Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol Adamkiewicz 10kw ekoenergia 10kw

Arczichw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ladnie ci sie spala.. A co sadzisz o tym co ja zastalem po nocy palenia?powiem ci ze popiolu jest 10 razy mniiej w porownaniu do tej czarnej perly.. Zakleilbym jeszcze bardziej zaslone na wentylatorze ale wtedy nie dobije mi nawet do 50 stopni

Tak sobie myślę ze narazie jest cieplo kociol pracuje na niskiej mocy i robi mi takie figle, co bedzie jak przyjdzie - 15 a ja jestem w czarnej dupie i z weglem i ustawieniami

Zastanawialem sie tez nad innym palnikiem z okragla retorta tak jak masz ty tylko nie wiem czy jest sens pchac sie w koszta czy lepiej szukac dalej wegla ktory sprawdzi sie u mnie i da oczekiwany rezultat. Za ile mozna dokopic sam palnik? 

Opublikowano

Witam.

Kolego ... jeśli w nowym samochodzie klamka w drzwiach się przycina nie wymieniaj od razu samochodu czy drzwi... raczej samą klamką...a może wystarczy ją nasmarować....

Oczywiście to takie moje porównanie, a teraz pozwolę sobie zacytować siebie samego z wątku równoległego:

Jeszcze możesz sypnąć wapna jak groszek masz jakiś spiekający, bardzo często pomaga, drugim dobrym sposobem jest zakup lekkiego węgla nie spiekającego się i mieszanie z obecnym, można również domieszać trochę pelletu drzewnego a jeszcze lepiej z łuski słonecznika, który ma sporo popiołu i powoduje niezlepianie się gródek węgla i lepsze napowietrzenie złoża. Pamiętaj aby tak ustawić podajnik aby podawał mniej a częściej , gdyż wytworzy to ruch węgla, częściej rozrywając już zlepione kawałki.

Jak ustawić częstsze ruchy... przykład: np. jeśli teraz masz podawanie 6sek. przerwa 50 to ustaw podawanie 3sek przerwa 25sek, niestety należy również zmienić nastawy podczas postoju palnika...

Może przyda się Tobie ta informacja... a wapno czy pellet drzewny nawet syfowaty może być np. 1worek pel etu na 3-4 worki groszku jest w zasięgu każdego i lenistwo może tylko tłumaczyć niechęć do próbowania. Szkoda że nie masz możliwości kupna paru worków na próbę tego groszku co ja polecam, jest bardzo łatwy i bezproblemowy.

Yaro

Opublikowano

Z wapnem mieszam i wlasnie z wapnem dalej wychodzi taki maly spiek.. Szkoda ze tego twojego wegla nie mozna zamowic np 3 worki na probe.. 

Opublikowano

Kolego jaki masz ustawiony w sterowniku typ dmuchawy, że tak mocno dmucha?? Kiedyś miałem podobny temat z kotłem defro. Zajrzałem do instrukcji Twojego sterownika i tam są 3 rodzaje dmuchawy do wyboru. Może masz ustawiony zły rodzaj dmuchawy w sterowniku??

Bez tytułu.png

Opublikowano

Pierwsze slysze o jakichs 3 dmuchawach jak mozess podeslij ta instrukcje bo z tego co ja mam nie mozna nic zmieniac tylko moc dmuchawy

Opublikowano

Nie no to musi byc ta bo tez taka dostalem ze sterownikiem zaraz bede w donu to zobacze i wysle zdjecia jak to wyglada w menu

Opublikowano

Tak to wyglada w menu wrzucam po kolei zdjecia krok po kroku az dochodzi do tego tryb dmichawy ale tam sa 3 mozliwosci tylko wlaczenie dmuchawy wylaczenie i regulator obrotow.. 

