Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO SIGMA UNI 16KW

mateusz8765

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam od miesiąca kocioł DEFRO SIGMA UNI 16KW. Bardzo proszę o radę dotyczącą ustawień kotła. Obecnie spalanie wynosi około 27/30kg/dobe i wydaje się, że spieka ekogroszek. Piec rzadko wchodzi w tryb nadzoru. Zaczął mieć problem z dobijaniem temp do 65. Trochę mu schodzi ale wreszcie dobija. Poniżej wykresy pracy kotła i zdjęcia instalacji

Poniżej podaje parametry na jakich palę:

- TRYB PID: WŁĄCZONY
- MOC KOTŁA: 100%
- KOREKTA POWIETRZA: -11%
- OCHRONA POWROTU: WYŁ
- TRYB NADZORU: STANDARDOWO USTAWIENIA PRODUCENTA
- MENU SERWIS:
--MINIMALNA PRACA PODAJNIKA: 2s
--MAX PRACA PODAJNIKA:6s
--MIN PRZERWA PODAWANIA: 60s
--MAX PRZERWA PODAWANIA:100s
Reszta ustawień to ustawienia fabryczne

TEMP ZADANA KOTŁA: 65STOPNI
TEMP ZADANA BOJLERA: 48stopni z histerezą 2stopnie
TEMP ZADANIA NA GRZEJNIKI: 38/40STOPNI

Instalacja:
- zawór 4drogowy
- 1pompka ogrzewanie grzejnika (Zdj)
- 2pompka ogrzewanie bojlera (Zdj)

Komin: ocieplony fi200 8/9m
Czopuch przy piecu przymknięty na 3/4, ponieważ cofało żar.

Dom ok. 120m2, nieocieplony. bez podłogówki.

Proszę o radę. 

Pozdrawiam 

PS. ochrona powrotu wyłaczona bo gdy ustawiłem 55stopni na zaworze to w życiu nie zagrzał grzejników na 40stopni.

IMG_20181120_192757.jpg

IMG_20181120_192814.jpg

IMG_20181120_192703.jpg

IMG_20181120_192905.jpg

IMG_20181120_192913.jpg

IMG_20181120_192952.jpg

Opublikowano

Witaj

Myślę, że najpierw musisz zrobić coś z niskim powrotem. Piecyk dostaje cały czas zimną wodę i goni. Czy masz zachowane średnice rur z zasilania kotła - zawór 4D - powrót? To podstawa.

Opublikowano

Średnica wszystkich rur połączonych z zaworem 4D to miedź 28mm. Tylko te śrubunki pod zaworem 4D co widać na zdjęciu mają większą średnicę.  Poźniej wyjście i powrót łączą się ze starą instalacją domu. Rury stalowe o dużym przekroju.

Zauważyłem, że temperatura powrotu spada w momencie ustawienia temp. na grzejniki około 40 stopni.
Jeżeli grzeje na grzejniki słabo w granicach 25/32stopnie to temperatura powrotu rośnie bo zawór 4D zamyka się. 
Przy zadaniu 40stopni na grzejniki zawór otwarty jest na 50%. A teraz już muszę grzać na 40stopni bo inaczej w domu jest chłodno.

Zauważyłem również, że temp powrotu wzrasta momentalnie gdy na chwilę włącza się pompka CWU aby dogrzać boiler z wodą.

Pozdrawiam 

DSC_0347.JPG

DSC_0348.JPG

DSC_0357.JPG

Opublikowano

Mam ten sam kocioł. Na Twoim miejscu po pierwsze wróciłbym do ustawień fabrycznych sterownika - wszystkich. Potem zmniejsz moc kotła do 75% i jednocześnie zrób korektę powietrza górnego do -7%, a dolnego do -4%.

Jeśli dalej będzie problem z temperaturą zadaną zwiększ moc kotła o 5%, ale korektę powietrza zostaw jak wcześniej. Poza tym ustaw pomiar temperatury na zaworze 4D na co 25 sekund i skok jednostkowy na 5%. Sprawdź jeszcze, czy czas otwarcia zaworu zgadza się z tym co masz na jego tabliczce znamionowej i czy masz na stałe otwartą klapkę dolotu powietrza (to ta z nakrętką na osi). Oczywiście ochrona powrotu ma być wyłączona.

Te porady otrzymałem z serwisu Defro i mi pomogło.

Po zmianach efekt widoczny jest dopiero po kilku godzinach, więc nie rób nerwowych ruchów.

Napisz co to znaczy, bo nie rozumiem: Czopuch przy piecu przymknięty na 3/4, ponieważ cofało żar.

Opublikowano

Ustawiłem w tym momencie według Twoich wytycznych. Czas otwarcia zaworu zgadza się z tabliczką: 120s. Oczywiście klapka jest otwarta na stałe. Jutro po pracy dam znać jak pracował na wykresie.

Wylot spalin z pieca do komina. Tam jest czopuch z możliwością przymknięcia/otwarcia.
W Defro kazali przymknąć do 3/4 ponieważ była niska temp spalin a ponadto grzał się za bardzo podajnik.

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pompo od co na którym biegu pracuje? Zdecydowanie jest za zimny powrót.

Opublikowano

Jak nie wstawisz pompy kotłowej na powrocie z 4d do kotła to nic z twoimi problemami nie zrobisz. Chyba że CWU na stałe włączysz wtedy powrót będzie dogrzany i kocioł się ustabilizuje.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 godzin temu, mateusz8765 napisał:

Średnica wszystkich rur połączonych z zaworem 4D to miedź 28mm. Tylko te śrubunki pod zaworem 4D co widać na zdjęciu mają większą średnicę. 

Czyli za mała średnica. Zawsze musi być taka jak na wyjściu z pieca, taki sam zawór i jak najkrótszy powrót do kotła o takiej samej średnicy.

Chyba, że wstawisz pompę kotłową między zaworem 4D, a powrotem. Inaczej będzie lipa.

Opublikowano

Poza tym pociagnij do odpowiedzialności idiote który dobral Ci taki wielki kocioł do małego domku bo prędzej czy później będziesz miał z tym problem. I rodziców ten kocioł w wersji z zapalarka grzeje 224m2 i nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy przy słabo ocieplonym domu w 4 strefie klimatycznej. 

Opublikowano

Jedynie mogę włączyć na stałe poprzez podniesienie temp za bojlerze np. do 70 stopni. 
Mogę tak zrobić ? Rozumiem, że wtedy temp w bojlerze bedzie taka sama jak na powrocie pieca ? 

Opublikowano

Temp. CWU będzie bliska temp. kotła bo bojler będzie cały czas podgrzewany

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zawór 4-drogowy nieprawidłowo zamontowany (patrz instrukcja montażu), oraz średnicę zasilania/zawór/powrót do kotła minimum 5/4" do grawitacyjnego krótkiego obiegu, powrót inaczej się nie wygrzeje (pompa przewałowa wskazana).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.