Skocz do zawartości
IGNOROWANY

instalacja co i cwu do poprawki

krzychu22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 
Proszę o ocenę mojej instalacji muszę ją przebudować ponieważ pompy się przeciągają tzn.
 po załączeniu pompy CWU spada temperatura na pozostałych obiegach 
z góry dziękuje 

schemat instal..jpg

Opublikowano

Zdjęcie wiele by wyjaśniło. Min. to, czy 4D rzeczywiście jest tak zamontowany wzlędem podejść do kotła i pompy jak na szkicu.

PS: Czy pompy c.o. i podłogowa pracują ciągle, czy cyklicznie? A może w priorytecie cwu są wyłączane?

Czy wtedy zawór 4D się zamyka?

Opublikowano

Pompy c.o i podłogowa pracują ciągle.
Zawór jest bez siłownika  

kotłownia 3.jpeg

kotłownia.jpeg

Opublikowano

Nic się nie przeciąga - wszystko jest podłączone prawidlowo(poza tym co wypisał @odpowietrznik

To normalne - przy załączeniu pompy CWU pompa zabiera część mocy. Czemu masz przydławiony przepływ na CWU - otwórz na max. Pompa CWU na minimalne obroty. 

Opublikowano

Teraz mam przydławiony przepływ tylko na powrocie z CWU pompa na pierwszym biegu, jak otworzę to na grzejniki 35 do 40 stopni idzie i słychać jakby pompka miała ciężej, piec wtedy zaczyna nie stabilnie pracować 

Opublikowano
9 godzin temu, odpowietrznik napisał:

1)Rura do naczynia bezpośrednio z zasilania kotła

2)Przenieść ZZ w OP na "powrót do powrotu"

3)Dołożyć dodatkową pompę w obiegu kotłowym

vjv.jpg

A jakby wyżucić ten 4D i pompę obiegu kotłowego założyć przed zaraz za piecem a przed obiegami? 

Opublikowano

Można, nawet zalecane pod warunkiem że masz termostaty na grzejnikach

Opublikowano

Tak mam, mogę 3d na grzejniki załorzyć, też chciałbym tą instalacją pogodowo sterować 

Opublikowano

Jak masz termostaty to obniżenie temperatury na grzejniki nie jest konieczne, a jak już to wystarczy ręcznie sterowany termostatyczny z zakresem 30-60st a pogodówka to na podłogę

Opublikowano

Odnośnie schematu poprawionego przez kol.Odpowietrznik-a, chciałbym zapytać jakie powinny być prawidłowe ustawienia wydajności pomp CO, Podłogowej  w stosunku do pompy w obiegu kotłowym. Czy tu obowiązuje zasada z układu ze sprzęgłem, że wydajność pompy kotłowej ma być większa do sumy wydajności pomp na odbiorach ?

Czy wydajność pompy kotłowej może być w zakresie z auto-adapt, czy też w zakresie stałym np cI, cII, cIII ?

Opublikowano

Jak są zawory termostatyczne na grzejnikach to pompa w obiegu grzejników powinna pracować w trybie autoadapt.Jeżeli  pompa na grzejniki nie posiada funkcji autoadapt to wtedy praca z proporcjonalnym ciśnieniem.Jeżeli w ogrzewaniu podłogowym nie ma siłowników to praca pompy podłogowej w trybie ze stałym ciśnieniem

Opublikowano

Ok. to rozumiem, ale jak to odnieśc do wydajności i trybu pracy pompy kotłowej na powrocie 4D  (ze schematu ) ?

Jak ustalić tryb pracy pompy kotłowej w przypadku gdy pompa podłogowa pracuje ze stałą różnicą ciśnień a pompa na grzejniki ze zmienną różnicą ciśnień ?

