Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za duże spalanie

Real192

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukaj na forum instrukcji o uszczelnieniu panika to po pierwsze. Jak już uszczelnić palnik to po drugie zmniejsz nadmuch powiedzmy na 25%. po trzecie postaraj się rozrysować schemat swojej instalacji w kotłowni jak to wygląda u ciebie bo z fusów i szczątkowych informacji to jeszcze się nie narodził który prawdę powiedział. Palisz pierwszy rok czy już dom wygrzany?

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
53 minuty temu, Real192 napisał:

Zapomniałem napisać że nie mam zaworu trojdroznego i nie mogę regulować temperatury czy to może mieć też wpływ na ilość pobranego ekogroszku? 

Na razie skup się na samym palniku i produkcji ciepła, zawór to już jego dystrybucja. 

Opublikowano

na zdjęciu widać co zaznaczył Yaro że powietrze zamiast dmuchać w węgiel znajdujący się w palniku ucieka bokami wychładzając komore spalania. jak uszczelnisz palnik to dopiero zacznie się dystrybucja powietrza tam gdzie trzeba. potem korekta parametrów bo zapewne trzeba będzie mocno zjechać z nadmuchem. w następnej kolejności zabawa z kaloryferami. nawet jeśli masz na nich zwykłe zawory kulowe to możesz je przykrecić co chociaz trochę zmniejszy ilość przepływającej przez nie i oddającej ciepło wody. a jeśli dodatkowo masz na kalafiorach coś takiego :https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.e-heat.pl%2Fimages%2Fprodukty%2Fdiamond%2Fpowrotny_prosty.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.e-heat.pl%2Fzawor-powrotny-grzejnikowy-12-prosty-p-1002.html&docid=gvHB_H3zdYVKeM&tbnid=EuVb275HKLrewM%3A&vet=10ahUKEwjB_pP7r_7eAhXFtIsKHX1bBGUQMwiNASgCMAI..i&w=500&h=375&bih=657&biw=1366&q=zawór powrotny grzejnikowy&ved=0ahUKEwjB_pP7r_7eAhXFtIsKHX1bBGUQMwiNASgCMAI&iact=mrc&uact=8

to możesz tymi zaworami zmniejszyć poprzez ich przykręcenie ilość wody płynącej przez kaloryfer co pomoże wpłynąć na ilość ciepła dostarczanego do pomieszczeń. jak to nie pomoże to wtedy obniżysz temperaturę na kotle 

Opublikowano

Witam.

Każdy uszczelniacz kominkowy 1200-1500stopni , producent nie ma znaczenia, cena od 16zł w górę

przykład poniżej

15778571_uszczelniacz-kominkowy-tytanlarge.jpg.78408bb36a85d61046e73636cfb18e2c.jpg

Yaro

Opublikowano

W mruwce kupisz dobry uszczelniacz z firmy TYTAN kosztuje okolo 20 zl i jest do 1500 stopni sam nim uszczelnialem swoja korone i narazie spisuje sie dobrze

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.11.2018 o 22:32, TIMON120777 napisał:

wracamy do mojego pierwszego pytania po oględzinach zdjęcia

ewidentnie palnik nieuszczelniony i wiater hula albo chula jak kto woli po całej komorze spalania zamiast trafiać tam gdzie powinien

kocioł wygasić, palnik rozebrać( w sensie zdjąć koronę i wyczyścić porządnie wszystko), uszczelnić jakimś mazidłem(instrukcje obecne na tym forum) do 1500stC lub okolice i poskładać do kupy. po odpaleniu skorygować parametry i wynieść się z kotłowni

Witan dziękuję za poradę piec jest teraz uszczelniony i teraz mam pytanie dotyczące jego ustawienia próbowałem ustawień 1-4 miałem 10s podawania 40s przerwy nadmuch 45%

Obecnie mam temperatura 58stopni

7s podawanie

40s przerwy

nadmuch 45%

Spała ponad 25 kg na dobę też chyba za dużo? 

Moim zdaniem Za dużo jest spiekow przesyłam zdjęcie 

IMG_20190116_104510.jpg

IMG_20190116_104448.jpg

Opublikowano

Ustaw przerwę na 60 sec i wyreguluj powietrze tak aby nie robiły się spieki ale żeby nie dymiło

Sprawdź szczelność drzwiczek!

Opublikowano

Na razie zostaw, nie można zmieniać kilku parametrów na raz bo się pogubisz.

Gość berthold61
Opublikowano

Ale ty tam dalej masz palnik acetylenowy , chcesz tam topić metal czy co ? już ci mówiliśmy miesiąc temu abyś o połowe zmniejszył nadmuch a ty dalej wywalasz wszystko do atmosfery .

