Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Termostat pokojowy a sterowanie zaworem 4d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam pytanie a mianowicie czy w sterowniku cobra pid2 tez da si臋 za pomoc膮 termostatu pokojowego聽 ustawic zaw贸r 4d ,

w taki spos贸b

偶e po osi膮gni臋ciu temperatury w pomieszczeniu nie zatrzyma pompy co,tylko zmniejszy temperatur臋 na wyjsciu zaworu o 10 stopni.聽 Czytam instrukcj臋 obs艂ugi i tam jest tylko napisane 偶e jesli termostat pokojowy roz艂膮czy pomp臋 co to w贸wczas si艂ownik przestaje pracowa膰. A nic nie jest wspomniane o tym 偶e zamyka si臋 ca艂kiem ,czyli pompa pobiera艂a by wode z powrotu kot艂a,czy te偶 np. przymyka si臋 cz臋艣ciowo. Chodzi mi o to aby pompa co pracowa艂a ca艂y czas. 呕eby tylko za pomoc膮 zaworu 4d zmienia膰 temperatur臋 zasilania grzejnik贸w.

Opublikowano

Je艣li chcesz aby pompa pracowa艂a ca艂y czas ustaw -1 jak na foto.聽

Opr贸cz tego masz ustawienie start pompy w menu pomp. Od jakiej temperatury startuje pompa .

WP_20181113_19_05_09_Pro.jpg

Opublikowano

CIHYMUR,okej te ustawienia wie m jak zrobi膰. Chodzi mi o to czy da si臋 ustawi膰 偶eby po osi膮gni臋ciu zadanej temperatury

w danym pomieszczeniu si艂ownik zaworu 4d zmniejszy艂 temperatur臋 np o 10 stopni. Czyli jak np teraz mam

ustawione 36 stopni na grzejnik, to po osi膮gni臋ciu zadanej temp. w pomieszczeniu np 23 stopni. Si艂ownik zmieni艂 wyj艣cie wody na

grzejniki z tych 36 stopni na 26. Czy jest taka mo偶liwo艣c ustawienia w cobra 2?

Opublikowano

Nie ma .聽

Takie zadanie ma sterowanie pogodowe. A nie sterownik kot艂a.聽

Sterownik, ustawi tak膮 jak膮 mu ustawisz.Mo偶esz trzyma膰 np 31*C . Uzupe艂niaj膮c straty cieplne budynku.聽

Lub na grzejniki termostaty i po sprawie. Ka偶de pomieszczenie sterowane niezale偶nie. Proste i Skuteczne.

Opublikowano

Okej,jasne CIHYMUR. mam tak w艂a艣nie zrobione. Tylko 偶e mam zwyk艂膮 pomp臋 co i teraz jak np. wszystkie grzejniki odetn膮 termostaty pokojowe

a jeden zostanie jeszcze nie domkni臋ty w贸wczas s艂ycha膰 mocny szum w grzejniku. Niweluj膮c to, musz臋 zmieni膰 pomp臋 na elektroniczn膮.

Ona w takiej sytuacji zmniejszy swe obroty na minimum i ucichnie uci膮偶liwy szum. Zgadza si臋,czy tak nie b臋dzie?

Opublikowano

Je艣li masz termostaty na grzejnikach to koniecznie pompa z autoadapt.聽

Pompa dostosuje si臋 i b臋dzie cisza.

Zrobi艂em test.

Zakr臋ci艂em grzejniki, opr贸cz jednego oczywi艣cie. Jedyne co zauwa偶y艂em to spadek poboru pr膮du na pompie. 5Watt.聽 呕adnego聽 UCI膭呕LIWEGO szumu.聽

Gdy 10 grzejnik贸w odbiera ciep艂o, pompa pobiera ok 10-11Watt. Pompa nazywa si臋 Wilo i ci膮gnie niewiele pr膮du. Jak wymienisz na now膮 to w 2 lata zwr贸c膮 si臋聽聽 pieni膮偶ki bo mniej za pr膮d zabulisz.

Zauwa偶y艂em 偶e masz napisane w profilu (grzejniki aluminiowe) .Alu s膮 jakby g艂o艣niejsze od stalowych. S艂ycha膰 jak stygn膮(rozszerzalno艣膰 cieplna materia艂u)聽,聽niekt贸rym to przeszkadza , niekt贸rym nie. Akurat mam aluminiowe w sypialni i na wiosn臋 pewnie wymieni臋 na staluchy to nie b臋dzie tak cyka膰 :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

CIHYMUR ,dzi臋ki 偶e sprawdzi艂e艣 i dzi臋kuje za informacje. A no w艂a艣nie, zgadza si臋 偶e mam aluminiowe no i pewnie tp te偶 przez to. Pomp臋 ju偶 zakupi艂em, ale niestety innej firmy, jak chcesz to mo偶esz sobie tu podejrze膰 jak膮

https://allegro.pl/pompa-obiegowa-leszno-lfp-epco-2w1-25-40-70-i6826452458.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1262523&ev_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=CjwKCAiA8rnfBRB3EiwAhrhBGqLlkHpgiJHFdUB0cWyDo_mJ1qwx2yLlVCjYYVujqG5w8d-BpQZmThoCmoMQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Tej firmy , tzn. tak膮 sam膮 ma m贸j znajomy i jest okej. Po za tym jest tania.

Po niedzieli b臋d臋 je zamienia艂 je i zobacze efekty. Ale my艣l臋 偶e to napewno tego wina jest.

Wiesz, ja teraz troch臋 przer贸bek mia艂em w kot艂owni... mi臋dzy innymi t臋偶 mam nowy kocio艂.

Mia艂em na pocz膮tku troch臋 problem贸w z okie艂znaniem go ;-)

ale dzi臋ki ludziom na tym forum , sporo ciekawych informacji i spostrze偶e艅 dosta艂em. Tak 偶e ju偶 jest okej .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.