Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prosba o ocene/ poprawe schematu

bulka907

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lepiej obok, zwłaszcza ze czasami taki zbiornik trzeba serwisować.

podłączasz bezpośrednio do któregokolwiek króćca najniższego w buforze, np. tam gdzie schodzą się zawory 3 i 4 w.g Twojego schematu z pierwszego postu no niestety nie ma

Opublikowano

Akurat z tym problemów bym nie mial- jest przewidziane wejście na strop i jest tam dużo miejsca. Z boku nie będę miał gdzie go dać. 

Opublikowano

Zeby ci to nie zamarzlo. Nie wiem co tam jest nad ta kotlownia.

Opublikowano

Nad kotłownia jakieś 1,5m przestrzeni. Dach będzie zaizolowany, zbiornik tez wiec chyba nie powinno

Opublikowano

Witam.

Przerobilem schemat wg zalecen. Niestety tylko w paincie gdyz nie ma mnie w domu i nie mam tu nic do szkicowania. Czy teraz juz wyglada to lepiej?

20181007_1335272.jpg

Opublikowano

Zawor zwrotny od podlogowki przenies na powrot ale do bufora.

Zawor zwrotny na cwu zimnej (ten nowy wrysowany ktory laczy zimna wezownice cwu z powrotem cyrkulacji) wyzuc.

Zawor zwrotny (7) na zimnej cwu obroc o 180 stopni.

Przenies zbiornik przeponowy cwu oraz zawor bezpieczenstwa bezposrednio do wezownicy czyli za zaworem (7).

PS. Grzalka umieszczona po srodku zbiornika ogrzeje tylko to co jest nad nia (czyli polowe zbiornika) czy o to chodzi?

Czy Ty (lub ktos) liczyl dla Ciebie to wszystko od strony ekonomicznej? Rozumiem ze ten bufor to taka furtka do ewentualnej zmiany zrodla ogrzewania?

Opublikowano

Jutro wprowadza zmiany. Jeśli chodzi o obliczenia- to wszystko mi robili w jednej firmie, i właśnie polecili ten system dla mojego domu. Zadzwonię do nich i popytam co i jak. 

Opublikowano

I tak w sumie to chodziło o ogrzanie całości zbiornika a nie tylko połowy. 

I tak- jest to właśnie furtka jak coś. 

Opublikowano

Wklej te wyliczenia/symulacje pv + bufor. Cos mnie tu intuicyjnie nie pasuje, ale nic nie mowie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podłączenie zaworu termostatycznego od cwu wraz z zaworami zwrotnymi jest źle.

powinno być tak

cwu zawór termostatyczny i cyrkulacja.jpg

Opublikowano

A co z podlaczeniem CO? Czy tam jest dobrze (po poprawce kolegi Odpowietrznik), czy tez zle?

Opublikowano

CO jest ok. tylko czujnik (18) musi być podłączony za pompa a nie przed pompą.

Co do cwu, to @PioBin dał Ci schemat podłączenia w 4 czy 5 poście, wiec nie wiem po co kombinować.

Opublikowano

A jak zabezpieczyć CWU? W którym miejscu dołożyć zbiornik? Co do CO, i odpowietrzenia.  Czy wystarczy mi dać odpowietrznik w buforze?  Bo jest tam miejsce na to.

Opublikowano

Cwu zabezpieczasz, na wejściu do zbiornika(wezownicy) tak jak narysował @odpowietrznik z ta róznicą, że zawór zwrotny 7 musi byc pomiedzy zaworem 1 a zbiornikiem 5

edit1.

odpowietrzniki dajesz tam, gdzie potrzeba, a ta potrzeba wychodzi podczas robienia instalacji.

Opublikowano

W wolnej chwili jeszcze raz narysuje schemat wg wszystkich porad, i podesle jeszcze raz do sprawdzenia.

Opublikowano

Narysowalem cały schemat od nowa. Czy tak jest poprawnie? Czy jeszcze coś do zmiany?  

20181128_120323.jpg

Opublikowano

źle podłączone ZZ3(pewnie miało być ZZ4) z ZZ3 i wejściem Z do bojlera.

Opublikowano

A no rzeczywiście literówka.  Poprawilem

A czemu zle podłączone to zz4 z zz3? W zbiorniku nie ma osobnego wejścia na cyrkulację.

20181128_130436.jpg

Opublikowano

Błędy:

1. ZZ przepuszcza od  białego do czarnego trójkąta - popraw
  2. źle podłączony zawór termostatyczny
  3. ZZ4 ma być podłączony do wejścia Z a nie do ZT1
Opublikowano

Czyli wszystkie zz mają być odwrotnie?

ZZ4 ma być przed ZZ3 podłączony? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.