Lucjan92 Opublikowano 14 Października 2018 #1 Opublikowano 14 Października 2018 Witam. Zdecydowałem się na bufor ciepła. Jutro jadę po zbiornik do przeróbki i w tym czasie chce wyplanowac sobie modernizację. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję za pomoc. Pewien doradca podpowiedział mi że ludzie najczęściej wykonują połączenie piec-bufor na zasadzie najpierwej grzejemy grzejniki, potem bufor. Jak takie coś wykonać? Czy to ekonomicznie opłacalne? Skoro dużo ludzi tak robi to coś może w tym byc Jak CWU z buforem poprawnie połączyć by nie było dużych strat? Przeplywowe grzanie mało do mnie przemawia bo przy temperaturze bufora ok 60stopni nie dogrzeje dobrze podczas brania prysznicu a jak będzie to następować w bojlerze, to nagrzeje mi wystarczajaco. Mam naczynie ok 60l które w zupełności wystarcza i chciałbym je wykorzystać. Szybkość grzania nie jest istotna, może się grzać cały dzień. Kąpiele i tak bierzemy o regularnej porze. Jak naładuje bufor do 90st. to jak wysterować by woda użytkowa nie grzała się powyżej np 50st? To tylko zbędne straty
HarryH Opublikowano 14 Października 2018 #2 Opublikowano 14 Października 2018 Doradcy się coś grubo pomyliło. kocioł ma byc podpiety bezpośrednio do bufora (ew. z jakimś układem ochrony powrotu, jeżeli stosuje sie pompkę), natomiast grzejniki zasila sie z bufora przez zawór 3d. Na forum muratora jest ciekawy wątek o buforze.
Lucjan92 Opublikowano 14 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź. A jak rozwiązać sprawę zasilania CWU? Temat z linku czytałembjuz trochę ale jest dość obszerny. Już na mnie kobieta krzyczy że nic się nią nie zajmuję tylko fora czytam
PioBin Opublikowano 14 Października 2018 #4 Opublikowano 14 Października 2018 Jesli obawiasz sie o wydajnosc CWU to sa rozwiazania gdzie zbiornik cwu jest wewnatrz bufora. Tanio nie bedzie. Na wyjsciu ze zbiornika montuje sie termostatyczny zawor mieszajacy ktory obniza temperature wody do takiej jak nastawisz, a w przypadku braku zimnej lub mozliwosci jej obnizenia odcina ciepla, wiec nikomu nic sie nie stanie.
odpowietrznik Opublikowano 14 Października 2018 #5 Opublikowano 14 Października 2018 Te typy tak mają że krzyczą.Zrób jak w załączniku.W zimie możesz grzać CWU z bufora a w lecie z pominięciem bufora(zakręcasz odpowiednie zawory)
PioBin Opublikowano 14 Października 2018 #6 Opublikowano 14 Października 2018 Tak jak wyzej tez ok. Przewachlujesz kilka razy w roku zaworami ale baniak masz (nie doczytalem) i pare stowek zaoszczedzisz. A na lato to grzalke elektryczna wstaw i nie bedziesz musial kotla na oczy ogladac
Lucjan92 Opublikowano 14 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 14 Października 2018 Dziękuję bardzo za rady. Już wiem na co i jak się szykować. Pytanie chyba już ostatnie. Latem raz a dobrze napalę by wody było na tydzień. Sterownikiem jakimś bym musiał sterować CWU by osiągnęło tylko ok 40-45st? Grzanie wyżej wody użytkowej niż potrzeba do kąpieli będzie powiązane ze stratami. Jak temu zapobiegać tak na chłopski rozum?
Lucjan92 Opublikowano 15 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 15 Października 2018 Tak po nocy sobie pomyślałem że rozwiązaniem mojego pytania byłby zawór z termostatem na powrocie bojlera. Jak nagrzeje mi wodę w bojlerze to obieg się zamyka, domyślam się że kosztem szybkości nagrzewania. Jakieś sugestie do takiego rozwiązania?
hajtaler428 Opublikowano 15 Października 2018 #9 Opublikowano 15 Października 2018 O znajomy schemat :) Za temperaturę CWU będzie odpowiadał sterownik - tam masz osobna pompę na zasobnik która ładuje go do zadanej temperatury więc będziesz miał jaką chcesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.