zakt82 Opublikowano 13 Listopada 2018 #1 Opublikowano 13 Listopada 2018 Witam wszystkich. Piec gazowy Buderus. Ogrzewanie podłogowe + grzejniki w pokojach. Problem polega na tym, że gdy mieszacz trójdrogowy, chcąc schłodzić wodę dla podłogówki, przestawia się by wpuścić wodę chłodną z powrotnego obiegu wówczas spada również temperatura wody która jest kierowana do zwykłych grzejników. Tak jak by pompa pchająca ciepłą wodę do zwykłych grzejników zasysała zimną wodę z mieszacza. Czy to normalne? Proszę o pomoc. Poniżej prosty schemat mojego c.o. Pozdrawiam i dziękuję.
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2018 #2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Brak sprzęgła hydraulicznego.Na grzejniki wystarczy 1pompa.Co to jest mieszacz automatyczny?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2018 #3 Opublikowano 13 Listopada 2018 Pewnie termostatyczny Czyli proteza
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2018 #4 Opublikowano 14 Listopada 2018 Mała uwaga do szkicu: potrzebna dodatkowa pompa obiegu kocioł- sprzęgło. Po stronie wtórnej lepiej wyprowadzić zasilania i powroty niezależnie od siebie bezpośrednio ze sprzęgła.
odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2018 #5 Opublikowano 14 Listopada 2018 Kocioł ma raczej wbudowaną pompę?dlatego pominąłem ten "szczegół")Wiadomo ze musi być pompa w obiegu kocioł/sprzęgło
odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2018 #6 Opublikowano 14 Listopada 2018 1 godzinę temu, gmaj22 napisał: Mała uwaga do szkicu: potrzebna dodatkowa pompa obiegu kocioł- sprzęgło. Po stronie wtórnej lepiej wyprowadzić zasilania i powroty niezależnie od siebie bezpośrednio ze sprzęgła. Niezależnie od siebie czyli wtedy musi być sprzęgło-rozdzielacz)Z tego co kojarzę z któregoś tematu to kol.Sambor nie jest zwolennikiem takiego rozwiązania)ale dlaczego to nie wiem a tak ładnie to wygląda)
sambor Opublikowano 14 Listopada 2018 #7 Opublikowano 14 Listopada 2018 Ale przecież tu nikogo moja opinia nie interesuje.
odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2018 #8 Opublikowano 14 Listopada 2018 Nie mów że nikogo)Bo mnie bardzo)Każdą Twoją opinię przyjmuję jako wyrocznię po prostu wierzę w Twoją wiedzę i wieloletnie doświadczenie.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2018 #9 Opublikowano 14 Listopada 2018 Bez przesady czasem mogę mieć zły humor lub muchy w nosie. Ale wracając do tego "cuda" to niektórzy zalecają nawet montaż głównej belki w poziomie co jest zupełnym nieporozumieniem.
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2018 #10 Opublikowano 14 Listopada 2018 Fakt, ładnie to wygląda i na pewno drogo :) Niemniej jest to jedynie propozycja rozwiązania i nie musi być zastosowana kropka w kropkę. Też nie doczytałem, dlaczego kol @sambor nie jest zwolennikiem takiego rozwiązania. Nie chodzi tu z pewnością o względy ekonomiczne a raczej użytkowe. Mogę sie jedynie domyślać, że o zaburzone wymieszanie wody powrotnej z obiegów wtórnych. I lepiej żeby nastapiło ono przed sprzęgłem niż w samym sprzęgle. To usprawni z pewnością utrzymanie temperary powrotu na w miare stabilnym poziomie, pamiętając, że po stronie pierwotnej/kotłowej musi być zachowany wiekszy przepływ. PS: Uwaga do wpisu o "zalecanym" poziomym montażu. Można i tak , ale nie tego typu. W tym przypadku to faktycznie nieporozumienie.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2018 #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 Dla kotłów gazowych kondensacyjnych mądrzy ludzie zalecają dla sprzęgła przepływ kotłowy większy o 10% od sumy przepływów na odbiorach.
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2018 #12 Opublikowano 14 Listopada 2018 Wracając do szkicu: czy nie lepiej jesli w obiegu wtórnym zasilanie i powrót grzejników bedą jako pierwsze od sprzęgła? Mam tu na uwadze, że wymieszanie powrotów obiegów wtórnych nastąpi przed sprzegłem oraz "zasadę", że dogrzewamy chłodniejszy powrót, a nie schładzamy cieplejszy.
PioBin Opublikowano 14 Listopada 2018 #13 Opublikowano 14 Listopada 2018 3 godziny temu, sambor napisał: Dla kotłów gazowych kondensacyjnych mądrzy ludzie zalecają dla sprzęgła przepływ kotłowy większy o 10% od sumy przepływów na odbiorach. Logiczne i intuicyjne. Dopytam czy przy zmiennym przeplywie w instalacji (moze byc podlogowki i/lub grzejnikow) potrzebne lub zalecane sa zmiany rowniez w obiegu kotlowym? Czy wystarczy wyliczyc max. i do tego ustawic. Wycofuje sie z powyzszego :) ale pytanie zostaje.
PioBin Opublikowano 14 Listopada 2018 #14 Opublikowano 14 Listopada 2018 1 godzinę temu, PioBin napisał: ale pytanie zostaje. Tez nie aktualne. Zamieszalem :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.