sarniak11 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam. Prosze o pomoc bo już nie mam sily do walki z moja i instalacja. Opis problemu male przepływy. Opis instalacji: dom parterowy, wszędzie podłogowa, 2 rozdzielacze -każdy 7 sekcji. Pętle max 90m. W całym domu 990mb podlogowki. ( ułożone Tak że na każdy rozdzielacz mniej więcej po ok 500mb) Żadnych mieszczący,sprzegiel, itd. Zasilane pompa z pieca. Piec wymieniony na nowy , poprzedni ariston premium evo, Teraz Genus one (zmieniłem bo mocniejsza pompa, wieksza srednica na wymienniki) - przepływy takie same dalej , pompa ustawiona na Maxa. ) 1. Przy otwartych wszystkich sekcjach na Maxa przepływy na poziomie 0.7l/min. Aby uzyskać W łazience. 1.5 i u córki W pokoju też 1.5 reszta skryzowana na 0.6 ::(:( 2. Zamykając jeden rozdzielacz całkowicie (Zostawiłam wtedy tylko 500mb rury W podlodze) przepływy ziwkszaj się nieznacznie :(;( 3. CO CHCE UZYSKAC : chce uzyskać taki efekt że np przepływy na salonie 1l/mina u córki i w łazience np. 2.2 l/min co da mi wieksza tempa w tamtych pomieszczeniach:) myślałem że pompa za słaba W piecu, ale po odcieniu połowy podlogowki nic się nie zmienia, dzieło wymianie pieca na piec z mocniejsza pompa dalej to samo ;/ co moze byc powodem , pomocy bo już nie mam glowy :(:(
odpowietrznik Opublikowano 12 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Mówisz że wymieniłeś kocioł na taki z mocniejszą pompą hm... O ile znalazłem charakterystykę pompy twojego kotła to pompa w nim jeżeli chodzi o wydajność to mała porażka (zał.) max.do 1000l/h Wychodzi na to że zamienił stryjek...Możesz jeszcze sprawdzić filtr osadnikowy czy przypadkowo nie jest zanieczyszczony.Chcąc uzyskac przepływy w każdej z 14tu pętli w okolicach 1,5l/h pompa musiałaby dawać ok.1260l/h Wąskim gardłem mogą być też średnice rur do rozdzielaczy,pewnie Cu 22 Jeżeli przyczyną jest słaba pompa w kotle to musisz dołożyć sprzęgło hydrauliczne i za nim mocniejszą pompę
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Nie chce w każdej 1.5 l chce w każdej ok 1l/min a w dwóch powiedzmy 2.2 i nie mogę tego uzyskac :/ Dodam , że rury W podłodze ułożone wg projektu zrobionego przez Tece i tam sa wartości dla moje instalacji takie.jak. 12kw, 23.5 kpa, 920l/h
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ładny mi to "projekt" w którym różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem w instalacji ogrzewania podłogowego wynosi 11K a powinna 5K.Może być 6K,7K no od biedy 8K no ale 11K to dla mnie całkiem dyskwalifikuje ten projekt Podane są średnice rur do rozdzielaczy w tym niby projekcie?Podejrzewam a nawet jestem pewny że przyczyną tego że nie możesz uzyskać projektowego przepływu są zbyt małe średnice rur do rozdzielaczy.Przepływ to nie wszystko ,niby to 920l/min "mieści" się w charakterystyce pompy ale są jeszcze opory instalacji które wiążą się min.ze średnicami rur doprowadzających czynnik grzewczy do rozdzielaczy.Dla mocy 12kW i różnicy temp.11K powinna być zastosowana rura wspólna dla obu rozdzielaczy Cu28 (i to troszku naciągnięta)Jak rura będzie cieńsza to możesz się pożegnać z tym projektowym oporem jaki musi pokonać pompa czyli 23,5kPa=wzrasta opór=zmniejsza się przepływ. Nawet dla podanych parametrów uważam że pompa w tym kotle jest za słaba aby uzyskać planowany przepływ.A co do ustawienia przepływów na poszczególne pętle to nie powinno się to odbywać na zasadzie"ja chcę w każdej pętli 1l/min) lecz po to jest projekt aby były w nim zawarte wartości przepływów dla każdej pętli i pewnie one tam są) Kto to kupuje takie śmieszne kotły chcąc aby to poszło bezpośrednio z kotła.Było kupić polskiego Termeta,nie byłoby problemu i założę się że sporo taniej,nie wiem ile kosztuje to włoskie "cudo" ale termet Ecocondens Gold 3800zł na ale już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem)Po prostu czasami należy postawić na "Teraz Polska";)