Mam jeszcze jeden problem zauwazylem ze jak wychodzi mi kociol z podtrzymania to nie raz tak jakby przesypuje mi wegiel.. Zaczelo podawac i podawac przez kilkanascie sekund az zaczal wegiel spadac wkoncu recznie zrestartowalem sterownik.. Zaznacze ze przesypywanie mam ustawione na 0 pomocy :(

IMG_20181126_200141.jpg

IMG_20181126_200148.jpg

IMG_20181126_200152.jpg

IMG_20181126_200156.jpg

IMG_20181126_200200.jpg

IMG_20181126_200210.jpg

IMG_20181126_200219.jpg

IMG_20181126_200222.jpg

IMG_20181126_200225.jpg

Opublikowano

W menu serwis tez jest tylko tak;

Reg. Obr. Wlacz, Reg. Obr. Wylacz, Dmuch. Wylaczona.. 

Nic wiecej nie ma w menu serwis

Nie mam juz sil panowie

Opublikowano

I jak tam Arczichw sprawa wygląda u ciebie ze spalaniem bo minęło parę dzionków a tu cisza?

Opublikowano

No nie musze narazie biegac co chwile do kotlowni ale raz rano i wieczorem ide rozbic moze nie tyle co spieki ale taki popiol zbrylony ktory latwo sie rozpada od pogrzebacza.. Na dzien dzisiejszy ustawienia wyglądają następująco. 

Podawanie 6sekund

Przerwa podawania 103 sekundy(mysle ze dojdzie do okolo 110 sekund. Narazie obserwuje kopiec) 

Nadmuch w skali od 0-24 mam ustawione na 0 czyli dmucha na minimum + zaslona na dmuchawie do polowy zaklejona taśmą. 

Zawor 3drozny ustawiony na połowie. 

Spalanie jak narazie to cos okolo 20 moze 21 kg na dobe kiepskiego groszku (czarna perla) + cwu 200 l.. 

Nie wiem czy to dobry wynik ale chcialbym dojsc ze spalaniem ciut nizej. 

Mam zamiar jeszcze uszczelnic korone przy nacieciach od nadmuchu.. Bo jak narazie zakleilem tylko gore korony. 

A jak bedzie trzeba to bede jeszcze dodawal naciecia na przeciwko podajnika poniewaz dalej w tym rogu troche slabiej spala groszek a raczej mial z groszkiem.. Zakupilem również na testy 2 worki wegla z kopalni Wesoła 

Wegiel nazywa sie Anmag i lokalny sprzedawca powiedzial ze jak sie spieki robia to powinien byc dobry. Wedlug nie go parametry ma od 25-26mj

Do tego dokupilem jeszcze 2 worki rowniez z kopalni wesoła ale slabszy bo 22-24 mj.. Sprzedawca polecil przetestowac te groszki i zapewnial se beda oby dwa dobre. Pozyjemy zobaczymy :) 

Wrzucam fotki z pracy kotla aktualnie na czarnej perle + dosypuje wapno. 

Edit. Spiek na zdjeciu nizej rozkruszylem zaciskajac dlon, rozsypal sie na drobne kawaleczki. 

15435014953516142885103644492366.jpg

15435015609867072637487755567294.jpg

15435015803613575387453861959335.jpg

15435015959221369251191803182052.jpg

Opublikowano
37 minut temu, Arczichw napisał:

.....A jak bedzie trzeba to bede jeszcze dodawal naciecia na przeciwko podajnika poniewaz dalej w tym rogu troche slabiej spala groszek a raczej mial z groszkiem...

Witam ciebie.

Myślę że zupełnie nie źle Tobie teraz idzie, czy nie masz za dużo miału w tym groszku? bo troszkę tak wygląda jakbyś palił pół na pół z miałem(taka odsiewka), dokładnie jak u mnie, troszkę wcześniej.

