elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Panowie, potrzebuję pomocy bo już nie mam cierpliwości do mojej instalacji... Mam podejrzenie że powrót podłogówki wychładza mi temperaturę kotła. Mam problem z osiągnięciem temperatury zbliżonej do zadanej kotła, przez co spalam ogromne ilości paliwa, a kocioł nie może rozgrzać się - pracuje w granicach 60*. Zauważyłem, że jeżeli instalacja pracuje wyłącznie na pompie grzejnikowej i cwu to temperaturę do zbliżonej jestem w stanie osiągnąć, jeżeli załączam pompę od podłogówki to temperatura kotła spada i ma problem z jej podniesieniem - zapewne w czasie pracy pompy podłogowej kocioł zalewany jest chłodną wodą i z tego wynika ta sytuacja. Powrót podłogówki jest w granicach ok. 28-30* przy ustawionej 32*., powrót grzejników ok. 40-45*, a zasilanie ok. 50-55*. W instalacji zastosowano 3 pompy WILO+1 do cyrkulacji, każda podłączona na zasilaniu. Dodatkowo za kotłem pompa kotłowa. Do podłogówki zastosowano mieszacz z zaworem 3d i siłownikiem - sterowanie z kotła. Na instalację z grzejnikami idzie temp prosto z kotła bez mieszacza, pracą pompy reguluje za pomocą sterownika pokojowego eurostar. Kocioł pelletowy 11kw, instalacja zamknięta. Poglądowe zdjęcie instalacji, pierwsza pompa cwu, dalej pompa grzejnik i ostatnia to podłogówka. Panowie, jakieś pomysły co zrobić z tą temperaturą powrotu podłogówki i dlaczego kocioł się tak wychładza? Dobrze podejrzewam że wina leży w temp. powrotu podłogówki? Czy instalacja jest poprawnie wykonana? a może należy zastosować sprzęgło, albo dodatkowy zawór 3d na powrocie aby rozwiązać problem?
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jeżeli powrót podlogowki ma 28-30 jest ok powrót obiegu grzejnika 45 wszystko ok. Jeżeli chodzi o osiągnięcie temperatury do 60 st. i wyłączeniu automatycznie pieca może być trudne. Podnieś temperaturę do 70 st. i zobacz jak będzie pracował wtedy powstaje zapas temperatury.Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Mam także pelleciak i nastawa 70 podlogowka 30 grzejnik tylko jeden wlaczany sporadycznie bez mieszacza osiąga temperaturę bez problemu. Pelleciak mają to do tego ze 10 stopni przed osiagnieciem temperatury zadanej zwalniają ponieważ mają dużą sprawność i osiągnięcie temperatury zadanej jest bez problemuWysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Przede wszystkim przy kotle peletowym do ochrony powrotu najbardziej wskazany jest zawór termostatyczny stałotemperaturowy, np. Esbe VTC lub Afriso ATV -55 C
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Temperaturę zadaną mam ustawioną na 75, a osiąga 60 i dalej nie idzie. Natomiast z tego co widzę to jak pracuje pompa podłogówki to tej temperatury nie potrafi podnieść - odłączam podłogówkę - temperatura kotła rośnie i osiąga zadaną? wdf?
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2018 To trzeba przerobić kotłownię - dać układ ochrony powrotu + jakieś sprzęgło + to co jest do tej pory. Inaczej będzie to stały problem tej instalacji.
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 19 Grudnia 2018 zawór ochrony powrotu mam zainstalowany przy pompie kotłowej... czyli potrzebne sprzęgło...
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 19 Grudnia 2018 A kociol masz dobrze dobrany do instalacji? Przy podłogówce jest mieszacz czyli zawór 3d i praktycznie chłodnej wody z podlogowki nie jest duzo ponieważ jest częściowo wchłonięta spowrotem do podlogowki aby schłodzić zasilanie od kotła. Zamknij zasilanie grzejników i zobacz jak będzie pracował na podłogówce. Wg mnie grzejniki bardziej wychladzaja instalacjeWysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 19 Grudnia 2018 A masz zawór 3d przy kotle dla ochrony powrotu. Powrót do kotla przy pelleciaku powinien mieć min. 55 stWysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Ja mam 4d przy kotle i powrót mam ok 60 st. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Kocioł jest dobrany poprawnie max zapotrzebowanie budynku to ok. 8kW, kocioł ma 11.. podłogówka na ok. 80m2 + 4 grzejniki. Robiłem kiedyś taki test i z tego co pamiętam to jak pracowała sama podłogówka to też było ok, Dzisiaj ponowie ten test. Generalnie problem jest jak pracują dwie jednocześnie. sugerowałem się temp. powrotu.. skoro powrót grzejnika ma 40* to raczej nie powinien wychładzać... To jakie byłoby najprostsze i skuteczne rozwiązanie? mieszacz na grzejniki? sprzęgło? ograniczyć bieg pompy (chociaż grzejnik i tak pracuje na minimalnej?).