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Patrz co się dzieje z twoim przepływem 920l/min gdy opór instalacji wzrośnie z powodu zbyt małych średnic rur np do 33kPa.To już było zasilić poszczególne rozdzielacze od razu przy kotle rurami Cu 22 a nie dawać wspólną rurę Cu 22 dla obu
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Tam jeszcze jest coś innego - przy zmniejszonym odbiorze do 50% przepływy powinny skakać w górę a tak ponoć nie jest. Warto sprawdzić możliwości regulacji przy zamkniętym 1 rozdzielaczu. Dla pętli ok 90m i przepływie rzędu 90l/h(1,5/min) spadek ciśnienia wyniesie ok 16,5kPa - teoretycznie do pierwszego rozdzielacza jest blisko -2-3m, więc powinno nawet na Cu22 coś reagować, gdyż jest zapas ciśnienia roboczego rzędu 6kPa- zasilanie od kotła do pierwszego rozdz to spadek 1,5-2kPa, dalej jest mniejszy Tam coś jeszcze jest nie tak- potrzeba schematu z odległościami i średnicami rur do rozdzielaczy, ew sprawdzić jak jest naprawdę pompa w kotle. @odpowietrznik projekty tece są przeważnie pod ich rozdzielacza z pompą mieszająca - tam można i 150 m pętle dać - wtedy delta 11C nie jest straszna.
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2018 No przecież Cu22 reaguje na poziomie 0,6l/min/1pętla;) a jak wiadomo minimalny przepływ w pętli powinien być nie mniejszy 0,7l/min.A czy przy tak sporym schłodzeniu czynnika grzewczego na poziomie 11K nie będzie efektu ze podłoga w danym pomieszczeniu nie będzie równomiernie grzała na całej powierzchni?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Nierównomierność grzanai zależy też od sposobu ułożenia rur
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Prawie w 100% układa się w ślimoka,sporadycznie meander w jakiś wąskich korytarzach)choć ogrzanie tego typu pomieszczeń załatwia zazwyczaj komunikacja do pętli
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Panowie wiec to wyglada tak w projekcie sa rury Alu-PEX 26x4 , oraz 32x4 , u mnie dali miedziana ( ktora teroetycznie ma ciensza scianke wiec zakaldam ze 32x4 PEX [ wewnetrzna srednica to ok 32- [4mm+4mm] = 22 ) , jesli chodzi o odleglosci do pierwszego rozdzielacza widocznego w moim pierwszym poscie jest 1,2 m do drogiego od tojnika 2,2 m . Podłogówka rozlozna idelanie tak jak w projekcie, dzownilem w sprawie specyfikacji do kotał przed wymiana do dzialu technicznego Ariston i mowili ze , te 23,5 Kpa mozna odniescx jako 2,35 m podnoszenia, wiec przy 920l/min dla staego pieca mialem 1,5m , a dla nowego mam wg wykresu ok 2,7 :(:(: wiec duzo wiecej, a EFEKT TEN SAM :( Jak zaznaczyl koleg odcinajac rozdzielacz , ktory jest dalej całkowicie, na pierwszy nie wiele wiecej te przeplywy sie zwiększaja , może inacze , przy zamknietym tym dalszym , na pierwszym calkowicie pootwieranym mam przeplywy 1,2l/min, jak otowrze drugi wszsytko siada ponizej 1 :(
