jedlica Opublikowano 13 Września 2018 #1 Opublikowano 13 Września 2018 Proszę o radę, Czy tak skonstruowany odżelaziacz będzie w miarę dobrze funkcjonował. Zbiornik ma 100l pojemności bo to zwykły bojler elektryczny Galmetu z dodanymi wspawanymi dwoma króćcami 3/4 na dole do wężownicy. Miałem wykorzystać go do solarów. Zasada działania: woda ze studni z dodatkiem węglanu sodu pobieranym za pomocom aspiratora zasila zbiornik, w zbiorniku wytrąca się żelazo i osiada na dnie, czysta woda odprowadzana jest z góry zbiornika, przechodzi przez 3 filtry 10" z filtrami sznurkowymi 10 mikronów, 5 mikronów i 1 mikron. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy dużym poborze będzie "kocioł" w zbiorniku i całe żelazo będzie osadzało się na filtrach, lecz przy niedużym jak np poranna toaleta, szybki prysznic będzie to w miarę funkcjonowało. Wymyśliłem taki odżelaziacz z tego co mam w domu, będzie on tylko na jakiś czas gdyż musiałem się przełączyć na studnie z powodu skażenia wody w miejskim wodociągu.
heso Opublikowano 13 Września 2018 #2 Opublikowano 13 Września 2018 Surowa woda po zalkalizowaniu powinna być pozostawiona w spokoju przez dobę, aby osad opadł. Poza tym wodę napowietrza się, dodatkowo stosuje małą ilość utleniacza- (KMnO4) potem dopiero filtruje. Miałem tak, przez 10 lat filtrowałem w roku ok. 100 ton wody. Jakimś cudem ocalał mój rysunek:
jedlica Opublikowano 13 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Września 2018 Czyli w moim przypadku marne szanse żeby to działało. A jak działają odżelaziacze oparte o złoża np greensand? one pracują w ruchu ciągłym.
shogunzlasa Opublikowano 13 Września 2018 #4 Opublikowano 13 Września 2018 Złóż jest kilka. Do żelaza grunt to napowietrzyć wodę, potem trafia do hydrofora bez przepony przez dyszę napowietrzającą. Potem idzie na filtr, który mechanicznie wytrąca to co się rozdzieliło w wyniku napowietrzania. Filtr płukasz wstecznie co jakiś czas - taka filozofia. Są złoża które się regeneruje - tak jak się dosypuje sól do zmiękczania tak przy złożach odżelaziacza najczęściej jest to nadmanganian potasu. Są też złoża które lecisz po prostu wodą i wypuszczasz syf do kanalizacji.
jedlica Opublikowano 13 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 13 Września 2018 Przepływ wody w odżelaziaczu ze złożem jest od dołu do góry?
shogunzlasa Opublikowano 13 Września 2018 #6 Opublikowano 13 Września 2018 http://www.instsani.pl/875/odzelazianie-i-odmanganianie obczaj jeszcze rysunki w zał. Filtry MANUAL FeMn RX Structural.pdf
jedlica Opublikowano 13 Września 2018 Autor #7 Opublikowano 13 Września 2018 Dzięki za odp. Lecz nie będę inwestował 4 000 w odżelaziacz gdyż chcę coś sklecić szybko na przetrzymanie, na dzień dzisiejszy zostanę przy zbiorniku 100l do którego będę pompował wodę i natleniał poprzez aspirator, kłaczki będę odfiltrowywał na trzech filtrach sznurkowych W przyszłym tygodniu dołożę drugi aspirator którym będę dozował węglan sodu . Jeśli woda w sieci miejskiej przez dłuższy okres będzie niezdatna wtedy kupię odżelaziacz ze złożem. Karol
jedlica Opublikowano 17 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 17 Września 2018 Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ zastanawiam się nad zmiękczaczem opartym o żywice jonowymienne to chciałbym się Was zapytać czy taki zmiękczacz da radę zmiękczyć wodę w czasie napełniania 120l wody do wany? Większość zmiękczaczy mają złoża chyba 25l objętości. Karol
heso Opublikowano 17 Września 2018 #9 Opublikowano 17 Września 2018 To w końcu chcesz zmiekczać czy odżelaziać?
