Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów...

Przegladam wszystkie tematy zwiazane z połaczeniem kominka z plaszczem wodnym i piecem na paliwa stałe. I już od tego wszystkiego totalnie się zakreciłem. Jestem własnie w trakcie przygotowań do zakupu pieca jak i kominka i wykonania instalacji co w moim domu. Pomijajac piec i kominek prosiłbym o pomoc w wykonaniu schematu na centralne ogrzewanie calego domu. Nie jestem fachowcem w tej akurat dziedzinie ale podobnej tak wiec zawory, rury i spawanie nie sa mi obce. Na parterze bedzie 10 pomieszczen w których bedzie ogrzewanie podłogowe, i 8 grzejników. Na poddaszu 6 pomieszczen i w kazdym podłogowka i grzejniki. Prosze o pomoc bo juz sie nasłuchałem tyle wersji i tyle opini , ale nikt nie był w stanie mi tego narysować. I o to was bardzo prosze o schemat w miarę dokładny taki z zaworami i pompami. ..A i prosze wziac pod uwage ,że jestem nowy na forum i jesli napisałem coś nie tak to przepraszam... pozdrawiam ....

Opublikowano

Witam.

Właśnie o to chodzi ,że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie chcial bym wklejac żadnych schematow. Dlatego zapisalem sie na te forum bo szukam pomocy ze strony fachowcow. A jak juz wspominalem na 30 specjalistow w tej dziedzinie kazdy by zrobil to inaczej. Dlatego prosze o jakies sprawdzone rozwiazanie ktore bym modł zastosowac u siebie. Czyli schemat moze byc blokowy gdzie zawór gdzie pompa rozdzielacze do podłogówki i do grzejnikow..Przegladajac forum owszem znalazłem duzo pomocnych odpowiedzi, ale nie ma jednoznacznej dokładnej. Poprostu w wiekszosci forumowicze pytaja sie o sprawdzenie gotowego rozwiazania czy jest poprawne. A ja własnie o takie prosze.... Oczywiscie jesli mozna ..... Pozdrawiam

Opublikowano

Poczytaj sobie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1019582.html może coś Ci rozjaśni. Kilka razy podłączałem i działa ok. Kwestia dobrej i prostej automatyki tak żeby piec gazowy nie grzał razem z kominkiem i żeby kominek dogrzewał a nie wystudzał zasobnik cwu. Ważne aby kominek pracował w układzie otwartym i miał układ schładzający w razie przegrzania. Można zrobic calą instalację otwartą albo połączyc kominak z co przez wymiennik płytkowy.

Opublikowano

Guitar, w twoim układzie gdy wyłączy sie grzanie CWU kocioł dostanie nagły zrzut zimnej wody z CO i podłogówki co jest nniezdrowe. Chyba że wymiennik cwu pracuje 24/doba. Ale układ jest podstawowy i do adaptacji. Poobcinal bym kable do czujnika zewnętrznego bo przy małych układach uważam to za zbędne i zbędne koszty.

Chyba ze mio ktoz wybije to z główy.Hej!

Opublikowano
Poobcinal bym kable do czujnika zewnętrznego bo przy małych układach uważam to za zbędne i zbędne koszty.

Chyba ze mio ktoz wybije to z główy.Hej!

Ja ciągle będę uważał, że pogodówka to "zuooo", no chyba że blok ogrzewamy. W domach jednorodzinnych sterować ogrzewaniem ma termostat pokojowy.

Baca Hej

Opublikowano

JA zapionem wym. cwu na 24h + włącznik term. jak mi zgaśnie bo wtedy wyssie ciepło z cwu i mam mieszadło kotła.

Popełniłem w zyciu wszekakie cuda wianki w CO by dojść do odkrycia takiego że Kolumb przy mnie to gnojek:

prostota jest porażająco piękna. A będąc elementem szafki sterowniczej satysfakcja jaka.....

No przecie kotłownia to azylek domowy, ja tam ide papierocha zajarać, pogmerać pogrzebaczem, pogadac na komórce dyskretnie z kolesiami coby spiseczek jaki uknuć....sobotni. No i fajnie jak sie coś pali pod kontrolą, moja kontrolą. Atawizm mości panowie.

Koszenie trawników i palenie w kotle -- to prawdziwe zajęcia mężczyzny!!! Domowego mężczyzny tzn. pantofla!

Hej!

Opublikowano

DZiekuje za odpowiedzi ale bede dalej drażył wrzucam schemat mniej wiecej taki o ktory mi chodzi. Narazie proszeo o pomoc w rozmieszczeniu zaworow i samego podlaczenia . No nastepnie wystapi lnastepny problem samego sterowania. Piec ma swoj sterownik niestety kominek nie . WWszystko bedzie wporzadku jesli bedzie sie palil sam piec albo kominek. Moge wszystko co jest podlaczone do sterownika pieca tj. pompy i zawory podlaczyc do sterownika dodatkowego i wysterowac to zeby dzialalo. Ale powstanie problem jak beda palily sie dwa piece. MOze jest jakies rozwiazanie juz sprawdzone. Jak juz wspominalem glownym zrudlem jest piec ,kominek jest dodatkiem wizualnym a wiec szkoda zeby cieplo sie marnowalo. Nie chce kominka bez wkladu wodnego gdyz ogrzewanie powietrza zabardzo brudzi dom a same filtry powietrza za duzo nie pomagaja. Jednym z pomyslow bylo wykorzystanie kominka tylko do grzania wody uzytkowej ale po odwiedzinach na wielu forum stwierdzam ze mozna wykorzystac go bardziej.

post-7992-1243416921_thumb.jpg

Opublikowano

Trudno jest zautomatyzować kominek. Piec można uzależnić od kominka w ten sposób, że czujnik temperatury kotła będzie znajdował się w miejscu, gdzie wpięte jest zasilanie z kominka. W ten sposób będzie blokowany temperatura zasilania kominka i pozostanie w podtrzymaniu. A w pomieszczeniu gdzie będzie znajdował się kominek zawór termostatyczny przy wzroście temperatury przymknie grzejnik. UWAGA! Czujnik pokojowy nie może znajdować się w pomieszczeniu kominka gdyż dojdzie do przekłamań i w pozostałych pomieszczeniach dojdzie do obniżenia temperatury.