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Cwu powinien być podłączony przed zaworem mieszkającym 3d lub 4d ochrony kotła ponieważ podłączenie go równolegle z podlogowka i grzejnik ami na jednej nitce może także wychodząc nadmiernie powrótWysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
piotrek300582 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Cwu powinna mieć osobny obieg i pompa powinna się włączać tylko do osiągnięcia temperatury zadanej. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 19 Grudnia 2018 30 minut temu, elmarko napisał: zawór ochrony powrotu mam zainstalowany przy pompie kotłowej... czyli potrzebne sprzęgło... Może narysuj co masz w tej kotłowni z fot mało co wynika.
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #15 Opublikowano 19 Grudnia 2018 8 minut temu, piotrek300582 napisał: Cwu powinna mieć osobny obieg i pompa powinna się włączać tylko do osiągnięcia temperatury zadanej. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Tak, jest jest na oddzielnej nitce. Ciekawym jest to, że pompa od cwu potrafi załączyć się na 1-2min nawet jak temp nie spadła o wartosc histerezy..
kiminero Opublikowano 19 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 19 Grudnia 2018 25 minut temu, elmarko napisał: zawór ochrony powrotu mam zainstalowany przy pompie kotłowej... czyli potrzebne sprzęgło... Gdzie ta pompa i jaki zawór (nastawa)? Dlaczego wyłączasz pompę podłogi? Ona ma działać cały czas. Dzięki temu raz rozgrzana podłoga potrzebuje tylko małych ilości energii do utrzymania temp "betonu" i przepływ na kocioł spada (otwarcie 3D będzie symboliczne przy zasilaniu 70).
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #17 Opublikowano 19 Grudnia 2018 podeślę zdjęcie wieczorem. Jasne, że pompa powinna pracować cały czas, natomiast szukam przyczyny dlaczego temperatura kotła nie rośnie a krąży w granicach 57-60 (przy zadanej 75). I zaobserwowałem, że jak pracuje jedna z pomp to jest ok i temp. kotła rośnie , a jak dwie jednocześnie to spada..
kiminero Opublikowano 19 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Co to za kocioł i sterownik? 11 kW to ten kociołek miał w labo na paliwie "lux". A jak z ustawieniami sterownika? Kocioł pracuje z mocą maksymalną, czy moduluje? Jak moduluje to jak i w jakich widełkach. Jak wygląda temp spalin? To załączanie pompy CWU wygląda jak aktywna funkcja ochrony powrotu dla pompy CWU. Ale skoro pompa kotłowa z 3D już jest, to pompa CWU powinna załączać się tylko do utrzymania zadanej CWU. Wspominałeś o wyliczonym zapotrzebowaniu na ciepło 8 kW, a ile potrzeba na CWU? Przy małej pojemności wodnej kotła i dużym zasobniku CWU, to samo uruchomienie pompy CWU jest dużym obciążeniem dla kotła. Jak masz na kotle 3D termostat do ochrony powrotu (55 powinien być), to kocioł jest chroniony i krzywda mu się nie dzieje. Można dostawić sprzęgło, ale wątpię by od tego spadło spalanie.
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #19 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jest to Lazar SmartFire 11. W przypadku gdy kocioł pracuje przy włączonej pompie grzejnikowej + cwu to temperatua zadana rośnie i kocioł pracuje najpierw na 50% a później na 30% i tego się trzyma. W przypadku pracy na samej pompie podłogowej to pracuje na 50% lub moduluje 50/30%. W momencie pracy gdy wszystkie pompy są podłączone to kocioł pracuje na 100% z chwilowym przejściem na 50%. Temperatura spalin przy 100% to ok. 165, przy 50% ok. 140-150. Ciągła praca na 100% i stąd bierze się wysokie spalanie pelletu. Myślałem, że może pompa cyrkulacyjna powoduje takie wychłodzenie, ale teraz jest odłączona a efektów nie widać.
