Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidłowy montaż zaworu zwrotnego klapowego

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak ja w temacie.

Czy tak zamontowany zawór zwrotny klapowy spełnia swoją funkcję?

Czy pompa podczas pracy bez problemu zamknie w nim klapkę?

Zawór niestety zamontowany z lekkim spadkiem w stronę kotła stąd te pytania.

Screenshot_20181104-145310_Gallery.jpg

Opublikowano

Wynika z tego, że jest to pompa na powrocie i chcesz zachować grawitację w czasie postoju pompy? 

Pomysł z zastosowaniem ZZ zamiast róznicowego jest Twój czy instalatora? Wiesz, że są zawory róznicowe, które mogą pracować w poziomej pozycji?

Nad pompą dałbym odpowietrznik, ale ręczny nie automatyczny. I odpowietrzać tylko podczas postoju pompy.

Opublikowano
5 minut temu, gmaj22 napisał:

Wynika z tego, że jest to pompa na powrocie i chcesz zachować grawitację w czasie postoju pompy

Zgadza się.

5 minut temu, gmaj22 napisał:

Pomysł z zastosowaniem ZZ zamiast róznicowego jest Twój czy instalatora?

Kolegi z forum-instalatorem jednorazowym byłem ja.Tak,widziałem zawory które mogą pracować w poziomie.

7 minut temu, gmaj22 napisał:

Nad pompą dałbym odpowietrznik, ale ręczny nie automatyczny

Dlaczego tak?

Opublikowano

Bo automatyczny bedzie zapowietrzał pompę. Nie daje się takich przed pompą.

Opublikowano

@gmaj22

Nie zrozumiałeś mnie.

Pytam po co w ogóle dawać tam odpowietrznik?

Nie widziałem jeszcze odpowietrzników w takim miejscu.

Opublikowano

Bo, przynajmniej teoretycznie, może tam powstać poduszka powietrzna. 

Opublikowano

Nie wystarczy.

Zrób to odwrotnie. W poziomie zawór zwrotny klapowy a pod nim od spodu pompa w poziomie z filtrem. Wtedy odpowietrznik nie będzie potrzebny.

Opublikowano

@Digitrax

Niestety tak się nie da,ja tam mam może z 30cm do wejści powrotu kotła.Łatwiej jest już dać trójnik zamiast kolanka nad pompą i odpowietrznik.

Jak teraz poznać czy jest coś nie tak ze względu na brak odpowietrznika?

Co powinno się dziać?

Opublikowano

Pompa może się zapowietrzać.

Miejsce tam jest. Nie musisz instalować pompy w pionie. 30 cm to wystarczy na montaż dwóch pomp jedna pod drugą heh.

Opublikowano
21 minut temu, Digitrax napisał:

Pompa może się zapowietrzać.

Nie zapowietrza się.

21 minut temu, Digitrax napisał:

30 cm to wystarczy na montaż dwóch pomp jedna pod dru

30cm,ale od ściany bocznej do wejścia kotła a nie na wysokość,więc pompa nie wejdzie a jeszcze filtr byś chciał zmieścić :)

Wiem bo wszystko mierzyłem podczas montażu.Spójrz jak długi odcinek mam w pionie a jaki jest w poziomie-za tym trójnikiem jest już kolanko i wejście do kotła.

No chyba,że Ty masz co innego na myśli.

Opublikowano

@Digitrax

Czyli dobrze Cię zrozumiałem,więc napiszę raz jeszcze-nie ma szans,za mało miejsca :)

Pompa 18cm,zawór kulowy zwykły 10cm,zawór z filtrem 13cm,trojnik 7cm-tyle pamiętam.

A dodaj jeszcze nyple i kolanka.Miałem problem z montażem zaworu klapowego,więc gdzie bym tam pompę zmieścił.

Pytanie,czy ten zawór klapowy powinien działać poprawnie jak jest teraz?

Opublikowano

A kto powiedział ze to ma być wkręcone bezpośrednio w powrót kotła ?

Nie musi to być na "plecach" kotła gdzie nie masz miejsca.

Przesuń ten "zestaw" w dogodne miejsce.

Opublikowano

Np. na ta ścianę z "suporeksu". Bo na ceglanej juz masz ołówkiem zaznaczony powrót do kotła :) Będzie nawet łatwiej w razie czego dojsc, chocby zeby filtr wyczyscic.

