brovar Opublikowano 30 Grudnia 2018 #26 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dzięki za podtrzymanie zdania gmaj22 także niech autor tematu działa i da znać i podaruje plusika:)
glucosum Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #27 Opublikowano 30 Grudnia 2018 gmaj22 Tak już tak robiłem. Po zamknięciu piętra i odpowiednik zkryzowaniem grzejników grzeją wszystkie, może nie na 100% bo strasznie długo całe się wypełniają ale wystarczająco aby grzać. Ja nie chcę tylko mieć wybory że muszę wybrać czy grzać górę czy dół. Może nie wszystkie równo ale powinny grzać wszystkie.
glucosum Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #28 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Każe przerobić te podejścia z pieca do rozdzielaczy i napiszę jaka będzie
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #29 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Wąskim gardłem są średnice od kotła do rozdzielaczy. Powinny być najlepiej DN20. (20 mm średnicy wewnętrznej).
brovar Opublikowano 30 Grudnia 2018 #30 Opublikowano 30 Grudnia 2018 ty nie masz zamykać góry tylko kryzować tak jak ci pisałem czytaj ze zrozumieniem (grzejnik bezposredni an parterze max kryzowanie)
glucosum Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor #31 Opublikowano 8 Lutego 2019 Może w skrócie. Żaden majster nie chciał przyjść. Sąsiad budowlaniec obiecał że zrobi i tyle go widziałem. Temperatura pomimo ręcznego podniesienia na piecu do 85 st C w domu spadała. Po osiągnięciu 15 st C. Musiałem działać. Usunąłem starą instalację na parterze i zrobiłem nową w PP fi 32mm. Usunąłem już profilaktycznie wszystkie zbędne elementy. W trakcie demontażu okazało się że jakiś mistrzu wstawił to przed samym piecem całkowicie zakamieniony. Filtr oczyściłem. Cała impreza zajęła ok 18 h. Efekt końcowy : Zlikwidowałem kryzowanie na wszystkich kaloryferach. WSZYSTKIE kaloryfery grzeją pełną mocą. Nawet te dwa podłączone równolegle. Kaloryfery pierwszy raz od nowości grzeją całą powierzchnią. Zmniejszyłem temperaturę na piecu. W domu mam tropiki. Tak to jeszcze nie miałem od nowości. Pierwszy raz termostatyczne głowice spełniają swoją funkcje. Dziękuje wszystkim za pomoc. Plusiki już lecą
mironw Opublikowano 9 Lutego 2019 #32 Opublikowano 9 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 22:03, glucosum napisał: W trakcie demontażu okazało się że jakiś mistrzu wstawił to przed samym piecem pewnie przed pompą deweloper- ma być szybko to się instalacji nie przepłukuje A co do grzejników V-ek to często zdarza się odwrotne podłączenie ,a to skutkuje że tracą moc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.