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2018 #20 Opublikowano 19 Grudnia 2018 3 minuty temu, elmarko napisał: Jest to Lazar SmartFire 11. W momencie pracy gdy wszystkie pompy są podłączone to kocioł pracuje na 100% z chwilowym przejściem na 50%. Temperatura spalin przy 100% to ok. 165, przy 50% ok. 140-150. Ciągła praca na 100% i stąd bierze się wysokie spalanie pelletu. Co znaczy wysokie spalanie? Ten kocioł aby oddać 10kW musi spalić prawie 2,5kg/h = ponad 50kg/dobę
gmaj22 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #21 Opublikowano 19 Grudnia 2018 KIedy włączy sie pompa cwu, podbiera sporo goracej wody z "rozdzielacza", powodując tym samym, że mieszacz 3D otwiera się bardziej, żeby utrzymać temperaturę podłogówki za zaworem 3D. Tym samym do powrotu kotła musi wrócić więcej wody z powrotu podłogówki. Sprawdż, czy w momencie włączenia pompy CWU, siłownik mieszacza otwiera się znacznie. Jesli tak, to dorażnie możesz zmniejszyć strumień przepływu przez bojler zaworem za pompą CWU lub na powrocie bojlera. PS: Tu @sambor ma całkowitą rację. Przeciętny pelet z reguły nie ma więcej niż 17 MJ/kg, a to jest około 4,5 kW/kg. Jak by nie liczyć wychodzi ponad 2 kg peletu na godzinę przy pełnej mocy.
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2018 #22 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Pellet 17MJ to dobry pellet -= 4,7kWh/kg, ja z takiego pelletu "wyciągam" do 15MJ/kg na instalację i tu nie ma siły. aby poszło mniej. Praktycznie najbardziej ma spalanie ma wpływ izolacja budynku a nie kocioł czy paliwo. oraz prawidłowo ustawiona automatyka.
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #23 Opublikowano 19 Grudnia 2018 56 minut temu, sambor napisał: Ten kocioł aby oddać 10kW musi spalić prawie 2,5kg/h = ponad 50kg/dobę Tak zgadza się, i ja dokładnie tyle spalam na dobę. Licząc koszt ok. 50zł doba to miesięcznie masz 1500zł więc licząc sezon to przynajmniej 6000zł (4 mies.) - nie powiesz mi że to jest koszt normalny, 34 minuty temu, sambor napisał: Pellet 17MJ to dobry pellet -= 4,7kWh/kg, ja z takiego pelletu "wyciągam" do 15MJ/kg na instalację i tu nie ma siły. aby poszło mniej. Praktycznie najbardziej ma spalanie ma wpływ izolacja budynku a nie kocioł czy paliwo. oraz prawidłowo ustawiona automatyka. Właśnie o to chodzi, że dom to parterówka, ocieplony 15cm grafit, okna szczelne itp., 80m2 podłogówka (7 pętli) i 4 grzejniki +cwu, więc instalacja nie jest duża, spalam firmowy pellet - i nie jest normalną sytuacją, że kocioł pracuje cały czas na 100% przy takiej zewnętrznej temperaturze. Temperatura w domu ok. 22*. Podłogówka obecnie na pogodówce działa (temp zadana 30), grzejniki bez mieszacza więc idzie max (ok. 50*) a pompę grzejnika wyłączam sterownikiem pokojowym po osiągnięciu temperatury (22*) w pokoju. Fakt, że pierwszy sezon grzania no ale nie wierze, że aż tak duży ma to wpływ... Przecież tak naprawdę temperatura jest obecnie cały czas utrzymuje się w granicach 0*. To co będzie jak będą mrozy po -15/-20? Dlatego szukam przyczyny w instalacji... bo jak instalacja jest błędnie wykonana to i na właściwych ustawieniach kocioł będzie źle pracował. Swoją drogą ustawienia już korelowałem w każdą stronę... i stąd napisałem o moich obserwacjach i ewentualnym wychłodzeniu wody. A czy ma to wpływ? nie wiem stąd post na forum. Ale jeżeli uważacie, że do instalacji nie ma co się przyczepić to szukam dalej...
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2018 #24 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Aby ocenić prawidłowość instalacji podaj jakiś jej schemat, coś tam może być nie tak.
elmarko Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #25 Opublikowano 19 Grudnia 2018 schemat na szybko, mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem. Przy zbiorniku cwu jest jeszcze pompa cyrkulacyjna. Pompy Wilo yonos-pico, przy podłogówce ustawiona na charakterystykę proporcjonalną max / przy grzejnikach charakterystyka stała min / przy cwu ręcznie 3 bieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.