Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że sterta takich pytań była już sto razy na forum, ale jestem w takiej kropce że zadam je jeszcze raz
POMÓŻCIE WYBRAĆ PIEC biggrin.gif
Dom powierzchnia 240m2 (do ogrzania), dodatkowo grzejnik w garażu (dla złamania temperatury i jeden grzejnik w piwnicy), pokoje dość spore, podłogówka 125m2, na razie nie ocieplony (ocieplany będzie na jesień styropianem 15)

Na początku zastanawiałem się nad piecem na eko-groszek, ale w związku z ceną za ten opał zdecydowałem sie na piec stałopalny , interesuje mnie taki który będzie miał w miarę jak największą stałopalność

jeden instalator proponuje mi Kostrzewa 200 Ceramik 18KW, a drugi Zębiec KMW 23KW, osobiście wiem że piec Zębiec ustępuje Kostrzewie, ale szukam czegoś z jeszcze większą komorą załadowczą(chciałbym jak najrzadziej schodzić do pieca smile.gif - jak każdy wiadomo),
sporo czytałem na forum o innych piecach typu Viadrus, Hef,Dakon, R-Eco jest tego sporo i chyba od tego czytania właśnie mam mętlik w głowie smile.gif

Proszę o radę , co wybrać(a może jakiejś innej firmy?)

Opublikowano

jesli chcesz cos naprawde stałopalnego na rozne rodzaje opału z duza komorą spalania to jakis kociołek z pleszewa z powierzchnią wymiany około 4m ,w takim kociołku czy nasypiesz miału ,czy groszku czy tez bedziez palił drewnem to bedziesz zadowolony

Opublikowano
jesli chcesz cos naprawde stałopalnego na rozne rodzaje opału z duza komorą spalania to jakis kociołek z pleszewa z powierzchnią wymiany około 4m ,w takim kociołku czy nasypiesz miału ,czy groszku czy tez bedziez palił drewnem to bedziesz zadowolony

kociołków z pleszewa jest mnóstwo, a konkretniej

Opublikowano

Jeśli na 24 godz. to szukałbym kotłów z dolnym spalaniem jest ich sporo. Część znajdziesz tu w na forum, jest ich dużo. Ja używam Junkersa Supraclass , potem Dakon, Buderus to takie same kotły ale innych producentów. Inni forumowicze opisują inne kotły. Wpisz w wyszukiwarce hasło kotły dolnego spalania. Każdy ze znalezionych kotłów ma oczywiście swoje zalety i wady a o tym można poczytać np. na tym forum , tylko trzeba trochę poszukać.