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Godzinę temu, odpowietrznik napisał: No przecież Cu22 reaguje na poziomie 0,6l/min/1pętla;) a jak wiadomo minimalny przepływ w pętli powinien być nie mniejszy 0,7l/min.A czy przy tak sporym schłodzeniu czynnika grzewczego na poziomie 11K nie będzie efektu ze podłoga w danym pomieszczeniu nie będzie równomiernie grzała na całej powierzchni? Jak pootweiram wszystkie na maxa i jest na nich ok 0,6 l.min , podłoga w calym domu grzeje równo, ale np z 20 C na 22 musze czekac 6h :/ a chce uzyskac niech reszta domu bedzie te 0,6 l/min ale w lazience wtedy max 1,2l/min u dziecka tez leko ponad 1,2 , a w tych dwóch chce np 2l zeby bylo cieplej, tylko tyle chce wyciagnac z tej instalacji, Z ciekwoastek dodam ze jakie 2 tygodnie temu hydraulicy dołozyli pompę jedna szeregowo zaraz pod piecem na zasilaniu ( jakas LFP o wyd 1500l) po jej załączedniu poprowaiło to przeływy o jakies 0,2 na kadej petli :/:/
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Po pierwsze masz 1pętle o dł.109m(i na tej pętli będzie zapewne największy spadek ciśnienia jako w obiegu krytycznym)a nie jak mówiłeś ze wszystkie są ok 90m. Po drugie PEX 32 nie równa się CU 22 I od zawsze 32-8=24) A średnica wewn.rury Cu 22 jest 20.Do dolnego rozdzielacza powinna iść rura PEX 32 lub Cu 28 i to zgodnie z projektem! Takie są konsekwencje jak ktoś nie robi zgodnie z projektem,czyżby hydraulicy zlekceważyli zalecaną projektową średnicę rury?)
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 13 Grudnia 2018 20 minut temu, sarniak11 napisał: Z ciekwoastek dodam ze jakie 2 tygodnie temu hydraulicy dołozyli pompę jedna szeregowo zaraz pod piecem na zasilaniu ( jakas LFP o wyd 1500l) po jej załączedniu poprowaiło to przeływy o jakies 0,2 na kadej petli :/:/ To nie możliwe, pompa od CWU nie może mieć wpływu na pracę CO. Z resztą oba obiegi są napędzane pompą z kotła, więc po co ta druga pompa?!!! Te pompy i obiegi są rozdzielone hydraulicznie i przełączane w kotle - sprawdź podłączenie kotła i zasobnika + podpisz te rury na fot kotła.
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #14 Opublikowano 13 Grudnia 2018 5 minut temu, odpowietrznik napisał: Po pierwsze masz 1pętle o dł.109m(i na tej pętli będzie zapewne będzie największy spadek ciśnienia jako w obiegu krytycznym)a nie jak mówiłeś ze wszystkie są ok 90m. Po drugie PEX 32 nie równa się CU 22 I od zawsze 32-8=24) A średnica wewn.rury Cu 22 jest 20.Do dolnego rozdzielacza powinna iść rura PEX 32 lub Cu 28 i to moze byc przyczyna malych przeplywów?? to dlaczego jak zamkne ten rodzielcz calkowicie ktory jest dalej, na tym blisko pieca za wiele sie nie zmienia ?? mimo mniejszej rury jest wieksze cisnienie :/
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #15 Opublikowano 13 Grudnia 2018 1 minutę temu, sambor napisał: To nie możliwe, pompa od CWU nie może mieć wpływu na pracę CO. Te pompy i obiegi są rozdzielone hydraulicznie - sprawdź podłączenie kotła i zasobnika + podpisz te rury na fot kotła. Zamontowali dodatkowa pompe na zasilanie z pieca , w tym miejscu ---->
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 13 Grudnia 2018 i tym sposobem pompy kotłowa i ta zamontowana pracują w szeregu) Sprzęgło!
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Tu jest chyba inny problem - trzeba sprawdzić jak masz podłączone rury do kotła. jak jest wpięta rura powrotu? Masz inst tego kotła - na str 9 są wejścia i wyjścia do kotła, na str 13 jest wpięty bojler - tak pewnie masz ,ale gdzie jest wpięta rura powrotu podłogówki do kotłą? Może się okazać że kocioł zasila równolegle bojler i podłogówkę - wtedy bojler robi za bypass podłogówki i nigdy nie wzrośnie przepływ w podłodze.
