Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Viteco eg pellet micro 12 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wimieniali zapalarkę różni się tym że jest o jakieś 5/7mm krótsza 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kazio321 napisał:

Wimieniali zapalarkę różni się tym że jest o jakieś 5/7mm krótsza 

A jak z jej wytrzymałością?? Bo moja też się wydaje krótsza od poprzedniej 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

4 marca minie 2 miesiące. Jak na razie pracuje bez rzarzutu. 

Opublikowano
W dniu Tuesday, February 18, 2020 o 20:25, imtar napisał:

I co tam u Was z tymi zapalarkami coś się polepszyło

Jak to wygląda od strony serwisu i reklamacji skoro grzałka nie wytrzymuje roku na ile ma gwarancję, to takie grzałki serwis powinien wymieniać nawet kilka lat o ile nie wytrzyma roku gwarancji 

Był serwisant wymienił grzałkę i ok na razie jest krótsza to fak nie wystaje w paleniska też tak macie

Opublikowano

@Vitecomich ten kocioł stoi u mojej matuli. Ja mam SASa.. Aktualnie nic nie było zmieniane w kotle bo instalacja tak czeka na modernizację. Wtedy posiedzę troszkę przy tym kotle :D

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej po wymianie kolejnej ( ostatniej ) grzałki i zmianie softa mam spokój ponad rok. Jak zakupisz nowy piec przed modernizacją to grzałka włącza się zawsze przy rozpalaniu nawet jak jest płomień po zmianie oprogramowania został również dołożony czujnik spalin i dzięki temu nie trzeba nawet ustawiać dawki peletu, wszystko dzieje się samoczynnie raz podaję więcej raz mniej

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 9.02.2019 o 20:46, Vitec napisał:

Do tego kotła, eg pellet micro ,  kolego nie można wybrać lepszego palnika .

Dopiero do większych modeli począwszy od eg pellet. Mnie wszyscy wkoło "doradzali" że za duzy będzie inny model bo moce zaczynają się od 16 kw i na dom 100 m będzie za duży .

Zapalarka z kolei w 3 miesiące użytkowania padła dwa razy... 

Kociol ten nie ma możliwości pracy na PID ani żadnego podtrzymania. Po osiągnięciu zadanej temperatury przechodzi w tryb wygaszania, po chwili znów cykl odpalania. Przy każdym kolejnym odpalaniu grzałka chodzi najkrótszy możliwy czas ( 2 min) bo kocioł nie widzi że płomień już jest z istniejącego żaru...

Witam, mam te same problemy z tym kotłem, mam go 3 sezon i już 3 grzałkę, niby jest gwarancja ale nie obejmuje wymiany grzałki bo była zbyt duża ilość rozpaleń, tak często się wygasza i rozpala, że tylko grzejniki "odpukać" grzeją, ale nie nadąża zagrzać wody. Kolejnym problemem jest mały podajnik który trzeba często uzupełniać. Na wprost płomienia wygięło blachę i rozleciały się cegły szamotowe. 
Planuje dołoży bufor, ale czytałem że odradzają zmieniać z układu otwartego na zamknięty. 

Czy ktoś ma kocioł na pellet w układzie zamkniętym ?

Opublikowano

Plany masz jak najbardziej słuszne, Ci co tak odradzają to nie mają pojęcia.

To jest klasyczny przykład kotła z małą pojemnością wodną i w dodatku bez modulacji takiej jakie mają , zachodnie produkty z zachodnimi cenami.

Kolego nie wiem czy zdajesz sobie sprawę , ale jak już po tak krótkim czasie użytkowania temperatura poczyniła takie szkody, to nie wiem jak przy buforze gdzie kocioł będzie szedł na pełnej mocy czy pozostały płaszcz wodny wytrzyma. Bo może się okazać , że poczynisz znaczną inwestycję którą po sezonie będziesz musiał powtórzyć i zakupić drugi kocioł.

Jak da się ratować i wymienić tę blachę i cegły to zrób to bo kocioł szlak trafi szybko.

Opublikowano

To ciągłe rozpalanie i wygaszanie to typowy objaw przewymiarowanego kotła.