Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za duże spalanie

Real192

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, e30 napisał:

Tej doby przepalil mi moze z 15kg max ale spiekow bylo tyle ze szok.

Wynik spalania bardzo dobry ale nie wiem jaki metraż:) co do spieków przy tej kaloryczności ekogroszku ratuj się wiatrem, zmniejszaj powoli i patrz co się dzieje aż do minimum nawet jak piec będzie dłużej dochodził do temperatury zadanej i zobacz na jakiej wysokości nad paleniskiem masz deflektor ( zbyt nisko może podwyższać temperaturę na retorcie przy większym przedmuchu, co może powodować spieki, wzięte z forum). No i taki wysokokaloryczny ekogroszek lubi tez poleżeć na retorcie( czyli jakby więcej podania na raz ale rzadziej, patrz na kopczyk).

Opublikowano

Wlasnie kopczyk jest niemal plaski ustawilem dzis
Podawanie 10sek
Przerwa 1:10
Nadmuch 30
Przyslona na dmuchawie przysunieta na polowe
Metrarz to ok 80m2
Narazie obserwuje 3h narazie brak kalafiora tylko takie pojedyncze. Myslalem nad wapnem palonym jako dodatek, ktos przerabial to?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No wlasnie.

Teraz jak mu przyslonilem dmuchawe troszenke nie dopala lec wydluzylem mu o 2sek przerwe miedzy podawaniem.

Wydaje mi sie,ze trzeba sie przestawic na 25-26Mj

Bo na taki metrarz mysle, ze wysyarczy.

ab4cbdfb99be45c4da15ddb3ec67443d.jpg

Opublikowano

Kolego ja mam co najmniej jeszcze raz taki metraż jak ty i palę ruskim ekogroszkiem. Spala średnio 30kg na dobę. Spieki są małe i że tak powiem mało zbite( kruszą się bardzo łatwo). Miałem kiedyś 4-5 worki z Wesołej na próbę, a tam coś kolo 29MJ i odstawiłem to szybciutko:):) Spieki, nie spalony ekogroszek, czarna sadza w piecu( chciałem zobaczyć czy pójdzie go mniej niż ruskiego). Z tego co wiem piece na ekogroszek preferują mniejszą kaloryczność. Jak dla mnie ten kopczyk jest za duży.

Opublikowano

Noi ja palielm ruskim ekosiberian 24Mj i luks zadnego spieka czy skaly. 1tona na 2,5 miesiaca noi na probe wziolem ten Platinum ale nie ma sensu to widze

Opublikowano

No to masz już rozwiązanie:) Nie baw się w nic jak wszystko gra:) teraz pozmieniałeś ustawienia i znowu będzie lekko walczył z ruskim. Kup ten co miałeś i po sprawie:), mniej nerwów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.