Skocz do zawartości
IGNOROWANY

BIAWAR PELLUX 100 20 kW

BoSieK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, od kilku dni jestem posiadaczem nowego kotła firmy BIAWAR PELLUX 100 20 kW i nie mogę sobie poradzic z jego ustawieniem..:( czy ktoś możne jest użytkownikiem takiego kotła moze umiał by mi cos doradzić? Mamy dom 180m2 pow użytkowej ocieplony 10cm z użytkowym poddaszem... i nie możemy go ustawić tak by wszystko było dobrze, fachowcy ktorzy go montowali ustawil go tylko do rozruchu i tyle... 

b66455fb4515b681259404a95596.jpg

Opublikowano

odpowiednią ilosc spalanego peletu do mocy obecnie osiagamy 8,9kW przy spalaniu 3.1kg/h a wiem ze powinniśmy osiągać min

12 kW piec w tej chwili nie nadarza z ogrzaniem powrotu przy temp 50st

Opublikowano

a jak masz zrobiona instalację? może jakieś zdjęcia?

Napisz coś więcej.

Opublikowano
Godzinę temu, BoSieK napisał:

odpowiednią ilosc spalanego peletu do mocy obecnie osiagamy 8,9kW przy spalaniu 3.1kg/h a wiem ze powinniśmy osiągać min

12 kW piec w tej chwili nie nadarza z ogrzaniem powrotu przy temp 50st

Jak kolega określa tą moc kotła?

Opublikowano
20 minut temu, Gonzo19 napisał:

a jak masz zrobiona instalację? może jakieś zdjęcia?

Napisz coś więcej.

Prosze oto foty na zdjęciu widnieje spalanie 1.9 i 8.0 kW lecz to akcja ciągła cały dzien próbujemy cos ustawić by szybko sie nagrzał

IMG_20181028_170353.jpg

IMG_20181028_170444.jpg

IMG_20181028_170502.jpg

IMG_20181028_170555.jpg

Opublikowano
6 minut temu, sambor napisał:

Na podstawie fachowców od instalacji piec był wymieniany poprzedni był z ogniwa  miał tez 20kW jest to moc z zapasem po za tym gdzies tu chyba ktos podawał link do kalkulatora i tam wpisujac odpowiednie dane obliczyć mozna zapotrzebowanie na kW

Opublikowano

Chodzi o termostat pokojowy czy ten przy piecu

Opublikowano

Witam,

Powiem szczerze że trochę zdziwiła mnie ilość spalanego peletu w tym kotle. Tzn. ja nie mam kotła na pelet.

Mam kocioł z podajnikiem. na ekogroszek

Z czystej ciekawości czytam ten wpis. przy 3 kg na godzine to bardzo drogo wychodzi praca tego kotła.

Czemu nie poszedłeś w pompę ciepła powietrze woda?

Ja właśnie się zastanawiam na tym i w przyszłym roku będę instalował pompę. Mam kolegę który już założył masę tych pomp.

I teraz w domkach 160m2 zakłada pompy o mocy 6kw. Pracują już dłuższy czas i świetnie dają sobie radę.

Myślę że dużo taniej wyjdzie ogrzewanie pompą ciepła niż peletem. Biorąc pod uwagę cenę peletu.

Powiem

Opublikowano
20 minut temu, BoSieK napisał:

Chodzi o termostat pokojowy czy ten przy piecu

nie, chodzi o ciepłomierz.

Opublikowano

Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2 do kolegi wyzej wlasnie oto chodzi ze drogo wychodzi i w tym problem

Opublikowano
10 godzin temu, sambor napisał:

Po cyferkach na wyświetlaczu i ubywaniu pelletu w zasobniku..Przy mocy 8KW palnik powinien pobrać 1,9kg/h(tak pisze na wyświetlaczu)  a ponoć w rzeczywistości pobiera 3,1 kg/h pelletu. Tak przynajmniej to zrozumiałem.

BoSieK a może komin ma za duży ciąg i ciepełko jest wysysane z kotła.

Opublikowano
16 godzin temu, BoSieK napisał:

Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2 do kolegi wyzej wlasnie oto chodzi ze drogo wychodzi i w tym problem

To nie jest ciepłomierz, sterownik plum nie ma takiej funkcji , to prosty kalkulator - przeliczający  ilośc paliwa podawanego na przybliżoną moc, to po prostu kalkulator, który przelicza dane które mu wpisałeś, pewnie któraś dana jest źle wprowadzona .

Opublikowano

to nie jest PLUM, to jest stary sterownik Estyma. Swoja drogą, to autor  jeśli teraz kupował, to mógł już kupić ze sterownikiem Plum'a.

16 godzin temu, BoSieK napisał:

Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2

chodzi o to zdjęcie i pewnie to cos co jest przymocowane do rury za pompą, takie jasne z czarną gałką

IMG_20181028_170444.jpg

Opublikowano

To jasne z gałką to wyłącznik bimetaliczny, wyłączający awaryjnie pompę po przekroczeniu temp np na podłogę, może być też stosowany przy zał pompy kotłowej - ale to nie jest dobre rozwiązanie - ma dużą bezwładność cieplną.

Opublikowano

no wiecie dla kogos takiego jak ja zwykłego użytkownika sam ten piec to nowość w porównaniu z tym co mial 10lat a co do tematu juz serwis wszystko poustawiał wystarczyło zgłosić sprawę a po 20min juz był pierwszy kontakt jak widać firma dba o klienta i wizerunek własnej firmy:)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.