katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #26 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Konopka. Tak po co zamówiłem zawór po to żeby mieszał wodę zasilania z powrotem i liczę na to mogę się oczywiście pomylić liczę na to że będzie to działało bez wspomagania pompy bo jeśli będzie lipa I nie pójdzie bez pompy to niestety Miałeś rację ale tak jak powiedziałem wcześniej liczę na to że to pójdzie bez pompy że obieg będzie wymuszony przez jedną tylko pompę co zobaczymy pojutrze montaż
konopka Opublikowano 18 Grudnia 2018 #27 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jeżeli chcesz by to działało grawitacyjnie ,to można było zrobić bez takich kosztów,zrobić poprostu bypass
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #28 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Żadko kiedy sam zawór daje radę i nawet kiedy jest 5/4cala. W i tak będzie trzeba pompe. Ja u siebie miałem 5/4 i bez pompy się nie obyło. Troszeczkę się pospieszyłes. A włączyć cwu to tak jak radził kolega, ustawić temperaturę wyżej niż kotła albo wyciągnąć czujnik z bojlera i niech se dynda swobodnie.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 18 Grudnia 2018 #29 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Mieszacze mają to do siebie,że bez pompy nie spełniają swojej roli
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #30 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Także przysługuje mi prawo do odesłania No to niestety ale będę musiał oddać zawory siłownik przyszedł przed chwilą tak że kupiłem przez internet także przysługuje mi prawo do odesłania zaworu siłownika Mam nadzieję że nie będzie problemów z odesłaniem Tylko nie wiem jak ugryźć ten temat nie da się podwyższyć CWU od temperatury zadanej kotła ponieważ automatycznie podnosząc ciepłą wodę podnosi się temperatura zasilania nie chcę też za bardzo oszukiwać czujnika żeby mieć u góry widok ile ta woda ma aczkolwiek ta pompa CWU spełnia dobrze lol właśnie ją włączyłem nie ukrywam że policzyłem koszty i wychodzi że 70 zł na rok będzie mnie kosztowała jak będzie chodziła non-stop przez cały rok
konopka Opublikowano 18 Grudnia 2018 #31 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Możesz spróbować podłączyć pompę cwu jako pompa przewałowa,jest taka funkcja
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #32 Opublikowano 18 Grudnia 2018 no jeśli kolego nie chcesz oszukiwać to albo pogodzić się z niską temperaturę powrotu albo na szybko montować dodatkową pompę zaworu 4d kocioł. jeśli chcesz wiedzieć jaka temperatura jest w bojlerze to pompę CWU wepnij na sztywno do gniazdka albo podłącz pod wyjście pompy cyrkulacyjnej, przewałowej, kotłowej różne sterowniki mają tam takie opcje i poczekać do wiosny wtedy zamontujesz sobie dodatkową pompę na zawożę chociaż u mnie trwało to dwie godziny. Jeśli będziesz montował pompę to pamiętaj w kolejności ma iść zawór kulowy, filtr, pompa, zawór zwrotny i zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #33 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Konopka,: ja tej funkcji nie widzę przewałowa zrobiłem w ten sposób żeby nie podwyższać temperaturę kotła oddałem na 56 stopni wodę i wydłużenie pracy pompy CWU 255 minut dłużej się nie da w nocy Myślę że będzie okej Gorzej w dzień ale raczej będzie chodzić cały czas przekona liście mnie po tym jak zobaczyłem co trzeba dokupić że jednak ta pompa będzie najlepszym rozwiązaniem koszty są niemiłosierny za taką przeróbkę to trzeba dzisiaj za same części wydać około 1000 zł
dejfit Opublikowano 18 Grudnia 2018 #34 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Podobno zawory 4D 6/4" i miedź minimum 42mm w obiegu kotłowym dają radę grawitacyjnie bez wspomagania pompą. Dociepliłeś dom za 50k pln i masz dalej smroda na ekogroszek w kotłowni?
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #35 Opublikowano 18 Grudnia 2018 dejfit: a masz lepsze i tańsze rozwiązanie ? Mogli byśmy w tej kwestii porozmawiać , bo coś o tym wiem , ale za mało tutaj miejsca ..... Tak w skrócie opowiem Ci historię montażu pompy ciepła u mojego kolegi , u którego budowałem dom , po spisaniu umowy z wykonawcą który zagwarantował nie większe zużycia energi jak 2000 zł na rok , po 2miesiącach wisiał już podlicznik w kotłowni ,,, ale to są tematy rzeka,,,,, mam stary dom 80 lata okna 15 letnie , docieplony full mostków termicznych i raczej do gazu to on się nie nadaje , pellets ma mój brat i też mogę coś o tym powiedzieć , drzewem opalam od września do grudnia itd itd....
