gmaj22 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #26 Opublikowano 17 Grudnia 2018 53 minuty temu, pafiik napisał: Mam podobną sytuacje jak autor tematu, tylko sie zastanawiam co bedzie lepsze dla kotła i mniejszego spalania. Opcja1: przymkniecie 4D i puszczenie na dom 45st.C tym samym nie pobieram tyle ciepla z kotła, ale powrot w okolicy 40st. Opcja 2: Puszczenie na dom ok. 55st.C tym samym pobieram wiecej ciepla z pieca, ale temp. powrotu ma ok. 50st.C Co lepsze? Jedno z drugim nie trzyma się kupy. Jeśli za zaworem dasz więcej, to powrót musi mieć mniej.
Adamos33 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #27 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy w mojej okolicy są tacy hydraulicy co zrobią tak jak powinno byc(Podlaskie Wysokie Mazowieckie)
adi14011 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #28 Opublikowano 17 Grudnia 2018 6 godzin temu, pafiik napisał: Mam podobną sytuacje jak autor tematu, tylko sie zastanawiam co bedzie lepsze dla kotła i mniejszego spalania. Opcja1: przymkniecie 4D i puszczenie na dom 45st.C tym samym nie pobieram tyle ciepla z kotła, ale powrot w okolicy 40st. Opcja 2: Puszczenie na dom ok. 55st.C tym samym pobieram wiecej ciepla z pieca, ale temp. powrotu ma ok. 50st.C Co lepsze? I jak rozwiązałeś temat ????
Gość Digitrax Opublikowano 17 Grudnia 2018 #29 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Przyjmijcie do wiadomości że zawór 4D: - reguluje temperaturę obiegu grzewczego - reguluję temperaturę obiegu kotłowego POD WARUNKIEM, że oba te obiegi obsługują dwie niezależne pompy ! Przy jednej pompie masz jedną z powyższych funkcji do wyboru. Reasumując: jak musimy mieć dwie pompy to po co kupować drogi zawór 4D jak 3D z dwoma pompami zrobi to samo i przy mniej skomplikowanej instalacji.
lechumb Opublikowano 18 Grudnia 2018 #30 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy w mojej okolicy są tacy hydraulicy co zrobią tak jak powinno byc(Podlaskie Wysokie Mazowieckie) Ja bym gościa który zontowal kocioł przeznaczony do układu otwartego w układzie zamkniętym za ryło przyprowadził i pod groźba prokuratora kazał poprawiać bo spokojnie możesz go oskarżyć o próbę zabójstwa lub narażenia na niebezpieczeństwo domowników. U mnie pierwszy instalator też chciał ten sam kocioł komfort eko zamontować w zamkniętym to zmieniłem hydraulika który najpierw wziął instrukcje kotła a potem zamontował w otwartym układzie ale za to zpieprz... resztę instalacji. Powoli prostuje ja sam. Defro w tym modelu kotła ma oddzielna konstrukcje PZ do układu zamkniętego.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
pafiik Opublikowano 18 Grudnia 2018 #31 Opublikowano 18 Grudnia 2018 No niestety, ale 4D faktycznie nie spełnia obu funkcji na 1 pompie tak jak pisze Digitrax. W moim przypadku moglo by go wogole nie byc bo jak puszcze mniej na dom to i tak nie podnosi temp powrotu. Z kolei jak puszcze wyzsza temp na dom( niski pobor ciepla przez dom) to powrot cieplejszy jest. Na dzien dzisiejszy wybieram opcje gdzie puszczam ok. 55st. na grzejniki tym samym powrot oscyluje w okolicy 50st. Przyszlosciowa nastawiam sie na dolozenie pompy na powrocie z 4D.
Adamos33 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #32 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Może ktoś ma pomysł gdzie w tym przypadku wstawić pompę na dogrzanie powrotu. Czy dać trojnik na wyjściu z kotła i rurkę z pompka na powrót. A może z zaworu 4d na rurce w pionie w dół do powrotu?
lechumb Opublikowano 29 Grudnia 2018 #33 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Daj tu gdzie pokazujesz na drugim zdjęciu czyli na powrocie z 4d do kotła. Montaż w takiej kolejności zawór kulowy, filtr siatkowy, pompa, zawór zwrotny, zawór grzybkowy.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Adamos33 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #34 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Ciekawe jak to będzie działać jak zawór 4d się przymknie
odpowietrznik Opublikowano 30 Grudnia 2018 #35 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Szybko)Będzie sobie krążyć w obiegu kotłowym.Nie musi być zaworu grzybkowego(nie ma potrzeby regulacji przepływu)może być kulowy
Adamos33 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #37 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam. Po demontażu zaworu zwrotnego udało mi się uzyskać ok 10stopni było na powrocie ok 28 a jest 38/42 Już na wiosnę wymienię 4d z 1cal na 5/4 wraz z rurami i będzie te magiczne 55stopni. Szkoda że instalator od razu nie zrobił jak książka pisze. Teraz trzeba płacić dwa razy za to samo.
zaworek Opublikowano 15 Stycznia 2019 #38 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Po wymianie zaworu i rur na większe będzie magiczne 55 albo i nie.Sugeruje pompę kotłową bez wymiany zaworu 4D i rur na większe
Adamos33 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #39 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ale czy pompka namiesza na tyle aby było te magiczne 55stopni skoro zawór jest tylko 1calowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.