Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SAS Bio Slim 17kw problem ze spalaniem

poziom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od roku mieszkam w nowo wybudowanym domu. Od dwóch lat działa w nim piec jak w temacie.

Powierzchnia użytkowa domu to około 140m2 plus garaż i pom. gospodarcze około 30m2. Dom z pustaka ocieplony styropianem. Poddasze w zeszłym roku ocieplone źle wełną, w tym roku poprawione i ocieplone celulozą. Podłogówka jest w łazience na górze, łazience na dole, i generalnie na większości dołu (jakieś 15m2 salonu ma podłogę drewnianą i tam zamiast podłogówki jest kaloryfer). Góra, poza rzeczoną łazienką, same kaloryfery.

W okresie ciepłych miesięcy CWU grzane pompą ciepła powietrze-woda. W miesiącach zimowych wszystko z kotła. Pojemność zbiornika CWU 242l. CWU grzeję rano 2 godziny i po południu 4 godziny.

W poprzednim, pierwszym sezonie grzewczym zeszło nam prawie 6 ton(!). Ale po pierwsze wiedzieliśmy już, że ocieplenie poddasza użytkowego jest spaprane (zaraz opiszę objawy), a po drugie, wiadomo, pierwszy sezon itd. itp.

Na poddaszu przed poprawkami czuć było chłód mimo gorących kaloryferów, które nigdy nie osiągały temperatury pozwalającej im na wyłączenie (termostat na grzejnikach nie wyłączał ich, bo nie nadążały z ogrzewaniem).

Obecnie jest o tyle lepiej, że poddasze jest już ok. Temperatura w pokojach wreszcie w porządku (obecnie 21C-małe dziecko w domu). Kaloryfery często chłodne, bo osiągana jest zadana temp. i termostat je wyłącza.

Niestety...przez październik (ciepły przecież i grzałem tylko w nocy, CWU z pompy) i listopad zeszła tona...ostatnimi czasy, jak już zrobiło się chłodniej palę całą dobę i także CWU idzie z kotła i pali ponad 35kg na dobę!!!

Był już spec z SAS, coś tam w sterowniku (Multiframe) pomodził, wgrał nowy soft ale to nic nie dało.

Piec działa na PID zwykłym (nie turbo) zadana temp CO to 70C, CWU 50C, tryb palenie-podtrzymanie. CO całą dobę, CWU tak jak pisałem powyżej.

Nie mam już pomysłu co robić..co jest źle.

Mam zawór 4D.

Załączam kilka zdjęć. Górna pompa jest od CO, dolna od CWU.

IMG_2021.jpg

IMG_2023.jpg

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź.

Schematu musze poszukać w domu.

Co do podlinkowanego tematu. Nie wchodziłem wczesniej na niego, bo w temacie jest inny kocioł.

Próbowałem przebić sie przez 68 stron..ale poległem. Nadal nie wiem od jakich ustawień ręcznych zacząć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.