Odnośnie tych nacięć w koronce ... bież szlifierkę , cienką tarczkę i jazda. Jutro będziesz wiedział. Kolega z forum nawet narysował Tobie gotowca. Powiem tak... ja już bym wygaszał kocioł :))  tym bardziej że przeróbka bardzo logiczna i działająca jak zapewniał kolega. Szkoda że daleko jednak mieszkasz to byś sobie wziął ode mnie na próbę parę worków tego groszku co polecałem i którym teraz palę..... i byś zapomniał o kotle,spiekach, a popiół co tydzień byś wyrzucał. :/

Pozdrawiam YARO.

Opublikowano

Powiem ci drogi kolego ze wegiel zakupiony przez internet i szlag wie tak na prawde czym pale :/. Co do naciec bede sie bawil na weekend aktualnie mam nocne zmiany a w południe zmieniam zone i idzie do pracy i nie bede mial jak z 4 latkiem zajac sie kotlem.. W sobote na pewno to zrobie i wrzuce fotki jeszcze raz od poczatku jak to wszystko wyglada. Ciekaw jestem jaka moca teraz pale z takim plomieniem

Opublikowano

Zonę zmieniasz??....... Ja też tak chcę... ja też ...

Oczywiście żart :)..

Można bardzo prosto policzyć, znając przesyp podajnika. Obliczasz z cykli sumę czasu podań z ciągu 60min i znając przesyp np. na minutę masz ilość spalonego węgla w godzinkę, i znając kaloryczność nawet przybliżoną węgla, możesz policzyć średnią moc z jaką pracuje palnik. Oczywiście moc kotła będzie mniejsza o realną sprawność np.70%.

Jak nie znasz przesypu to dobra okazja będzie poznać jak wygasisz kocioł.... :)))

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Z kopalni wesołą takie słabe groszki??? Coś cię chyba ten sprzedawcą w konia robi.

"Jak się spieka to musi być dobry" większej bredni nie słyszałem. Z wesołej to tylko w okolicach 30mj bardzo spiekalny.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam Kolegę.

Oczywiście nie palę wesołą, ale z informacji ogólnie dostępnych, opinii użytkowników, szczególnie tych bardziej ogarniętych , podobno już w zeszłym roku pojawiły się problemy z węglem z wesołej, troszkę jest to wytłumaczalne, gdyż z informacji "Sląskich" wynikałoby że jednak z innych nowych ścian urobek odbiega troszkę od standardów. Niestety ale i użytkownicy stale palący tym opałem oczywiście że nie wszyscy... powiedzmy niektórzy, zaobserwowali pogorszenie. Ciekawe jak faktycznie jest z pochodzeniem węgla. dlatego proszę o zachowanie dystansu do mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam Ciebie.YARO

Opublikowano

Jeśli Iskra Wesoła, to urobek z kopalni Wesoła, to faktycznie jest cienko z tym sortymentem

Gość berthold61
Opublikowano

Wy narzekacie na normalne ekogroszki ? to co ja mam powiedzieć ? a spalam swojskiej roboty potłuczony orzech 2 na groszek z kopalni Rydułtowy typ wegla 34,4 lub 34,2 nie pamiętam teraz ale jedno moge powiedzieć że zostaje sam popiół jak z papierosa jednym słowem chyba jestem jedyny w PL co takim czymś pali z dobrym skutkiem i to na palniku którym podobno miało się nie dac palić normalnym ekogroszkiem , hehe  pps15 , zostało mi tego jeszcze na 3 tygodnie i potem bedzie dopiero zabawa jak ruszę ekogroszek z Piasta on chyba nazywa się retopal , wszystkie ustawienia od nowa .

Opublikowano
1 godzinę temu, lechumb napisał:

Z kopalni wesołą takie słabe groszki??? Coś cię chyba ten sprzedawcą w konia robi.

"Jak się spieka to musi być dobry" większej bredni nie słyszałem. Z wesołej to tylko w okolicach 30mj bardzo spiekalny.

