Radzajvectra Opublikowano 19 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam Już wcześniej pisałem na forum w sprawie mojego schematu centralnego ogrzewania , i użytkownicy przekonali mnie do sprzęgła hydraulicznego i takie rozwiązanie chce zastosować do kotła o mocy 16 KW , średnice rur na obiegi ogrzewania zostały ustalone a przed sprzęgłem a kotłem zostanie zamontowany zawór termostatyczny mieszający w celu zabezpieczenia powrotu . Po pewnych przemyśleniach zdecydowałem się na drugie źródło ogrzewania z uwagi że w salonie mam wybudowany komin pod kominek decyduje się na kominek z płaszczem wodnym którego będę używał sporadycznie przy mniejszych temperaturach lub jak mi się zachce , oczywiście kominek odrazu nie powstanie ponieważ najważniejsze jest wykonać kotłownie z piecem na Pellet jako moje główne ogrzewanie Ale decyduje się na zakup Sprzęgła hydraulicznego na dwa źródła zasilania , przed pracami posadzkowymi przygotuje już rury od kominka do kotłowni tu raczej myślę o rurach 1 cal (kominek będzie zasilał CWU i Grzejniki a ogrzewanie podłogowe zostanie wyłączone) natomiast moim problemem jest same sprzęgło które zamierzam kupić ( podaje zdjęcie) gdyż przyłącze do sprzęgła jest tylko 1 cal (Symbol A na rysunku) a ja myślałem żeby wykonać całość 1,5 cala gdyż kocioł na pellet musi zasilić 3 obwody ( CWU+Grzejniki+Podłogówka) i w tym przypadku niewiem czy zasilanie sprzęgła rurą 1 cal czy będzie prawidłowe ?. a może dojechać do sprzegła rurą 1,5 cala i następnie redukcja na 1 cal w sprzęgło?. Ten sam problem pojawia się na wyjściu sprzęgła (Symbol B na rysunku) ma być wykonany kolektor na 3 obwody ( grzejniki 1 cal , podłogówka 1 cal , CWU 3/4 ) jak to zrobić by ogrzewanie było wydajne ? Pozdrawiam Pozdrawiam
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Co ty kombinujesz? Sprzęgło powinno mieć 1 wejście , nawet jak są dwa źródła zasilania to wpinasz je razem, pod 1 króciec. Moc sprzęgła masz podaną dla króćców 1" to przeważnie ok 40kW - czy masz większe moce u siebie? Wątpię. PS Na tym rys to B jest wejściem a A odbiorami
Gonzo19 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 20 Grudnia 2018 zacznijmy od tego, ze to jest sprzegło-rozdzielacz dla dwóch żródeł ciepła, np. dwa kotły, kocioł-kominek itp. Wejściem są króćce A a wyjściem B czyli Kotły(źródła ciepła) podłączasz pod króćce A, a grzejniki podłogówkę pod króćce B Ty potrzebujesz sprzęgła dla jednego źródła czyli takiego
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 20 Grudnia 2018 12 minut temu, Gonzo19 napisał: Ty potrzebujesz sprzęgła dla jednego źródła czyli takiego Pod to sprzęgło to można i 10 źródeł podłączyć.
odpowietrznik Opublikowano 20 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 20 Grudnia 2018 A producent tego ustrojstwa twierdzi że można podłączyć tak i tak czyli albo dwa źródła ciepła na króćce A i na instalację króćce B albo jedno źródło ciepła na króćce B a dwa obiegi grzewcze na króćce A Możesz kupić model 70kW(przewymiarowanie sprzęgła nie gra roli)który ma wyjścia 5/4"jak ci na takich zależy i do tego kolektor rozdzielający na 3 obiegi Do ochrony powrotu zamiast zaworu 3D mieszającego lepiej użyć zawór temperaturowy np.ESBE VTC 422 który ma możliwość nastawy temp.w zakresie 50-70 C
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Godzinę temu, odpowietrznik napisał: A producent tego ustrojstwa twierdzi że można Producent to może wszystko napisać Nawet że to produkuje wodę ognistą lub święconą
Radzajvectra Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 20 Grudnia 2018 No to powiedzmy że producent twierdzi że te sprzegło jest dla dwóch źródeł ciepła (strona A) a (strona B) źródła odbioru. Nie ja tak twierdzę ale producent, wszystko jest opisane na stronie producenta można znaleść w aukcjach allegro. Ale jezeli dwa źródła ciepła można wpiąc pod jedno wejście to dlaczego miałbym nie skorzystać może wyjdzie taniej. Czy może ktoś przedstawić jakich schemat lub opisać jak to się łączy? Czy są jakieś tam sterowane zawory itp.?
