Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka pytań nt. ogrzewania podłogowego

Chemik21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałeś o jeszcze jednym ważnym parametrze: temperaturze pomieszczenia, w którym ta podłoga jest. :)

Opublikowano

Nie jestem pewny czy jest to potrzebne. Ale przyjmijmy dowolna. Jaka chcesz? 22C ? 

Lambda styropianu i wilgotnosc gruntu oraz jego wlasciwosci dowolne  - normalne, wazne aby w obu przypadkach nie oszukiwac :), i co tam jeszcze potrzebne chodzi mi tylko o porownanie ile ucieka grzejac podlogowka...

Tak wiem ze ide "pod prad".

Opublikowano

Oj tam....miałem nadzieje, że napiszesz, że jest równa temperaturze podłogi ;) 

Nie mam niestety żadnych programów, ale byłbym w stanie policzyć coś takiego "na piechotę". Starej daty jestem... :)

Opublikowano

Tak jak napisał @gmaj22 straty liczy się dla temp pomieszczenia a nie dla podłogi dla takich zadań które wymyślił kolega @PioBin są podręczniki termodynamiki np Wymiana ciepła i wymienniki  - jest w necie doskonały podręcznik autor W.Pudlik - polecam go innym .

Programy , ale tylko niektóre podają moc strat "w dół" czyli albo do gruntu albo do innych pomieszczeń pod grzaną podłogą

Opublikowano
5 godzin temu, Chemik21 napisał:

Kocioł to viessman Vitodens 100-W B1HC 1F 19kW

To bardzo zły kocioł do podłogówki - nie dość że obsługuje tylko 1 obwód grzejny, ale to można spróbować obejść przez interfrejs Open Therm to jeszcze jego moc minimalna wynosi 6,5kW co właśnie powoduje ciągłe załączanie kotła  - czyli taktowanie.

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

Programy , ale tylko niektóre podają moc strat "w dół" czyli albo do gruntu albo do innych pomieszczeń pod grzaną podłogą

O to mi chodzi. Prawdopodobnie licza tylko przewodzenie bez promieniowania ale i tak warto z ciekawosci wiedziec.

Opublikowano
21 minut temu, gmaj22 napisał:

Nie mam niestety żadnych programów, ale byłbym w stanie policzyć coś takiego "na piechotę". Starej daty jestem.

Ja sie tez tak bawilem. Sredniej daty jestem - tak sie czuje. :) Jesli Cie to interesuje to policz.

Opublikowano

Na szybko podam jak u jednego z kolegów wyszło -podłoga 15cm styro, 111m2  parterowy dom, moc potrzebna do ogrzania - 5,157kW, moc wychodząca z kotła - 6kW.

Straty do ziemi - 6000-5157= 843W. w % to ok 14% mocy calkowitej.

UWAGA - to przykład , nie brać tego do swoich domów!

Opublikowano

Dzieki.

Opublikowano

Ok już wiem że instalacja i kocioł są do kitu ale cóż zrobić muszę jakoś póki co ciągnąć ten wózek. 

Mam jeszcze jedno pytanie czy ustawianie temp. Na 3d temp 32 stopnie a np 38 stopni przekłada się na wzrost zużycia gazu przez kocioł? Chodzi mi o to czy jak na 3d ustawiam większą temp. To analogicznie wzrasta zużycie gazu? (temp na kotle cały czas 50 stopni ustawiona) 

Opublikowano

Energia się z powietrza nie bierze więc jeżeli zużyjesz jej więcej to gazu pójdzie więcej.

Poczytaj sobie o temperaturach max przy podłogówce i względach zdrowotnych bo 38 stopni na podłogę to za wysoka temperatura.

Opublikowano

No tak tylko temp wyjściowa z kotła i tak mam 50 stopni dopiero 3d zbija ja zalozmy do 32 stopni, więc czy jak ustawie te przykładowe 38 na 3d to i tak kocioł będzie grzal wodę 50 stopni? 