Opublikowano

Witam, podłącze się do dyskusji , Panowie czy patrząc na załączone zdjęcie widać jakieś oznaki nieszczelnej korony? taka jaśniejsza linia pod koroną? pytam bo nie mogę dać rady z tą bestią ,pali mi po 40 kg ekogroszku  :/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/28470-dworek-zpt-eko-iii/?tab=comments#comment-422701

1.jpg

Opublikowano

Nastaw 

Podawanie 5sek

Przerwa w Podawaniu od 40-50 sek

Przyslone na dmuchawie zaslon do 1,5cm

Posiedz przy kotle pare godzin tak zeby byl

ladny kopczyk.

Daj znac jak Ci poszło

20190115_192633.jpg

Apropo zdjecie grochu "sztygar" Popelina..

Opublikowano

-przepraszam że dodam swoje 4 grosze w temacie. Mam palnik retortowy okrągły, nie rynnowy ale problemy  są podobne. Podstawowe pytanie to wartość energetyczna opału i jego wilgotność. Ja palę paliwem 27MJ który wymaga dużej ilości powietrza w trakcie palenia. Należy go podawać małymi porcjami przy małych postojach pomiędzy podawaniami.Z widoku palnika mogę wnioskować że jest to paliwo wysokokaloryczne, które jest podawane za dużo jednorazowo. Nie znam sterownika ale wygląda na to że ilość  podawania paliwa jest za dużo  co powoduje że w palniku mamy paliwo niedopalone.Zbyt długi czas postoju pomiędzy cyklami palenia powoduje wystudzenie kotła, a następnie wzmożone spalanie . W moim piecu temperatura kotła jest ustawiona na 60 st C. ilość podawanego paliwa to 6 sek postój to 8 sek.  dłuższy postój pomiędzy paleniem to 18 min. W ten sposób dostarcza się paliwo małą porcją w krótkim czasie przy wentylatorze ustawionym na 50 % przy przesłonie wentylatora otwartej na 2 cm.Płomień powinien mieć kolor jasno żółty -komora palnika powinna być popielata. (ciemno żółty płomień kopci- za mało powietrza- domieszka czerwieni oznacza węgiel mokry,  a biały spowoduje niedopalenie paliwa). ilość podawanego powietrza z palnika nie może prócz odpowiedniego koloru unosić " nadmiernie" popiołu ponad palnik. Zacznij od ustawienia POWIETRZA DO PALNIKA. W moim piecu staram się aby płomień nie unosił za dużo popiołu nad deflektor nad retortą.Proponuję usunąć spalony węgiel z palnika do uzyskania prostej płaszczyzny, (nie usuwać paliwa z palnika), oczyścić pojemnik na popiół.Rozpocząć palenie.  NAJWAŻNIEJSZA JEST ZASADA ŻE CZAS PODAWANIA POWINNO BYĆ ZBLIŻONE POSTOJOWI POMIĘDZY PODAWANIAMI. Mój palnik ma małą pojemność węgla(stąd te wartości) przy twoim te wartości mogą być większe.  Ilość paliwa w trakcie palenia powinno być na tej samej wysokości Jeżeli w popiole będzie niedopalony węgiel wydłużyć czas postoju pomiędzy podawaniem o 1 sek. Następnie zostaw piec na 15 -20 min niech sam się "ustawi". Musisz dojść do momentu gdy w palniku ogień jest na stałej wysokości. Na obrzeżach nie powinno być niedopalonego paliwa, tylko spalony popiół.W przypadku gdyby żar zapadał się do środka palnika należy dodać paliwa o 1 sek. Ilość podawania lub odejmowania należy zmieniać delikatnie z wyczuciem. Za każdym razem po zmianie każdego parametru pojedyńczo pozostawić kociołek na ok 20 min by ustabilizować palenia. Moje paliwo (27MJ) wypalając się tworzy "spieki" popielate które po dotknięciu rozpada się należy wykonywać w popiół.   W chwili obecnej mamy dobry moment do regulacji pieca ponieważ za oknem jest lekki "-". odpowiedni ciąg komina,oraz odpowiedni odbiór ciepła do ogrzania domu. na razie tyle

powodzenia   kazimip

IMG_20190119_200338_BURST1.jpg

IMG_20190119_200518.jpg

Opublikowano

Panowie a co z czopuchem,tzn na ile powinien być otwarty,obecnie mam  uchylony na jakies 30% i jak otworze górne drzwiczki i podświetle to widać że jest ładny cug.

