Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie reguluje kocioł gazowy Silver 2f 25kw i zauważyłem dziwne działanie termometru od temp wody co. 

Gdy chcę odpalić CO to podczas samego startu temperatura szaleje i leci w górę prawie 10 stopni przez pierwsze kilka sekund. W przypadku gdy histeryza wyłączania CO jest np. 5 stopni to takie wystartowanie wyłącza kocioł bo kocioł myśli że osiągnął już zadaną temp. Ratuje się zwiększaniem histeryzy wyłączania do 15 stopni. 

Jakieś pomysły? 

Opublikowano

Moc startową mam taką aby sprawnie pojawiał się płomień a koci nie gwizdał przy starcie. Ustawiłem że kocioł ma pracować z mocą startową przez 1 sekundę. 

A i tak ten pierwszy podmuch leci jakby prosto w termometr bo temp momentalnie skacze... Dziwne... 

Opublikowano (edytowane)

Wybieg pompy jest, tego nie da się przecież wyłączyć... Najwyżej jego czas zamienić. 

Każde wystartowanie CO oznacza skok o około 10 stopni, na jakieś 5 sekund. Potem temp opada.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

To już Serwisant by musiał zrobić . Ale kocioł jest nowiutki. 

Przed chwilą gdy kocioł pracował, wszedłem w ustawienia wentylatora i zmieniłem na chwilę parametr tak, wentylator wszedł na wysokie obroty, wystarczyło ze 2 sekundy i ten podmuch od razu sprawił że temp CO wzrosła o 5-8 stopni i kocioł się wyłączył bo myślał że ma już zadaną temp. 

Tak jakby ten czujnik temperatury wody był w złym miejscu.... 

Inna sprawa jaka mi nie pasuje to jak chce sprawdzić z jaką mocą % działa palnik, zawsze mi ten parametr wyświetla 000

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wybieg jest, ale może są za małe obroty. W silverze jest pompa PWM i może ma zredukowane nastawą obroty. A jaką masz ustawioną moc startową?

Opublikowano

Pompę mam zredukowana do minimum. Moc startowa nie ma tu wpływu sprawdzałem na innych nastawach robi się to samo czyli chwilowy skok temp przy starcie. Spróbuję zwiększyć pompę. 

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...