Opublikowano
8 godzin temu, krzychu22 napisał:

Teraz mam przydławiony przepływ tylko na powrocie z CWU pompa na pierwszym biegu, jak otworzę to na grzejniki 35 do 40 stopni idzie i słychać jakby pompka miała ciężej, piec wtedy zaczyna nie stabilnie pracować 

Masz przydławiony przepływ przed czerwona pompą. Jesli już chcesz dławić, to za pompa a nie przed.

I te "stojące" filtry przed pompami....brrrr.

A o zdjęcie 4D pytałem, bo chciałem wiedzieć, czy w pozycji na "5" masz przegrode poziomo. W tym przypadku tak własnie powinna być.

Opublikowano

Miałem teraz jest otwarty ten zawór przed czerwoną pomp

Co z tymi filtrami odwrotnie? 

Opublikowano

A taki schemat 

schemat instalacji c.o.jpg

Opublikowano

OK tylko staraj się montować filtry sitkami w dół.Jak rezygnujesz z zaworu 4D (i słusznie:) ) musi być jeszcze zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Dlaczego zasilanie do zasobnika musi iść do góry a potem na dół?wtedy musisz u góry dac odpowietrznik automat.Do naczynia oczywiście Cu 28 .Brak na schemacie zaworów odcinających.Dla kotła w układzie otwartym ZB=1,5bar Odpowiednio dobrane Kvs-y zaworów 3D  Na grzejniki zawory termost.i pompa najlepiej z autoadapt np.Grundfos Alpha 2 25-40

Opublikowano
Godzinę temu, odpowietrznik napisał:

OK tylko staraj się montować filtry sitkami w dół.Jak rezygnujesz z zaworu 4D (i słusznie:) ) musi być jeszcze zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Dlaczego zasilanie do zasobnika musi iść do góry a potem na dół?wtedy musisz u góry dac odpowietrznik automat.Do naczynia oczywiście Cu 28 .Brak na schemacie zaworów odcinających.Dla kotła w układzie otwartym ZB=1,5bar Odpowiednio dobrane Kvs-y zaworów 3D  Na grzejniki zawory termost.i pompa najlepiej z autoadapt np.Grundfos Alpha 2 25-40

z filtrami może się zmieszczę ,zawór grzybkowy zamontuje, mam odpowietrzniki automatyczne nad każdą pompką ,zb na piecu jest,
CO TO KVS-Y zaworów 3D i jak to obliczyć?  Na grzejnikach są głowice termost. a jaką pompę do obiegu kotłowego? A na grzejniki może zawór 3D termostatyczny?

kotłownia 2.jpeg

kotłownia.jpeg

kotłownia 3.jpeg

Opublikowano

Do obiegu kotłowego jakąś 40kę,nalepiej energooszczędną bo będzie chodzić cały czas.Do obliczenia Kvsu zaworu potrzebny jest przepływ w obiegu który obsługuje lub alternatywnie moc instalacji(podłogówki,grzejników)i różnicę temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem.Zresztą z jednego wynika drugie.Do grzejników może być termostatyczny z ręczną nastawą temp.jak już zresztą to stwierdził uprzednio Haiti w jednym z powyższych postów

Opublikowano

Jeszcze tak jak mamy przenosić kropka w kropkę ten schemat w real to zmieniłbym podłączenie rury bezpieczeństwa - dałbym ją pionowo od kotła tam gdzie teraz na schemacie jest zb a zb bezpośrednio w płaszcz kotła (większość kotłów ma gniazda dodatkowe ) lub jeśli jest gniazdo dodatkowe o średnicy 1" to do niego rurę bezpieczeństwa podłączyć

Opublikowano

Ten piec ma tylko jedno wyjście 

Opublikowano

To zamiast trójnika nad kotłem zainstaluj czwórnik i od niego do góry naczynie a w bok zawór bezpieczeństwa.

Opublikowano

Zgadza się- rozwiązań jest wiele. Można czwórnik jak wyej, można dwa trójniki przelotowo. Samo podłączenie przy naczyniu też inaczej

IMG_20181107_094112.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.