JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 #1 Opublikowano 6 Listopada 2018 Witam. Był dziś u mnie znajony obejrzeć jaki to u mnie instalatorzy zrobili bubel o którym ostatnio dyskutowaliśmy tu na forum. Znajomy stwierdził że ma trochę podobnie rozwiązane podłączenie grzejników i pomp na podłogę. U niego jest tak że z kotła wychodzi zawór 4D, za nim jest pompa grzejnikowa a za nią trójnik na grzejniki i listwy od ogrzewania podłogowego. Na listwach zawory 3d z pompami. I teraz pytanie. Znajony praktycznie wogóle nie używa grzejników i ta pompa jest wyłączona. Czy w takim razie nie ogranicza ona przepływu cieczy do pompy na podłogówkę?
hajtaler428 Opublikowano 6 Listopada 2018 #2 Opublikowano 6 Listopada 2018 Nie ogranicza na tyle żeby przeszkadzała. Przez wyłączona pompę ruszy nawet grawitacja więc tym bardziej pompa przeciągnie.
sambor Opublikowano 6 Listopada 2018 #3 Opublikowano 6 Listopada 2018 Nowe konstrukcje pomp nie ograniczają przepływu wody w instalacji i tobie radziłbym zrobić takie doświadczenie - wyłącz u siebuie tą pompę, która wg twoich majstów musi być załączona i zobacz co działa. Jak działają mieszacze to niech ten "pseudo majster" przepnie wg tego ci doradzali w temacie zmian ,
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 6 Listopada 2018 No też prawda mogę też tak sprawdzić.
sambor Opublikowano 6 Listopada 2018 #5 Opublikowano 6 Listopada 2018 Jak będzie działać to niech zrobią tą poprawkę.. Gdyż pompa pracująca w szeregu z mieszaczem może dawać przekłamania w pracy zaw 3-D - gdyż wtedy zaw 3-D pracuje jako mieszający i jednocześnie jako .rozdzielający
Gość Opublikowano 6 Listopada 2018 #6 Opublikowano 6 Listopada 2018 @sambor A czy jest taka możliwość żeby uszkodzona pompa (zablokowany wirnik lub jakiś inny najgorszy scenariusz) ograniczyła lub zablokowała przepływ wody?
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Listopada 2018 Czyli jeśli ta pompa coś miesza w zaworach 3d to po jej odłączeniu na zegarach grup powinny pojawić się zmiany np wzrost lub spadek temp
sambor Opublikowano 6 Listopada 2018 #8 Opublikowano 6 Listopada 2018 W mieszaczach masz regulację wg czujników temp na wyjściu mieszacza, ale np po włączeniu dodatkowej pompy przed mieszaczem mogą sie dziać dziwne rzeczy np skoki temp na wyjściu mieszacza. Zablokowana pompa może mocno spowolnić przepływ - wiele zależy od jej konstrukcji. Ponadto luźno obracająca sie pompa wytwarza napięcie - pracuje jako prądnica i wytwarzane napięcie może uszkodzić elektronikę zarówno w samej pompie jak i w sterowniku.- szczególnie w takim gdzie el wykonawczym jest triak lub tyrystor.. Przy przekaźnikach sterujących pompami nie ma tego problemu z ew uszkodzeniem sterownika.
JacekFF Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Listopada 2018 A to nie wiedziałem że pompa może wytwarzać napięcie. A to tyczy się pompy wyłączonej czy uszkodzonej? W takim wypadku trzeba uziemić instalację co i będzie spokój
gmaj22 Opublikowano 6 Listopada 2018 #10 Opublikowano 6 Listopada 2018 Godzinę temu, sambor napisał: Ponadto luźno obracająca sie pompa wytwarza napięcie - pracuje jako prądnica i wytwarzane napięcie może uszkodzić elektronikę zarówno w samej pompie jak i w sterowniku.- szczególnie w takim gdzie el wykonawczym jest triak lub tyrystor.. To jest najlepsze wytłumaczenie, z jakim się spotkałem, dlaczego pompy elektroniczne nie lubią pracy cyklicznej i potrafią "uwalać" wyjścia zasilające pomp w sterownikach. Na pewno to zapamiętam. Dziekuję :)
sambor Opublikowano 6 Listopada 2018 #11 Opublikowano 6 Listopada 2018 2 godziny temu, JacekFF napisał: A to nie wiedziałem że pompa może wytwarzać napięcie. A to tyczy się pompy wyłączonej czy uszkodzonej? W takim wypadku trzeba uziemić instalację co i będzie spokój To dotyczy pompy, która się luźno obraca pod wpływem strumienia wody wytwarzanego przez inne pompy, Słaby przepływ na grawitacji nie szkodzi, ale jak przez wył pompę jest ciągnięta woda z dwóch innych pop to była różnie. Zablokowanie mechaniczne nie powoduje wytwarzania napięcia w pompie ( wirnik się nie obraca)
Gonzo19 Opublikowano 6 Listopada 2018 #12 Opublikowano 6 Listopada 2018 2 godziny temu, JacekFF napisał: A to nie wiedziałem że pompa może wytwarzać napięcie. A to tyczy się pompy wyłączonej czy uszkodzonej? W takim wypadku trzeba uziemić instalację co i będzie spokój to dotyczy każdego silnika elektrycznego. każdy silnik elektryczny jest jednocześnie źródłem prądu (generatorem, prądnicą, alternatorem itp. w zależności od konstrukcji)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.