BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 #1 Opublikowano 28 Października 2018 Witam wszystkich, od kilku dni jestem posiadaczem nowego kotła firmy BIAWAR PELLUX 100 20 kW i nie mogę sobie poradzic z jego ustawieniem..:( czy ktoś możne jest użytkownikiem takiego kotła moze umiał by mi cos doradzić? Mamy dom 180m2 pow użytkowej ocieplony 10cm z użytkowym poddaszem... i nie możemy go ustawić tak by wszystko było dobrze, fachowcy ktorzy go montowali ustawil go tylko do rozruchu i tyle...
BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 28 Października 2018 odpowiednią ilosc spalanego peletu do mocy obecnie osiagamy 8,9kW przy spalaniu 3.1kg/h a wiem ze powinniśmy osiągać min 12 kW piec w tej chwili nie nadarza z ogrzaniem powrotu przy temp 50st
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #4 Opublikowano 28 Października 2018 a jak masz zrobiona instalację? może jakieś zdjęcia? Napisz coś więcej.
sambor Opublikowano 28 Października 2018 #5 Opublikowano 28 Października 2018 Godzinę temu, BoSieK napisał: odpowiednią ilosc spalanego peletu do mocy obecnie osiagamy 8,9kW przy spalaniu 3.1kg/h a wiem ze powinniśmy osiągać min 12 kW piec w tej chwili nie nadarza z ogrzaniem powrotu przy temp 50st Jak kolega określa tą moc kotła?
BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 28 Października 2018 20 minut temu, Gonzo19 napisał: a jak masz zrobiona instalację? może jakieś zdjęcia? Napisz coś więcej. Prosze oto foty na zdjęciu widnieje spalanie 1.9 i 8.0 kW lecz to akcja ciągła cały dzien próbujemy cos ustawić by szybko sie nagrzał
BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 28 Października 2018 6 minut temu, sambor napisał: Jak kolega określa tą moc kotła? Na podstawie fachowców od instalacji piec był wymieniany poprzedni był z ogniwa miał tez 20kW jest to moc z zapasem po za tym gdzies tu chyba ktos podawał link do kalkulatora i tam wpisujac odpowiednie dane obliczyć mozna zapotrzebowanie na kW
sambor Opublikowano 28 Października 2018 #8 Opublikowano 28 Października 2018 Mnie idzie o moc z jaką kocioł pracuje - czy jest jakiś pomiar wytworzonego ciepła? np zainstalowany ciepłomierz?
BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 28 Października 2018 Chodzi o termostat pokojowy czy ten przy piecu
DamianusD Opublikowano 28 Października 2018 #10 Opublikowano 28 Października 2018 Witam, Powiem szczerze że trochę zdziwiła mnie ilość spalanego peletu w tym kotle. Tzn. ja nie mam kotła na pelet. Mam kocioł z podajnikiem. na ekogroszek Z czystej ciekawości czytam ten wpis. przy 3 kg na godzine to bardzo drogo wychodzi praca tego kotła. Czemu nie poszedłeś w pompę ciepła powietrze woda? Ja właśnie się zastanawiam na tym i w przyszłym roku będę instalował pompę. Mam kolegę który już założył masę tych pomp. I teraz w domkach 160m2 zakłada pompy o mocy 6kw. Pracują już dłuższy czas i świetnie dają sobie radę. Myślę że dużo taniej wyjdzie ogrzewanie pompą ciepła niż peletem. Biorąc pod uwagę cenę peletu. Powiem
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #11 Opublikowano 28 Października 2018 20 minut temu, BoSieK napisał: Chodzi o termostat pokojowy czy ten przy piecu nie, chodzi o ciepłomierz.
BoSieK Opublikowano 28 Października 2018 Autor #12 Opublikowano 28 Października 2018 Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2 do kolegi wyzej wlasnie oto chodzi ze drogo wychodzi i w tym problem
g69 Opublikowano 29 Października 2018 #13 Opublikowano 29 Października 2018 10 godzin temu, sambor napisał: Jak kolega określa tą moc kotła? Po cyferkach na wyświetlaczu i ubywaniu pelletu w zasobniku..Przy mocy 8KW palnik powinien pobrać 1,9kg/h(tak pisze na wyświetlaczu) a ponoć w rzeczywistości pobiera 3,1 kg/h pelletu. Tak przynajmniej to zrozumiałem. BoSieK a może komin ma za duży ciąg i ciepełko jest wysysane z kotła.
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #14 Opublikowano 29 Października 2018 16 godzin temu, BoSieK napisał: Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2 do kolegi wyzej wlasnie oto chodzi ze drogo wychodzi i w tym problem To nie jest ciepłomierz, sterownik plum nie ma takiej funkcji , to prosty kalkulator - przeliczający ilośc paliwa podawanego na przybliżoną moc, to po prostu kalkulator, który przelicza dane które mu wpisałeś, pewnie któraś dana jest źle wprowadzona .
Gonzo19 Opublikowano 29 Października 2018 #15 Opublikowano 29 Października 2018 to nie jest PLUM, to jest stary sterownik Estyma. Swoja drogą, to autor jeśli teraz kupował, to mógł już kupić ze sterownikiem Plum'a. 16 godzin temu, BoSieK napisał: Jest zamontowany elektroniczny widoczny na zdjeciu nr2 chodzi o to zdjęcie i pewnie to cos co jest przymocowane do rury za pompą, takie jasne z czarną gałką
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #16 Opublikowano 29 Października 2018 To jasne z gałką to wyłącznik bimetaliczny, wyłączający awaryjnie pompę po przekroczeniu temp np na podłogę, może być też stosowany przy zał pompy kotłowej - ale to nie jest dobre rozwiązanie - ma dużą bezwładność cieplną.
BoSieK Opublikowano 30 Października 2018 Autor #17 Opublikowano 30 Października 2018 no wiecie dla kogos takiego jak ja zwykłego użytkownika sam ten piec to nowość w porównaniu z tym co mial 10lat a co do tematu juz serwis wszystko poustawiał wystarczyło zgłosić sprawę a po 20min juz był pierwszy kontakt jak widać firma dba o klienta i wizerunek własnej firmy:)
Gonzo19 Opublikowano 31 Października 2018 #18 Opublikowano 31 Października 2018 to napisz z grubsza co poprawili.
kuszamot Opublikowano 17 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 17 Stycznia 2020 kol. Sambor: możesz opisać co zmienili, jakie ustawienia dali?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.