djbicki Opublikowano 26 Września 2018 #1 Opublikowano 26 Września 2018 Witam wszystkich. Zacznę o tego że jest to mój pierwszy wpis na forum także proszę o wyrozumiałość. A mianowicie piszę tu z uwagi na to że mam problem z ciągłym zapowietrzaniem się trzech grzejników (2 x stalowe 30x1200 i 1 x aluminiowy 60x60) na pierwszej kondygnacji. w grzejnikach zamontowane są automatyczne odpowietrzniki, oraz zawory termostatyczne. Problem polega na tym jeżeli grzejniki odkręcone są na 5 i z kryzowane na powrocie na zaworze kulowym przedstawionym na zdjęciu grzejniki całe grzeją i nie ma powietrza. W momencie kiedy przykręcę termostaty na 3 i odczekam ok. 5 min i odkręcę z powrotem na 5 nagle słychać wodę i wylatuję powietrze z automatycznych odpowietrzników i tak w kółko. Natomiast kiedy przykręcę lub odkręcę mniej lub więcej zawór kulowy naglę w rurze na powrocie co idzie na pierwszym piętrze słuchać przelewającą się wodę a po wyłączeniu pompy słychać jak z rury powrotu zlewa się woda. Gdy taka czynność następuję idę na górę i przy zakręconych grzejnikach odpowietrzam rure powrotu na śrubunku przy grzejniki i wtedy wylatuje powietrze i jest ok. Przy każdej regulacji nachodzi powietrze. Co może być problemem ? Nadmieniam iż instalacja w tym roku przerabiali fachowcy a teraz rozkładają ręce i chcą mi montować na tej nitce co idzie o góry rozdzielacz dwójkę z automatycznym odpowietrznikiem i narażać mnie na dodatkowe koszty bez gwarancji sukcesu. Na dole wszystkie grzejniki grzeją super problem tylko z tą górą. Bojler nie ma niestety automatycznego odpowietrznika na jego szczycie z uwagi na to że poprzedniemu lokatorowi tak ktoś zamontował bojler. Kocioł ma 12 kw firmy Dworek, pompa grundfos 40-stka, chodzi na 2 biegu, instalacja wykonana z rur pex 20 i 16 na zacisk, naczynie wyrównawcze jest od najwyższego grzejnika 1m. Proszę o jakąś poradę żeby ci fachowcy mogli to naprawić i zrobić te ciągłe się zapowietrzanie tej góry. pozdrawiam
Gość Opublikowano 26 Września 2018 #2 Opublikowano 26 Września 2018 Godzinę temu, djbicki napisał: w grzejnikach zamontowane są automatyczne odpowietrzniki Jeżeli jest pompa na powrocie to tych odpowietrzników nie powinno być-tak myślę. A też naczynie wyrównawcze jest trochę za nisko.
djbicki Opublikowano 26 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Września 2018 A dlaczego nie moze byc odpowietrznikow? Zbiornik wyrownawczy jest maksymalnie ja moze byc powyzej jest dach a zbiornik na poddaszu w szafie aby nie zamarzal
sambor Opublikowano 26 Września 2018 #4 Opublikowano 26 Września 2018 Tam są 2 błędy odpowietrzniki aut na powrocie -trzeba będzie je zakręcić, inaczej zaciągają powietrze, co sam opisujesz drugi błąd to zbyt nisko naczynie wzbiorcze ,powinno być min 2m nad resztą instalacji
odpowietrznik Opublikowano 26 Września 2018 #5 Opublikowano 26 Września 2018 A trzeci błąd (nie mający wpływu na zapowietrzanie się instalacji) to użycie w instalacji grzewczej ocynku,nie dość że kształtki to jeszcze rury,porażka,oj będziesz zbierał ten ocynk na filtrach
djbicki Opublikowano 26 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 26 Września 2018 5 lat użytkowalem na tym samych rurach ktore wykorzystali fachowcy i filtry jak patrzylem co rok czyste. Sprobuje wstawic ręczne odpowietrzniki jak mialem kiedys i zobacze czy to pomoze, zbiornik niestety wyzej nie moze byc praltycznie jest pod dachem. Przed przeróbka kotla wszystko chodzilo u gory lecz nie grzaly cale grzejniki na dole na w ostatnim pokoju teraz super.
sambor Opublikowano 26 Września 2018 #7 Opublikowano 26 Września 2018 Musisz dać ręczne odpowietrzniki i ustawić bieg pompy jak najniżej się da do prawidłowej pracy instalacji- możliwe że będzie potrzebna ponowna regulacja hydrauliczna całej instalacji.
djbicki Opublikowano 26 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 26 Września 2018 Chodzi ci o regulacje tzn. Kryzowanie i odpowietrzanie?
sambor Opublikowano 26 Września 2018 #9 Opublikowano 26 Września 2018 Regulacja hydrauliczna to kryzowanie, odpowietrzanie to inna broszka. Musisz tak ustawić kryzy aby grzejniki grzały tak jak potrzeba przy najniższym biegu pompy. Czyli pompa na 1 bieg czy co tam masz i ustawiamy najdalszy grzejnik - grzeje to to kręcimy tymi bliższymi pompy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.