Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Cwu Z Trzonu Kuchennego-schemat Do Sprawdzenia


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Jak widać jestem tu nowy. Do tej pory tylko was czytałem, jednakże nie do końca jestem pewny moich przemyśleń i stąd tu jestem.

Proszę kolegów o sprawdzenie poprawności moich wypocinek.

Sprawa ma się następująco. Posiadam piec kaflowy z podkową z której zasilam cwu (na marginesie instalacja po PGR-owska). Planuję remont łazienki (a tam jest bojler) więc mam zamiar za jednym ciosem ją zmodernizować a wierzcie mi jest to konieczne. Nawet dla laika kapiące łącza i jakiś stary zardzewiały zawór bezpieczeństwa z odważnikiem stawia sprawę bezpieczeństwa domowników pod znakiem zapytania.

Chciałbym dodać do układu takie elementy jak filtr i licznik.

Proszę o skomentowanie poprawności. Wiem że w układach zamkniętych nasze prawo zabrania stosowania naczyń wzbiorczych, więc jaki inny rodzaj zabezpieczenia zastosować,o ile to konieczne. Może przelewowe?

Jak dobrać wartości elementów takich jak reduktor czy zawór bezpieczeństwa.

Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę

post-7761-1241364521_thumb.jpg

Opublikowano

post-4692-1241422097_thumb.jpg

Jeśli w instalacji wody zimnej ciśnienie nie przekracza 6 bar (przeważnie 4,5- 5,5 bar) to nie ma potrzeby stosowania reduktora ciśnienia. Zawór upustowy zrezygnowałbym na rzecz zaworu bezpieczeństwa i naczynia zbiorczego zamkniętego (na ciśnienie 6 bar np, np. Refix firmy Reflex).

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź.

Czyli generalnie schemat ok, tylko tez reduktor.

Jeszcze jedno, czy gdybym w tym układzie zrezygnował z naczynia wzbiorczego, mogło by to skutkować kapaniem z zaworu bezp. i jego szybkim zużyciem?

Opublikowano

Witaj,

 

Nie naczynie wzbircze tylko zbiorcze (czy jakoś tam) zamknięte, przeponowe, czy jak tam by fachowcy to nazwali.

Z reduktorów bym nie rezygnował w domku. Polecam doświadczenie na moich błędach:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;#entry16813

 

Osobiście nie zamontowałbym już sobie instalacji cwu bez: naczynia przeponowego, reduktora ciśnienia i zaworu bezpieczeństwa (około 150 + 60 + 30zł). Na temat filtrów i zaworów się nie wypowiadam - mam, ale nie przerabiałem tego "na własnej skórze" B)

 

Uważaj, bo chyba nie masz możliwości dokładnej regulacji temperatury w piecu kaflowym. Przydały by się te zabezpieczenia. Użytkowałem coś podobnego jak ty - kuchnia węglowa+zasobnik ciepłej wody z zaworem na odważnik...... ale była jazda :angry: Tylko, że on wisiał nad kuchnią i jakikolwiek wyciek z zaworu powodował zalewanie wodą paleniska kuchennego.

 

Pozdro powodzenia.

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc. Przeczytałem sobie Twój post i faktycznie jest podobnie. Co do tego zaworu na odważnik to u mnie też "JAZDA". Te zabezpieczenia mają chyba ze 20 lat. Właśnie dlatego chcę się za to zabrać, bo wydaje mi się że to taka trochę partyzantka.

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Ach jeszcze to. Dlaczego sugeruje Pan rezygnację z filtra?

 

Przepraszam źle zaznaczyłem, nie rezygnacja z filtra, tylko reduktora ciśnienia. Jeśli ciśnienie w sieci wodociągowej jest stabilne jest to zbędny wydatek.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.