Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzejniki Faviera - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Ma ktoś jakieś opinie na temat tych grzejników? Mam je obecnie zainstalowane na starej instalacji grawitacyjnej, przechodzę powoli na ogrzewanie gazowe i się zastanawiam czy warto ruszyć też i instalację i zmienić na coś nowszego, czy gra nie warta świeczki?

Opublikowano

Do inst z kotłem gazowym to powinny być tak dobrane aby do ogrzania wystarczyła temp 55C podana z kotła.

Nie piszesz jaka jest lokalizacja ani wielkośc pomieszczenia które grzeją.

Tu masz coś na ten temat ( moc) dla 70C, dla 55C lub mniej trzeba to zwiększyć 2,5-3x.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4894-grzejnik-typu-favier/?tab=comments#comment-39262

W temacie estetyki nie doradzę.

Edytowane przez sambor

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. No i chyba trzeba będzie zmienić. Na węglu dobrze hulają ale na gazie te 50-55°C to trochę za mało, dom ładnie łapie ciepło gdy jest te 60-65°C na zasilaniu

Opublikowano

Masz w podanym linku przelicznik mocy na 1mb grzejnika ( ok 450W), więc zmierz metrówką ile masz mb tego grzejnika i przelicz na moc potrzebną do ogrzania pomieszczenia.

Nowe grzejniki dobieraj dla temp 55C wg tabel lub przeliczników producentów, ale praktycznie rozmiar wyjdzie 3x więcej niż dla 75C.

Opublikowano
  • Autor

Aha, czyli wiele mi się wyjaśniło. W pokoju o powierzchni 24m², mam w sumie 4 takie rury po 2m, czyli 8m x 450W x 1.6 co daje 5760W przy 70°C. W takim razie, przy 50°C mam ok 1920W? Dobrze rozumiem? Teraz sobie skojarzyłem, że kocioł podgrzewa wodę do 60-65°C gdy rano zaczyna dogrzewać pomieszczenia, potem schodzi do tych 50 kilku stopni i tak sobie pracuje do wieczora. Czy w takim razie, przy wymianie instalacji warto jeszcze przewymiarować instalację, czy trzymać się tego co mam, czyli ok 80W/m²?

Opublikowano

To trochę inaczej się liczy: 8mb grzejnika przy zasilaniu 70C ma moc 3600W, przy zasilaniu ok 60C ta moc jest już mniejsza - ok 2250W i tyle powinno się przyjąć do obliczenia nowego grzejnika.

W katalogu producenta szukamy grzejnika, który przy zasilaniu 55C ma moc 2,25kW np w katalogu Kermi to grzejnik dwupłytowy o wys 600m i mocy 850W/mb

Czyli potrzeba grzejnika 2250/850 = 2,5- 2,7m długości, w katalogu Kermi jest grzejnik 2,6m długość , ale to naprawdę kobyła - prawie 75kg wagi, więc warto zamontować 2 mniejsze.

Purmo czy inni dostawcy będą mieli podobnie.

Instalacji nie przewymiarowujesz , tylko dostosowujesz ją do niższych temp zasilania, 

Opublikowano
3 godziny temu, morgon napisał:

Aha, czyli wiele mi się wyjaśniło. W pokoju o powierzchni 24m², mam w sumie 4 takie rury po 2m, czyli 8m x 450W x 1.6 co daje 5760W przy 70°C. W takim razie, przy 50°C mam ok 1920W? Dobrze rozumiem? Teraz sobie skojarzyłem, że kocioł podgrzewa wodę do 60-65°C gdy rano zaczyna dogrzewać pomieszczenia, potem schodzi do tych 50 kilku stopni i tak sobie pracuje do wieczora. Czy w takim razie, przy wymianie instalacji warto jeszcze przewymiarować instalację, czy trzymać się tego co mam, czyli ok 80W/m²?

Skąd wiesz że akurat 80W/1m2?

Opublikowano

Kolega wypił poranną kawę popatrzył w kubek i tam fusy mu powiedziały, trochę się pomyliły, ale to tylko fusy.

Opublikowano

Tzn. miałem oczywiście na myśli skąd wiadomo że straty ciepła dla tego 24m2 pomieszczenia wynoszą 1920W czyli w przeliczeniu na 1m2 80W)

Przy okazji poznałem nową metodę obliczania OZC)Wróżenie z fusów)

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Przy okazji poznałem nową metodę obliczania OZC)Wróżenie z fusów)

Oj czepiasz się Panie Kolego. Po prostu chcę mieć jakikolwiek punkt zaczepienia przy wymianie grzejników. Z mocy grzejników podzielonej przez metraż, wychodzi 80W, co z audytem energetycznym nie ma nic wspólnego, ale zawsze lepsze to niż strzelanie z doborem mocy grzejników z czterech liter. Być może to i błędne myślenie, nie wiem. Ale gdybym wiedział, to teraz bym nie pytał