=1496664840&utm_adgroupid=60508213391&utm_creative=285883195087&utm_keyword=&utm_placement=isokolka.eu&utm_target=%2Fworld localities&utm_device=t&utm_devicemodel=lenovo%2Ba10-70l&utm_network=d&utm_adposition=none&utm_matchtype=&utm_clicklocation=9061064&utm_interestlocation=&utm_gaexp={xid}&utm_gaexpvar={xvar}&mgprojectid=1187&mgadid=172950&gclid=EAIaIQobChMIsazxiPLv3wIVSyrgCh3TzAKWEAEYASAAEgI5kfD_BwE
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ja bez problemu otwieram. Wg mnie to ustrojstwo zmienia przesunięcie fazowe , tak aby cos fi dążył do zera - np to może być kondensator energetyczny, ale te są spore. Przy nowoczesnym liczniku en el to nie ma sensu.
form Opublikowano 15 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Mnie wystarczy, że dokładnie te same osoby ze zdjęć "klientów", pod paroma innymi imionami i nazwiskami, również w innych krajach i językach, prowadzą np. dyskusję (!) nad zaletami cudownego kremu leczącego żylaki skuteczniej od medycyny, a do tego posiadającego właściwości odchudzające... ;)
kaz Opublikowano 15 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie jest to możliwe aby to urządzenie było tak uniwersalne. zapewne chodzi o poprawienie cos fi ale nie dla tak szerokiego zestawu urządzeń jak jest przedstawiane. Ciekawe co jest w środku - być może kondensator lub kondensatory na co najmniej 400v - czyli coś takiego jak kompensacja energii biernej w świetlówkach. Dlaczego nie pokażą tego urządzenia z silnikiem 1kw lub z kuchenką elektryczną?. Wystarczy zobaczyć jak jest to NACHALNIE przedstawione. płać mniej, tyle osób już z tego korzysta, ja też chcę 50% mniej płacić , itp..... Dla paru żarówek fluorescencyjnych to "może" da efekt ale raczej inne urządzenie już tak spektakularnie nie będą mniej zużywać prądu. IMHO to urządzenie to nie takie panaceum jak opisują. inaczej - imho to jest LIPA!.
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 15 Stycznia 2019 widzę, ze cena prawie 170zł + koszt wysyłki sprzedam to samo za 20zł + koszt wysyłki, gwarancja satysfakcji niższej ceny Moje urządzenie działa dokładnie tak samo, jest zbudowane identycznie, ma tylko inną mniejsza obudowę. Za 50zł, możliwość kupienia urządzenia wpinanego w gniazdko ale nie blokujące miejsca, można podłączyć cokolwiek, tak jakby urządzenia nie było. Chętnych zapraszam na PW
PioBin Opublikowano 15 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie siedze w energetyce. Jak przeczytalem to jest to kompensator energii biernej. Tylko czy Ty placisz z tego tytulu jakies dodatkowe oplaty?
Gonzo19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ja nie, Ty nie i 99.9% użytkowników tego forum nie, ale jak są chętni na wydanie kasy to czemu nie zarobić :D
SONY23 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Nie pamiętam gdzie śledziłem właśnie dyskusję na temat naliczania opłat za energię bierną. I z tego co pamiętam, to dla zwykłych Kowalskich zakłady energetyczne tego nie robią, chociaż ponoć chciały... Mogę się oczywiście mylić...
Gonzo19 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 16 Stycznia 2019 a masz w domu czy inny Kowalski licznik mocy biernej?
AdamMa Opublikowano 16 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 16 Stycznia 2019 @Gonzo19 każdy nowy licznik ze zdalnym odczytem ma liczydła mocy biernej.
SONY23 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Panowie fachowcy. A skąd taki laik w tej materii jak ja ma to wiedzieć... Nawet monter licznika nie bardzo wiedział jakie on ma funkcje a co dopiero pytanie o energię bierną. Wrzucam artykuł. Nie wiem czy zawarte w nim informacje są nadal aktualne. I może niech ktoś jeszcze podpowie ludzkim językiem jakie domowe urządzenia najwięcej tej energii zużywają... http://salwis.pl/pomiary-instalacji-przemyslowych/
Gonzo19 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 16 Stycznia 2019 tak, ale w taryfie G nie jest brane pod uwagę, chyba, ze jesteś prosumentem, czasami jak zmienisz dostawce prądu, wszystko zależy od umowy. Jeśli już, to naliczają od mocy biernej pojemnościowej. dlaczego? nie wiem, nie wnikałem. To urządzenie to zwykły kondensator za 10gr który nic nie daje, a na dodatek dodaje pojemności. Zakłady przemysłowe płacą za moc bierną indukcyjną, ze względu na duży udział różnego rodzaju silników i transformatorów. Celem zmniejszenia opłat oraz aby nie przekroczyć przydziału mocy biernej, stosują tzw kompensatory mocy biernej, ale to sa ogromne urządzenia i nie kosztują 1-2 czy 10-200zł. 5 godzin temu, SONY23 napisał: jakie domowe urządzenia najwięcej tej energii zużywają... wszystko co zawiera elementy indykcyjne i pojemnościowe, czyli w domu 99% urządzeń, z tym, ze obciążenia pojemnościowe i indukcyjne się znoszą. np. kuchnia indukcyjna ma moc 100VA indukcyjnej, a inne urządzenie 100VA pojemnościowej, to razem jest 0. Ogólnie w taryfach G nie ma opłat za moc bierną.
SONY23 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 16 Stycznia 2019 O i to jest język zrozumiały dla normalnych ludzi. Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Może jeszcze komuś oprócz mnie się przyda.
Gonzo19 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 16 Stycznia 2019 na większości urządzeń masz napisane takie cuś cosφ , to jest właśnie ten współczynnik mocy biernej. Im bliżej "1" tym lepiej. Do poczytania https://bezel.com.pl/2018/08/01/kompensacja-mocy-biernej/
dorecho Opublikowano 16 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Hallo. Ze 2 lata temu te urządzenia kupił mój przyjaciel. Przy okazji wizyty miałem watomierz ze sobą. Stwierdziłem zero oszczędności. To jest totalna ściema i nabijanie w butelkę. Pokazał mi fakturę zakupu: były tam 3 urządzenia za kilka złotych sztuka !!!, a ta książeczka o oszczędzaniu bodaj 300 zł. więc nie było czego reklamować, przecież książeczkę zamówił osobiście i zadeklarował ten zakup. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.