Komin ok 10 m wysokości

Zasypalem dzis , ustawienia mam na 7 s pracy i 50 s przerwy,obroty nawiewu 20 ze100 dostępnych

Na noc między 00:00 a 6:00 mam ustawione o 5 stopni mniej,ale nie wiem czy to coś daje a może i szkodzi

Pompy zalaczaja się przy 45 stopniach.

Będę informował

Dziękuję za rady

Opublikowano

Jezeli do jutra nie zobaczysz zdecydowanej roznicy sprawdz nastawe jak wyzej pisalem i powiedz jeszcze jaki groszek masz aktualnie i jaka kalorycznosc

Opublikowano

Naniesie ktos ogarniety jakies zmiany
Kociol 10kw sterownik Tech
Dom 80m2 5grzejnikow alu z termostatami
Jedna pompka alpha1
CWU 160l Kospel
Kotlownia 7m od domu doprowadzenie preizolat 32mm
Spalanie ok 25kg/Doba ( tak plus, minus)

W popielniku spieki na tych ustawieniach poprzednio palilem ekosiberian 24Mj i wszystko bylo wzorowo.
Jezeli brak jakis jrszcze informacji zdjec to dopisze 4553c8002a2eb17e6c5979db2ff58d48.jpg75234f8ecf4c5b32f3caa40c916f9d70.jpgaf656c61b909b99391b932f0b791e251.jpg500c68d58186410dfbf3b2f40ab6cd3e.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 19.01.2019 o 22:44, e30rs2 napisał:

Jezeli do jutra nie zobaczysz zdecydowanej roznicy sprawdz nastawe jak wyzej pisalem i powiedz jeszcze jaki groszek masz aktualnie i jaka kalorycznosc

Zasypałem w sobotę 5 worków, właśnie mija druga doba , wciągneło jakieś 50-60 kg...

Zmniejszyłem nastawy wczoraj do 5 s pracy i 49 s przerwy, przechodzi w czuwanie na jakies 5 minut,później dmucha z 10-15 minut 

Zmniejszyłem również CWU do 42 .

Już myślałem,że nie robią się spieki ale dziś rano znowu ten popiół jest jakiś dziwny :/ i tak jakby całego paliwa nie przepalało,widać drobne okruchy groszku poklejone z popiołem.

Jeszcze zmniejszać podawanie?

załączam zdjęcia 

pon4.jpg

pon1.jpg

pon2.jpg

Opublikowano

Wysoko kaloryczny groszek.
U mnie tez tak sie zrobilo wczorej po zasypaniu 27-29Mj na mrozy co sie zaczynaja. i jak mowia, ze wiele problemow spedza nowym palacza wysokokaloryczny groch.

Opublikowano

No tak tylko co z tym zrobić.

Groszek grzeje ,kwestia zużycia.

Krew mnie zalewa jak słyszę znajomych co spalają 3,5 tony na rok a mi się już 4ta tona kończy a w sumie nie było wielkich mrozów.

Człowiek mądry po szkodzie, byłem zalatany gdy zmieniałem piec i wszystko zostawiłem majstrowi,piec pierwszy lepszy ... dopiero po fakcie poczytalem o tym całym dworku i niektórzy piszą że jest łakomy na opał :/

jakieś sugestie ?

Opublikowano

Nie no na rok...

Niechby na sezon grzewczy, ja przy tym zużyciu skończę na 6-7 tonach,chyba przesada lekka :/

Opublikowano

No cos masz zle nastawione lub trefny groch.
Tej doby przepalil mi moze z 15kg max ale spiekow bylo tyle ze szok.
Moze bedzie jakas.dobra duszyczka i nam cos podpowie lecz niema co spoczywac na laurach tylko pilnowac kotla i obserwowac palenisko. Aktualny groszek i przeslona dmuchawy.cc8472127c94b3ecc46373765104ef1a.jpg366c156f341fa722214e4b24d5db4a21.jpg127ac4138c133945a240384816c673b5.jpg81081325176cc6e3dbd3db91babb0195.jpg

Opublikowano

Jeżeli grzeje Ci prawidłowo i spala 15 kg na dobe to ja bym się nie przejmował spiekami,niech sobie są.

Ja mam inny wentylator z taka duża przysłona na całą średnicę nadmuchu,na dodatek widzę tylko tył blaszki a dokladnie tyle ile przestaje bo mam jakoś dziwnie zainstalowaną przysłona w kierunku pieca i nie mam zbytnio z tyłu dojścia :/ 

kurde 15 kg to fajny wynik , pół tony na miesiąc 

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.