Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana palnika

SlawekOrfi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam palnik zeliwny technix 25kW i chce go zmienic na obrotowke. Co mozecie polecic? Chcialem pancerpola ale nie wejdzie do kotla. Jest co mniejszego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wlasnie ogladalem go ale nie moge znalezc konkretnych wymiarow bo nie wiem czy wejdzie mi do kotla zamiast tego
http://technix.net.pl/p,8,podajnik_slimakowy_zeliwny_.html

Opublikowano
1 godzinę temu, SlawekOrfi napisał:

Posiadam palnik zeliwny technix 25kW

Masz chyba dobry palnik jaki jest powód wymiany żle spala za duża moc.

Opublikowano

Zle spala pali od jednej strony czyli od podajnika przynajmniej w PID ster SKZP 02 ver 2.19B. Brak zaworow 4 i 3 droznych. Ogrzewa dom 102m2 polowa do podlogowka reszta to grzejniki z elektronicznymi termostatami. Pompa od podlogowki zalaczona caly czas, podloga sterowna RTL. Spalanie przy temp 5 w plusie na poziomie 22-24kg. Dom ocieplony wybudowany 2009, parterowla strop nieuzytkowy (kratownica) jak rowniez nie podpiwniczony.

Opublikowano

Jak zakupie inny palnik ten z checia sprzedam. Palnik ma rok. Stan bdb. Palnik spalil moze 3 tony grochu. Wszystkie papiery tez posiadam karta gwar i tak dalej.

Opublikowano

Moim zdaniem , palnik zdecydowanie za duży na taką powierzchnię do ogrzania. Zapewne pracuje na minimalnej mocy dlatego problemy ze spalaniem. Posiadam Ardeo iron 15kW (kocioł 15kW) na 200m domu i spisuje się znakomicie. Zakres  mocy 4-18 myślę że sprawdził by się u Ciebie idealnie.

Opublikowano

W ardeo iron wymiary  palników dla wszystkich są takie same zmienia się tylko talerz palnika.

Opublikowano
23 minuty temu, SlawekOrfi napisał:

Zle spala pali od jednej strony czyli od podajnika przynajmniej w PID ster SKZP 02 ver 2.19B. Brak zaworow 4 i 3 droznych. Ogrzewa dom 102m2 polowa do podlogowka reszta to grzejniki z elektronicznymi termostatami. Pompa od podlogowki zalaczona caly czas, podloga sterowna RTL. Spalanie przy temp 5 w plusie na poziomie 22-24kg. Dom ocieplony wybudowany 2009, parterowla strop nieuzytkowy (kratownica) jak rowniez nie podpiwniczony.

może tak nie śpiesz się z tą wymianą. ja bym na twoim miejscu go wyją i zobaczył szczelność. jak nic nie pomoże to wtedy wymień. 

Opublikowano

Rozbieralem, sprawdzalem juz chyba z 10 razy i wiecej nie zamierzam. Mialem kociol zasypowy gornego spalania i bylo ok spokoj. Nie miala baba roboty to se prosie kupila. Nigdy wiecej zadnego technixa nawet za darmo nie chce.

Opublikowano

Piec policzyli mi 15kw a palnik wsadzili 25kw, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, mieli byc fachowcy a wyszlo jak zawsze, dzwonie do nich pisze nikt nie odbiera.

Opublikowano

Z technixa, to sv200 - 15ka jeżeli masz wodę do dołu  (potocznie rurowy pod 5ta klasę)

Jak nie a chcesz obrotowy:

Ardeo Iron jak uparty jestes na cały żeliwny, tez 15-ka

ja Ci rzucam temat nowego eco-burna konkretnie AZP-TR 15ka pod klasę 5tą stalowo-żeliwny, moim zdaniem z obrotówki bdb

Ramki od ardeo jak kojarzę pasują pod żeliwnego technixa, który masz, chyba, że producent Twojego kotła zamawiał z inna ramką.... ta "typowa" poziomoa ma rozstaw śrub ardeo jak kojarzę

Opublikowano

Dlatego są problemy, na tym palniku się nie pali tylko tli. Kocioł według mnie starczyłby 10kW jeśli budynek w miarę ocieplony i taki Ardeo  pykał by sobie jak talala :) z potrzebnym zapasem na czarną godzinę. To oczywiście moje zdanie i nic nie zmieni w obecnej sytuacji.

Opublikowano

Kurde zanim zamowie musze znac wymiary na tego eco burn pisze do nich email moze przysla jakis rysunek czy cos.

Opublikowano

SlawekOrfi .  Masz sporo przewymiarowany palnik . Na twój metraż 15 kw swobodnie wyrobi nawet w największe mrozy.

Ja na swoje 300m  mam 25 kw ,i uważam ,że jest za duży ,starczyło by 20 kw .

Opublikowano

Gadaj z Pieklorzem  on ci doradzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.