Opublikowano

Tak zrobiłem, w salonie temp. Była rzędu 24 st. Więc zmniejszył przepływ czekam na rezultat, najgorzej było w pokojach na piętrze gdzie mam małe dzieci temp była tam 21 st. Max, zwiekszylem obroty pompy na 3 i zwiekszylem przepływ na rotametrach i czekam teraz na efekt

Opublikowano

Hmm w salonie na rotametrach zmniejszył em przepływ na 0.7 tak by obniżyć temp. W pomieszczeniu, z kolei w sypialni chcąc zwiększyć temp w pomieszczenie zwiekszylem przepływ na ponad 2 l., po 4 godz. Temp. W pomieszczeniu nie uległa zmianie a temp. Podłogi nie zmiennie wynosi 24 stopnie, 3d ustawiony na 33 stopnie. Co zrobić by podnieść temp w sypialni? 

Opublikowano

Podnieś o 1C temp na zaworze 3-D.

Tu trzeba wychwycić temp przy których będą temp w pomieszczeniach na poziomie jaki cię zadowoli.

Ale pamiętaj że temp obliczeniowa podłogówki wg norm dla pokoju to 20C i to już bez problemu osiągasz.

Wyższa temp wody = wyższe zużycie gazu, wyższa temp podłogi w pewnym momencie zaczyna być niezdrowa.

Ważne jakie masz wykończenie podłogi - deski/ gres/ dywan?

Opublikowano

Parter mam w płytkach i tu nie mam. Problemu szybko wszystko się nagrzewa, piętro w panelach. Sek w tym że dla mnie temp 22 stopni to już za dużo ale mam miesięczne dziecko i w sypialni i pokoju potrzebuje wyższa temp. Czy prawidłowo robię że jak gdzieś chce zwiększyć temp to zwiększam przeplyw dla danego pomieszczenia a jak obniżyć temp to analogicznie zmniejsza przepływ? 

Opublikowano

W pewnych granicach - 2-3C dasz radę podnieść temp w pomieszczeniu przepływem, identycznie jest ze zmniejszeniem temp.

Projektowym min przepływem jest 0,7l/min, ale do 0,5l można zejść.

Np tam gdzie masz więcej pętli to nawet zakręć 1 pętlę , zamiast ją dusić na małym przepływie.

ne co masz pod nimi - jak zwykłą piankę to kłopot, tam powinien być specjalny podkład do ogrzewania podłogowego.

Opublikowano

Jak w pokoju mam 2 pętle to 1 zakręcić czy zostawić? Tylko w salonie połączonym z kuchnią mam 4 pętle 3 na salon 1 na kuchnię. 

Nie, pod panele dawałem specjalny podklad a nie piankę korek itp. To co sam robiłem starałem się sumiennie niestety najważniejsze tj cała instalacje ma do kitu jak się okazuje

Opublikowano

Jak ci w pokoju za gorąco to najpierw spróbuj skręcić 1 lub 2 pętle, a salon to możesz pewnie 1 pętlę zamknąć całkowicie.

Widzisz wszystko robiłeś starannie, sumiennie ale wziełeś partaczy do instalacji której nie poprawisz bez demolki całego domu i to jest typowy błąd inwestorski.

Trzeba było zapłacić za porządny projekt i wtedy wyszłoby taniej - bo nie byłyby potrzebne te siłowniki i całe sterowanie nimi a i kocioł byłby dobrany prawidłowo.

Nie mówiąc już o tańszej eksploatacji .

Czy masz jakieś dane jak były układane rury na podłodze ? długości, rozstawy?

Opublikowano

Muszę jeszcze rzucić okiem na zdjęcia jak położyli rurki. Ogólnie to zamierzam zrobić tak ustawić temp na kotle ok 32 33 stopnie, zawór 3d na max otworzyć i tak spróbować, rozum że wtedy temp na podłogowe i na grzejniki będzie szła taka sama, jeśli coś źle rozumuje to proszę mnie poprawić 

Opublikowano

Zrób tak jak piszesz, jak będzie piętro trochę za zimne to można od góry dołożyć dodatkowo rozwiniętej wełny mineralnej  - oczywiście musisz mieć możliwość wyjścia na strych.

Opublikowano

Nie no myślę że izolacje mam ok cały dach od spodu pokryty piana PUR 25 CM plus strop strychu ocieplony wełna 

Tylko jeszcze jedna kwestia takiego rozwiązania jak chce stosować czy jak kocioł będzie ustawiony na te 32 stopnie to nie będzie za bardzo obciążony tj będzie spalal więcej gazu niż przy większych nastaeach temp? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.