odpowietrznik Opublikowano 15 Września 2018 #1 Opublikowano 15 Września 2018 Czy może ktoś wie jak się oblicza ilość powietrza nawiewnego i wywiewnego dla poszczególnych pomieszczeń przy wentylacji mechanicznej z reku.dla domku jednorodzinnego?Dla nawiewu ilość osób?kubatura?Bo dla wywiewu z pomieszczeń "brudnych" typu łazienka,kuchnia to chyba wg.przewidzianych dla nich norm?
Hermogenes Opublikowano 15 Września 2018 #2 Opublikowano 15 Września 2018 Może to coś pomoże. poz Hermogenes http://wentylacja.org.pl/pages-62.html?profile=1
odpowietrznik Opublikowano 15 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Września 2018 Dzięki za link)Znam te założenia i są one przydatne głównie dla wywiewu ale nadal nie wiem jeżeli chodzi o nawiew ile należy dostarczyć powietrza np.do salonu o kubaturze 65m3 a do 100m3)a może w tym przypadku bierze się pod uwagę ilość osób zamieszkujących dany budynek?powiedzmy że 4szt x 30m3/h/osobę=120m3 Wiadomo że na koniec należy jeszcze zrównoważyć nawiew z wywiewem
YaroXylen Opublikowano 15 Września 2018 #4 Opublikowano 15 Września 2018 Dokładnie jak kolega Hermogenes podał w linku wszystko jest podane...cytat przykładowy:... Strumień objętości powietrza wentylacyjnego powinien wynosić: - dla pokojów mieszkalnych - 20 m3/h dla każdego mieszkańca lecz nie mniej niż 1 wymiana na godzinę .... i wiele innych ciekawostek technicznych o których mówi norma. Wiadomo, że jak coś wyciągniesz, to musisz wdmuchnąć tylko przy różnicy ciśnień, która nie powinna przekraczać 10Pa, reszta tam jest zapisana. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 15 Września 2018 #5 Opublikowano 15 Września 2018 Jak nie masz norm to w WT jest to co potrzebą
odpowietrznik Opublikowano 15 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 15 Września 2018 Sor że jeszcze meczę ale najlepiej zrozumieć na przykładzie)Czy obliczenia powinny wyglądać jak w załączonym przykładzie?
byry007 Opublikowano 16 Października 2018 #7 Opublikowano 16 Października 2018 A jak to zmierzyć ? Mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem i mam tylko sterowanie mocą %
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.