wojtdo Opublikowano 19 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2018 WITAM. DAWNO MNIE TU NIE BYŁO . DRUGI DOM I NOWY "WYNALAZEK" KRZACZEK SKP BIO Z PALNIKIEM PELLETOWYM MKENERGIA.
jams Opublikowano 17 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Kolego, jak Ci z tym regulatorem pokojowym działa, bo ja w innym budynku mam z nim same problemy. Po zamontowaniu spalanie wzrosło o 34-40% zamiast spaść. Prawdopodobnie winna jest histereza załączania kotła, która może wynosić max 1 stopień. Napisz coś więcej o budynku i spalaniu.
wojtdo Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Lutego 2019 Z regulatorem działa ok nie ma "bidy" histereza na kotle 14 stopni. Chwilowo nikt nie mieszka - temperatura na grzejniki to 17-18 stopni i przy 0 do minus 8 w chałupie 9-10 stopni. W module sterownika kotła masz do wyboru dwa obiegi grzewcze sterowane niezależnie i nie wiem pod, który masz wpiętą pokojówkę. U mnie pokojówka steruje 4-drogowym zaworem i mam 2 obiegi ze sprzęgłem na dwóch pompach które chodzę non stop z racji tego, że nikt nie mieszka jeszcze (chałupa 160 m2 nie ocieplona) i coby w mniej dogrzanych pomieszczeniach coś nie zamarzło. Od przyszłego sezonu obieg między zaworem a sprzęgłem będzie pracował na pogodówce natomiast obiegi grzewcze przepnę pokojówkę i reg. pokojowy będzie włączał pompy , które są za sprzęgłem. - powinno się znacznie poprawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.