Gość Digitrax Opublikowano 13 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ten typ kotła posiada jedno wyjście i dwa powroty przełączane wewnątrz przez zawór 3D. Podłączałem kiedyś taki kocioł i też się dziwiłem, że zaraz na jego wyjściu muszę dawać trójnik rozdzielający obieg na CO i CWU bo wewnątrz tego nie wykonano. Tutaj bez sprzęgła i wydajnej pompy się nie obejdzie. Gdy to nie pomoże to trzeba zwiększyć średnice rur zasilających rozdzielacze.
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #19 Opublikowano 13 Grudnia 2018 wyjscie z kotał na zasilanie podłogówki ma 3/4" tj ok 20mm, mam zasilane pociagniete rura 22Cu , czy zastosowanie wiekszej rury cos zmieni skor i tak z pieca wychodzi 20mm ?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #20 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Powinno być jak poniżej - czerwona strzałka wyjście na rozdzielacze, niebieska powrót z rozdzielaczy. Większa rura trochę zmieni, ale nie aż tak bardzo - masz małe odległości. Sprawdź podłączenia kotła!
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #21 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Własnie przeleciałem cala instalacje , jest ok podłączone :/ nie mam już siły Nie ogarniam tego z fizyki, pomijam rure 22mm na wyjsciu bo wiem ze moze miec jakies znaczenie , ale dzownilem do Ariston i sprawdzali wykresy tabeli poprzedniego pieca i obecnego: Moja podlogowka 23,5kPa , 920l/h PRZY POPRZEDNIM PIECU/POMPIE ok 19kPA przy 920 PRZY OBECNYM PIECU/POMPIE 29kPA przy 920l/h Po zmianie pieca nic sie przeplyuwy nie zmieniły, przy zamkniecu jednego rozdzielacza calkowice poprzednio i obecni dalej to samo - max 1,5 l/h ( przy odcieciu 500mb z 1000mb rury w podlodze) A CO CHODZI to przeczy prawom fizyki, nawet zakladajac ze moglabybyc 28mm zamiast 22mm to pprzy obecnym piecu (MOCNIESZA POMPA itd) cos sie powinno zmienic :/:/
Ksieciunio Opublikowano 13 Grudnia 2018 #22 Opublikowano 13 Grudnia 2018 No ale widzisz, że zasilasz jednym wyjściem podłogę i zbiornik. Kolega @odpowietrznik pisał, że pompa w kotle do samej podłogówki jest za słaba.
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2018 #23 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Te rozdzielacze podlogówki to jakiego producenta? Może coś z nimi jest nie tak? Dodatkowo odpowietrzniki automatyczne na powrotach do kotła skutecznie zapowietrzają pompę.- zakręć je.. Czy próbowałeś lekko przymknąć zawór odcinający instalację od kotła - jeden z tych pod kotłem?
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #24 Opublikowano 13 Grudnia 2018 13 minut temu, Ksieciunio napisał: No ale widzisz, że zasilasz jednym wyjściem podłogę i zbiornik. Kolega @odpowietrznik pisał, że pompa w kotle do samej podłogówki jest za słaba. w piecu jest zawór 3d, ktory reguluje przeplyw albo co albo CWU, pozatym dla testu pozamykałem wszystkie zawory kulowe koło zbiornika i nic to nie zmieniło :/
sarniak11 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #25 Opublikowano 13 Grudnia 2018 5 minut temu, sambor napisał: Te rozdzielacze podlogówki to jakiego producenta? Może coś z nimi jest nie tak? Dodatkowo odpowietrzniki automatyczne na powrotach do kotła skutecznie zapowietrzają pompę.- zakręć je.. Czy próbowałeś lekko przymknąć zawór odcinający instalację od kotła - jeden z tych pod kotłem? Rozdzielacze włoskie Emetti, ( działaja , jak z 14 sekci zostawie tylko np 2 otwarte to hulaja prawie w pełnym zakresie), 1. Chodzi o te odpowietzniki na dolnych belakach rozdzielaczy ? Zakrec znaczy zdemontuj ? 2. zawor na zasilaniu czy na powrocie do pieca przykrecic ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.