Gonzo19 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 20 Grudnia 2018 4 godziny temu, odpowietrznik napisał: A producent tego ustrojstwa twierdzi że można podłączyć tak i tak czyli albo dwa źródła ciepła na króćce A i na instalację króćce B albo jedno źródło ciepła na króćce B a dwa obiegi grzewcze na króćce A a niby gdzie tak twierdzi? do dwóch obiegów grzewczych jest inny model
odpowietrznik Opublikowano 20 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 20 Grudnia 2018 12 minut temu, Gonzo19 napisał: a niby gdzie tak twierdzi? do dwóch obiegów grzewczych jest inny model A niby tu tak twierdzi?patrz załącznik. A po drugie dzwoniłem do producenta w tej sprawie i przedstawił temat tak jak opisałem
Gonzo19 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 20 Grudnia 2018 dobra, chrzanie to, wiem, że jest do dwóch źródeł ciepła i cały czas to twierdze, problem jest w tym, że ja cały czas byłem przekonany że autorowi chodzi o dwa obiegi grzewcze. 15 godzin temu, Radzajvectra napisał: Ale decyduje się na zakup Sprzęgła hydraulicznego na dwa źródła zasilania tu jest sedno, którego odruchowo nie doczytałem, bo mało kto tak robi, a przynajmniej na forach mało opisuje. Przepraszam, moja wina.
PioBin Opublikowano 20 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 20 Grudnia 2018 4 godziny temu, odpowietrznik napisał: ... Do ochrony powrotu zamiast zaworu 3D mieszającego lepiej użyć zawór temperaturowy np.ESBE VTC 422 który ma możliwość nastawy temp.w zakresie 50-70 C Tak nie dokonca z moich obserwacji teoretycznych :). Nosilem sie z zamiarem przerobienia swojej instalacji i zastapienia 4d z siliwnikiem ktory obecnie sluzy tylko do ochrony powrotu (mial domyslnie rowniez sterowac temperatura w buforze). Narazie dalem na wstrzymanie. Zawory te czy inne termostatyczne czesto sa od 50C w gore - dla mnie ochrona powrotu zaczyna sie od 40C (wegiel, i 50C pellet). Po drugie aby zawor utrzymywal temperature nastawiona (+/-4C) producent podaje ze zasilanie powinno być o 10C wieksze niz nastawa oraz powrot o 20C nizszy niz nastawa. Nie wiem ile w tym prawdy ale u mnie jest to bez szans. Chetnie dowiedzialbym sie czy faktycznie tak jest.
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 20 Grudnia 2018 A co się stanie jak powrót będzie o 5-10C niższy niż zasilanie? Oczywiście po przekroczeniu temp nominalnej takiego zaworu? To normalne przy ładowaniu bufora .
Radzajvectra Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #13 Opublikowano 20 Grudnia 2018 No i wszystko się wyjaśniło. Może i też mój błąd, bo ja rozpisuje się nie pokoleji, czasami wiem że często jest zrozumieć co autor ma na myśli jeżeli są błędy w pisowni, dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Tak jak opisałem sprzegło na dwa źródła ciepła. (kominek, i kocioł na pelett). Co myślicie o tańszych pompach obiegowych elektronicznych?na chwilę obecną muszę kupić 4 pompy a w przyszłości następne dwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.