Gość Oldek Opublikowano 18 Grudnia 2018 #36 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zawór 4D 5/4", miedź 35mm niby daje radę na grawitacji, ale różnica między zasilaniem a powrotem to 20°C. Wiem to z autopsji. CWU pracująca non stop, jak dla mnie to marnotrawstwo. Dlatego też czekam za montaż pompy na powrocie 4D.
dejfit Opublikowano 18 Grudnia 2018 #37 Opublikowano 18 Grudnia 2018 7 minut temu, katazipen napisał: dejfit: a masz lepsze i tańsze rozwiązanie ? Rozwiązanie ogrzewania?
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #38 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Oldek: przelicz sobie i sam stwierdzisz że to oszczędność min na 4 lata .po 6-7 latach zawór się zwraca . dejfit: słucham dalej ?Możemy pogadać na ten temat ....
dejfit Opublikowano 18 Grudnia 2018 #39 Opublikowano 18 Grudnia 2018 To Ty wiesz jaki masz dom i gdzie są mostki. Co udało się zrobić za 50 000 pln w ramach termomodernizacji?
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #40 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Rolety , komplet docieplenia z 3 warstwami kleju ostatnia warstwa kleju dotarta( materiały jakościowo na 4+ , moja robocizna0 , paraprty . Dom ma 430 m2 elewacji 2 piętrowy .......
Gość Oldek Opublikowano 18 Grudnia 2018 #41 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja napisałem że mam zawór 4D, ale uważam że pompa kotłowa będzie sprawniejsza niż CWU non stop. W moim przypadku pompa CWU na samym podłączeniu do bojlera ma do pokonania ponad 10mb miedzi 28mm. Więc chyba tańszym rozwiązaniem jest pompa na powrocie z 4D, gdzie będzie to max. 1mb
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #42 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Oldek: ale spójrz na mój schemat , nie wiem do czego Ty używasz zaworu 4D , ale mi pompa na powrocie nie pomoże muszę montować komplet . Zawór, siłownik , zawór kulowy , filtr z siatką i całą masę kształtek . za chwilę podeśle kilka fotek .
Gość Oldek Opublikowano 18 Grudnia 2018 #43 Opublikowano 18 Grudnia 2018 A do czego można używać 4D, w celu zabezpieczenia temperatury powrotu. Schemat widziałem a to o czym piszesz co musisz wstawić, to musisz wstawić w ten czerwony prostokąt na powrocie 4D. OK, może nie wgłębiłem się za mocno w temat i coś tam wypisałem. Pozdrawiam, bye
dejfit Opublikowano 18 Grudnia 2018 #44 Opublikowano 18 Grudnia 2018 W temacie tej instalacji daj pompę na powrocie za zaworem 4D a przed kotłem lub zamontuj zawór DN40 i miedź minimum 42mm To co narysowałeś to klasyczna instalacja z zaworem 4D. Daj zdjęcia.
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #45 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Oldek: no nie do końca do ochrony powrotu bo ja używam do czegoś innego ..... I w moim przypadku to nie wiem czy sama pompa pomoże ... wystarczy że zmienię Zawór 4D w opcjach na ochronę ale odepnę sterowanie grzejnikami i będzie właśnie do tego .... dejfit: może i na DN 40 by poszło , ale te przekroje są przerażające ,,, w twoim schemacie tak jak piszesz masz ochronę z zaworu 4D i ja też teraz tak mogę mieć , tylko pisałem wcześniej że mój zawór spełnia na obecną chwilę inną rolę - sterowanie temp, zasilania grzejników .
konopka Opublikowano 18 Grudnia 2018 #46 Opublikowano 18 Grudnia 2018 3 godziny temu, katazipen napisał: ja tej funkcji nie widzę przewałowa powinno być w ustawieniach serwisowych
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #47 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Niestety , nie ma takiej opcji
teres Opublikowano 18 Grudnia 2018 #48 Opublikowano 18 Grudnia 2018 10 godzin temu, katazipen napisał: TERES: wystarczająco pompa podnosi powrót różnicy max 6 stp. . Ale potem się wyłącza po dobiciu do zadanej CWU i od nowa powrót zimny .Nie widzę opcjii w sterowniku PLUM pompa CWU na stałe . Ustaw temperaturę zasobnika na 85 stopni, to będziesz miał na stałe. PS. jak wołasz kogoś po nicku, to wstaw "@" przed nazwą np. @konopka wtedy dostajesz powiadomienie, albo używaj funkcji "cytuj".
katazipen Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #49 Opublikowano 18 Grudnia 2018 ok, dzięki za info .... Jak ustawię na zasobniku max 80 to na kotle też tyle będzie ...
Gość berthold61 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #50 Opublikowano 18 Grudnia 2018 20 minut temu, katazipen napisał: Niestety , nie ma takiej opcji A masz opcję cyrkulacji wody ? napewno masz , to wypnij wtyczke pompki od CWU i wepnij w wtyk cyrkulacji a w ustawieniach na bank można cyrkulację ustawić na stałe .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.