Opublikowano

@gmaj22

Nie ma szans bym gdziekolwiek indziej wrzucił pompę-poza tym instalacja już istnieje a babol wyszedł w tym temacie:)

Bardziej chodzi mi o ten zawór klapowy.

Zdjęcie podłączenia

20181104_180549.jpg

A odległość od kotła do ścianki z zajechanych płytek (suporex) to 9cm.

Opublikowano

Jest szansa... W tym celu zmodyfikowałem nieco szkic kol @Digitrax

SCHEMAT.png

Opublikowano

@gmaj22

To ma sens bo coś podobnego chciałem zrobić,ale łatwiejsze dojście do filtra i pompy w razie awarii mam w tym momencie-po prawej stronie kotła jest również ścianka.

Na ten moment nic się nie zapowietrza a obawiałem się tego robiąc przejście w podłodze poniżej wysokości powrotu.

Jedynie zastanawiam się nad tym zaworem.

Opublikowano

jest szansa na poprawne podłączenie bez odpowietrznika:

musisz tylko inaczej wpiąć pompę razem z zaworofiltrem. Wykorzystujesz te same  elementy na dobra sprawę gdyby tam nie było tego filtra, to bez rozbierania tej częsci co jest pompa.

Schowek01.jpg

edit: jednak nie do końca jest ok, filtr wyszedł mi za pompą, a powinien przed :(

Opublikowano

I jak Panowie? Nie doradzicie czy jest to dobrze czy źle wykonane-ten zawór.

Opublikowano

Ja bym tak tego klientowi nie zrobił.

Ale to Twoja instalacja i znając życie i tak zrobisz po swojemu ;)

Opublikowano

@Digitrax

Rozumiem,pompa jest źle,wiem to i ubolewam nad tym bo to miała być instalacja bez błedów.

No dobrze,ale gdyby pompa była tak jak proponujecie to czy ta instalacja będzie poprawna wraz z tym zaworem?

Opublikowano

@mac65 w zasadzie Ty mi zaproponowałeś montaż owego zaworu,więc mógłbym Cię prosić o komentarz?

Opublikowano
W dniu 4.11.2018 o 18:10, Jamjestcichy napisał:

@gmaj22

Nie ma szans bym gdziekolwiek indziej wrzucił pompę-poza tym instalacja już istnieje a babol wyszedł w tym temacie:)

Bardziej chodzi mi o ten zawór klapowy.

Zdjęcie podłączenia

20181104_180549.jpg

A odległość od kotła do ścianki z zajechanych płytek (suporex) to 9cm.

To nie będzie działać w tym układzie . Nie ma możliwości odpowietrzenia ani filtra ani pompy . Zamiast kolana nad pompą daj trójnik z rurką do góry i na końcu odpowietrznik ( może być automat ) byle był zakręcony po napełnieniu instalacji . Okresowo możesz go otworzyć żeby uciekło powietrze z tego bypasa bo będzie się tam zbierało . Odpowietrzaj zawsze przy wyłączonej pompie bo odpowietrznik będzie po stronie ssącej pompy i przy pracującej pompie zaciągnie przez niego powietrze  . Reszta co widzę powinna być ok. Zawór klapowy ma przepływ w kierunku kotła rozumię bo nie widzę strzałki na fotce  , jeśli tak to po tej małej poprawce wszystko będzie działać poprawnie . Pompa jest dobrze zamontowana jeśli pcha w dół a o jej poprawnym montażu świadczy oś pompy w płaszczyźnie poziomej i to chyba na tyle .Jak coś niejasne to pytaj .

Pozdrawiam

Opublikowano

@mac65

Dziękuję za odpowiedź.

Pluję sobie w brodę,że nie zrobiłem tego poprawnie bo teraz by cokolwiek robić muszę na nowo spuszczać wodę i odsuwać kocioł,odpowietrznik bez spuszczenia da się wstawić.

W tej chwili nie zauważylem żadnego zapowietrzenia pompy-chodzi cichutko,nie mieli.

Czyli ten klapowy spełnia swoją rolę i powinien bez problemu się zamykać?

Aha,na zdjęciu wszystkie widoczne rury są od powrotu jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.