Drogi kolego zasugerowal mi slabszy asortyment z tej kopalni twierdzac ze nie bedzie sie spiekal chcial mi sprzedac tez ten lepszy sort wesolej 30mj ale stwierdzil ze jak ciezko mi zlikwidowac spieki to slabszy wegiel bedzie lepszym wyborem co nie zmienia faktu ze pochodzi z kopalni Wesola ile w tym prawdy to nie wiem ponieważ to on tym handluje a nie ja :) 

Opublikowano
31 minut temu, berthold61 napisał:

potłuczony orzech 2 na groszek z kopalni Rydułtowy typ wegla 34,4 lub 34,2 nie pamiętam teraz ale jedno moge powiedzieć że zostaje sam popiół jak z papierosa jednym słowem chyba jestem jedyny w PL co takim czymś pali z dobrym skutkiem i to na palniku którym podobno miało się nie dac palić normalnym ekogroszkiem , hehe  pps15 , zostało mi tego jeszcze na 3 tygodnie i potem bedzie dopiero zabawa jak ruszę ekogroszek z Piasta on chyba nazywa się retopal , wszystkie ustawienia od nowa .

Witam.

Kolego..ale ty masz pps-a... trochę inna bajka. Już jakiś czas wstecz pisałem na forum o swojej przygodzie z Rydułtowami, u mnie również zupełnie fajnie się spalił, oczywiście wiadomo powoli i mało wiatru, ale poszedł może nie na popiół ale na taką "kaszę gryczaną" z początku z wapnem a później jak dotarłem do niego szedł bez żadnego dodatku:)), również problemowa jest w/g wielu Bogdanka, którą z sąsiadem odsiałem na próbę z hałdy w ciepłowni, ta zupełnie bez zastrzeżeń tylko więcej popiołu, ale kopa to miała i to niezłego tylko na postoju mocno dymi. Ja mam obrót duo więc to taki młynek, i po wielu przygodach z palnikami na tym pozostałem.

pozdrawiam Serdecznie. YARO

Opublikowano
Drogi kolego zasugerowal mi slabszy asortyment z tej kopalni twierdzac ze nie bedzie sie spiekal chcial mi sprzedac tez ten lepszy sort wesolej 30mj ale stwierdzil ze jak ciezko mi zlikwidowac spieki to slabszy wegiel bedzie lepszym wyborem co nie zmienia faktu ze pochodzi z kopalni Wesola ile w tym prawdy to nie wiem ponieważ to on tym handluje a nie ja :) 

Jeśli sprzedawca utrzymuje że z kopalni Wesoła są słabsze groszki to na pewno nie jest to z wydobycia tylko zmieszania.

Opublikowano

Witam ponownie. 

Panowie powiedzcie mi zauwazylem ze jak na zaworze 3d ustawie wieksza temp na powrot to kociol o wiele lepiej pracuje i dochodzi do zadanej szybciej jak i rowniez w domu grzejniki maja odpowiednia temp co daje idealna temp w pomieszczeniach namieszalem ale wiadomo o co chodzi :))) zauwazylem ze kociol pracuje mi z taka moca jakbym grzal wode w lecie :) jestem troche zdziwiony że zwyklym zaworem recznym 3d mozna duzo zdzialac i podejrzewam ze moze tez to ma wplyw na spalanie? Wypowie sie ktos co do moich spostrzezen? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nadmuch minimum jaki sie juz da osiagnac a z jednej strony dalej robi sie nie kalafior ale zlep ktory zwisa nad popielnikiem.. Przetestowane 5 rodzajow roznych ekogroszkow od slabych po mocne efekt zawsze ten sam.. Palnik uszczelniony nic nie pomaga.. Zdjecia przedstawiaja jak zaczyna sie tworzyc ta skorupa ktora zakreci sie za jakis czas do popielnika i bedzie tak zwisac zdjecie drugie juz z tylu palnika zaczyna sie formować 

IMG_20181221_185247.jpg

IMG_20181221_185257.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.