Ale jeśli kominek ma być rozpalany okazjonalnie to zrezygnował bym z pomysłu jego wykorzystania do celów c.o.

Opublikowano

Pytanie czy takie cos by dzialało dla kominka i pieca. Ustawiam dla przykladu na piecu 70 stopni i podgrzewam wode w zbiorniku a kiedy pali sie w kominku i woda za mocno sie podgrzewa to wyłacza sie piec. Piec zaczyna grzac tylko gdzy kominek nie da ray. A kiedy w kominku wygasnie dziala tylko piec. To by mozna latwo wysterowac.Tak m i sie wydaje .

post-7992-1243418744_thumb.jpg

Opublikowano

Mam tu na mysli ze piece pracuja w ukladzie otwartym a grzejniki i podlogowka w zamknietym. A le mozna to przerobic na otwarty i bedzie latwo tym sterowac tak mi sie wydaje.

post-7992-1243420041_thumb.jpg

Opublikowano

cos w rodzaju bojlera z wieloma wezownicami w tym wypadku dwie. Piece grzeja wode w zabobniku powiedzmy do 70 stopni . A podgrzana woda idzie na grzejniki i podlogowke.

Opublikowano
Mam tu na mysli ze piece pracuja w ukladzie otwartym a grzejniki i podlogowka w zamknietym. A le mozna to przerobic na otwarty i bedzie latwo tym sterowac tak mi sie wydaje.

Jeżeli masz kocioł na paliwo stałe do tego kominek z płaszczem wodnym to aż się prosi zastosować bufor np.500/150 z wężownicą.Do wężownicy podłącz kominek w ten sposób pozbywasz się wymiennika do bufora kocioł na paliwo stałe .Z bufora na obiegi grzewcze z mieszaczami.Automatyka sterująca tymi obiegami zewnętrzna.To jest najprostsze rozwiązanie.Jeżeli zechcesz podeślę schemat na pw.pozdrawiam

Opublikowano

a nie prościej jest zamontować sprzęgło hydrauliczne, kocioł i kominek dawały by przepływ do sprzęgła (dwie pompy z zaworami zwrotnymi ,sterowane termostatami) a za sprzęgłem pompa obiegu grzeinikowego i podłogowego sterowana wg temp pokojowej,

przez kocioł i lub kominek byłby stały przepływ ,a temp pokojową zapewniały by pompy obiegu wtórnego ,układ byłby zrównoważony hydraulicznie , bojler podpięty przed sprzęgło zasilany wyższą temperaturą z pompą sterowaną termostatem w zasobniku .

Opublikowano
Przy tym układzie który narysowałeś zadaj pytanie ,co zrobisz z nadmiarem energii gdzie wszystko jest nagrzane?

Dlatego wcześniej pisałem, że układ kocioł - kominek to nie najlepsze rozwiązanie. Takie układy sprawdzają się najlepiej w układzie Kominek- kocioł gazowy, olejowy. A w tym przypadku dochodzi drugie źródło ciepła, które trudno regulować. Można by się pokusić o takie rozwiązanie w kominku które kierowało by spaliny przez wkład lub ominąć wkład grzejny c.o. A tak zawsze pozostaje nadmiar ciepła z którym nie wiadomo co zrobić. Można by też zastosować bufor ciepła, duży zasobnik c.w.u. A tak to nawet sprzęgło nie pomoże.

Opublikowano
Można też tak, jako źródło ciepła szeregowe kominek kocioł i do wstępnego podgrzania c.w.u., ale pozostaje nadal problemem nadmiar energii cielnej.post-4692-1243494288_thumb.jpg

Jak już pisałem najlepszym sposobem jest zamontować bufor min.500/150 ,ale lepszym rozwiązaniem jest 750/200 i można spać spokojnie.Do wężownicy podłączyć kominek ,wyeliminujemy wymiennik płytowy ,pozostałe urządzenia grzewcze podłączyc do bufora.Z bufora na obiegi grzewcze.pozdrawiam

Opublikowano
Można też tak, jako źródło ciepła szeregowe kominek kocioł i do wstępnego podgrzania c.w.u., ale pozostaje nadal problemem nadmiar energii cielnej.post-4692-1243494288_thumb.jpg

\

Witam ...

Z gory dziekuje za schemat , czyli jak juz wspominałem nie ma gotowego sprawdzonego rozwiazania dla polaczenia pieca na paliwo stałe z kominkem z wkładem wodnym. Jedynym rozwiazaniem jest palic albo w kominku albo w piecu. W kominku pora jesienna a zima piec. A czy jest mozliwosc zeby piec powiedzmy na pelet po dostaniu zygnału z czujnika temperatury o za wysokiej temperaturze w ukladzie sam sie wygaszal lub tez byl w trybie wstrzymania . A po sapadku temperatury zaczol poniwnie sie rozpalac. Z tego co czytałem na forum sa piece na pelet i nie tylko ktore same sie rozpalaja czy jest taka mozliwasc .