Szczypiorr Opublikowano 30 Października 2018 #1 Opublikowano 30 Października 2018 Jaka optymalna powinna być twardość wody w domu w skali niemieckiej? Woda z wodociągu ma ponad 20 stopni , zmiękczacz ustawiłem tak że woda ma 1 stopień . Zastanawiam się czy to zdrowe i nie przesada.
GREMIK Opublikowano 30 Października 2018 #2 Opublikowano 30 Października 2018 W google łatwo wyszukać takie informacje. Zazwyczaj także producent kotła w instrukcji/DTR wskazuje takową wartość. W moim przypadku jest to 8*D. Nie bawiłem się w zmiękczacze, gdyż z wodociągu mam 11~12*D
sambor Opublikowano 30 Października 2018 #3 Opublikowano 30 Października 2018 Ja mam wodę ze studni głębinowej - wiercone na ponad 30m, pompa wisi na 28m, woda bardzo dobra ale prawie 17*D. Zamontowałem zmiękczacz i woda zrobiła się mówiąc wprost niesmaczna., więc zmiękczacz stoi w garażu, a woda jest wprost z odwiertu. Co do napełniania wodą zmiękczoną inst CO to nie polecam.
Szczypiorr Opublikowano 30 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 30 Października 2018 W google łatwo wyszukać takie informacje. Zazwyczaj także producent kotła w instrukcji/DTR wskazuje takową wartość. W moim przypadku jest to 8*D. Nie bawiłem się w zmiękczacze, gdyż z wodociągu mam 11~12*DMożesz wrzucić linka bo ja nie mogę znaleźć . Mowa o wodzie użytkowej nie do CO
PioBin Opublikowano 30 Października 2018 #5 Opublikowano 30 Października 2018 Ja mam ustawione na 2-3 D. Nie chodze sprawdzac poziomu soli. W czajniku od razu widac kiedy jest za niski.
GREMIK Opublikowano 30 Października 2018 #6 Opublikowano 30 Października 2018 Sądziłem, że chodzi o wodę do instalacji CO. W przypadku wody zimniej, nie powinna być ona za miękka. Bynajmniej ta którą używasz do picia, usuwasz w ten sposób wapń i magnez. Dla urządzeń typu pralka, zmywarka miękka woda to zaleta. W CWU też bym nie przesadzał z najniższymi wartościami. 0 – 4 bardzo miękka 4 – 8 miękka 8 – 12 średnio twarda 12 – 18 dość twarda 18 – 30 twarda > 30 bardzo twarda Pierwszy z góry artykuł z google dotyczący wody, którą spożywamy: http://salaterka.pl/jaka-woda-jest-najzdrowsza/ Moim zdaniem 8*D to optimum dla wody, która ma być używana do wszystkiego (spożycia/prania/zmywania/CWU), ale ustawisz tak jak będziesz chciał.
krisgie Opublikowano 24 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2019 W dniu 30.10.2018 o 15:54, GREMIK napisał: Nie bawiłem się w zmiękczacze, gdyż z wodociągu mam 11~12*D Testerem kropelkowym wyszło mi też 12 dH, woda z własnego ujęcia. Możesz coś skrobnąć czy zaobserwowałeś jakieś większe niedogodności z tym związane?
ek030217 Opublikowano 11 Listopada 2019 #8 Opublikowano 11 Listopada 2019 W dniu 30.10.2018 o 16:25, sambor napisał: Ja mam wodę ze studni głębinowej - wiercone na ponad 30m, pompa wisi na 28m, woda bardzo dobra ale prawie 17*D. Zamontowałem zmiękczacz i woda zrobiła się mówiąc wprost niesmaczna., więc zmiękczacz stoi w garażu, a woda jest wprost z odwiertu. Co do napełniania wodą zmiękczoną inst CO to nie polecam. witam a dlaczego nie moze byc w CO miekka?
o6483256 Opublikowano 11 Listopada 2019 #9 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mam wodę która w stopniach amerykańskich ma ponad 600 !!! Czyli w niemieckich jakieś 34. Zamontowałem zmiękczacz i nie odczułem pogorszenia smaku wody. Natomiast smak kawy, herbaty jest znacznie lepszy, a o kamieniu na sprzętach domowych już nie ma co wspominać niebo, a ziemia ! Z mojej strony POLECAM. Jakby ktoś zapytał jakiej marki kupić to NAJTAŃSZY, wszystko to jest to samo. PS CO siłą rzeczy też nią napełniam. O kurcze, ale kotlet odgrzany .-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.