jedlica Opublikowano 18 Września 2018 Autor #10 Opublikowano 18 Września 2018 Oczywiście, że odżelaziacz ale skoro już składam graty do uzdatniania wody to chciałbym też zmiękczyć o czym pisałem dwa posty wyżej " Dawkowanie węglanu sodu poprzez inżektor" Dlatego poprosiłem o pomoc osób, które mają doświadczenia w zmiękczaniu za pomocą żywicy. Bo wydaje mnie się to prostszym sposobem niż dawkowanie roztworu węglanu sodu. Poza tym na forum muratora czytałem, że z wody miękkiej szycie wytrąca się żelazo, gość miał zbiornik napuszczał wody i dodawał węglanu sodu. Pisał, że od razu wytrąca się żelazo ( nie mogę odszukać tego tematu) Karol
heso Opublikowano 18 Września 2018 #11 Opublikowano 18 Września 2018 Możliwe, źe tym gościem byłem ja...hes. Ale nie upieram się. Pisałem tam o węglanie, ale wapnia dodawalem do wody roztwór, tzw. mleko wapienne To rzeczywiscie zmiekcza wodę i pomaga wytącić zwiazki źelaza.
panczo88 Opublikowano 18 Września 2018 #12 Opublikowano 18 Września 2018 18 godzin temu, jedlica napisał: Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ zastanawiam się nad zmiękczaczem opartym o żywice jonowymienne to chciałbym się Was zapytać czy taki zmiękczacz da radę zmiękczyć wodę w czasie napełniania 120l wody do wany? Większość zmiękczaczy mają złoża chyba 25l objętości. Da radę chyba,że masz wannę 3000litr.:)))
jedlica Opublikowano 18 Września 2018 Autor #13 Opublikowano 18 Września 2018 Godzinę temu, heso napisał: Możliwe, źe tym gościem byłem ja...hes. Ale nie upieram się. Pisałem tam o węglanie, ale wapnia dodawalem do wody roztwór, tzw. mleko wapienne To rzeczywiscie zmiekcza wodę i pomaga wytącić zwiazki źelaza. Nie, to pisał ktoś inny. Podam link https://forum.muratordom.pl/showthread.php?117381-Odżelazianie-domowym-sposobem-20mg-L-PH-5-2-udało-się-!&highlight=odżelazianie Godzinę temu, panczo88 napisał: Da radę chyba,że masz wannę 3000litr.:))) Dzięki, będę się rozglądał na rynku wtórnym
panczo88 Opublikowano 18 Września 2018 #14 Opublikowano 18 Września 2018 1 minutę temu, jedlica napisał: Dzięki, będę się rozglądał na rynku wtórnym Nowy z głowicą bnt (u mnie śmiga już ponad rok)1300zł płaciłem.
jedlica Opublikowano 18 Września 2018 Autor #15 Opublikowano 18 Września 2018 Możesz opisać jak wygląda przepłukiwanie solanką? bo widziałem takie ze zbiornikiem na sól tabletkową w którym była też butla ze złożem ale to chyba nie tam przygotowuje się solankę?
panczo88 Opublikowano 18 Września 2018 #16 Opublikowano 18 Września 2018 Tak to właśnie taki.Przepłukiwanie mam ustawione na 3w nocy po zużyciu 3kubikow wody.https://allegro.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-eco-dw20-bnt-line-i5172376207.html coś takiego.
heso Opublikowano 18 Września 2018 #17 Opublikowano 18 Września 2018 1 godzinę temu, jedlica napisał: Nie, to pisał ktoś inny. Podam link https://forum.muratordom.pl/showthread.php?117381-Odżelazianie-domowym-sposobem-20mg-L-PH-5-2-udało-się-!&highlight=odżelazianie prokopcio pisał tam tak o napowietrzaniu i odczekaniu na opadnięcie osadu: "Na początku wodę ze studni (pompa na dnie studni 11m) wlewam przez słuchawki prysznicowe w celu dobrego napowietrzenia wody do zbiornika o pojemności 700L (polecam większy np 1000L ) dodając jednocześnie preparatu do podwyższenia PH (chemia basenowa PH+ ) żeby było minimum 7,4. Do testowania PH stosuję testy akwariowe - są idealne na nasze potrzeby. Z tak napowietrzonej wody o PH = 7,4 - 8; od razu wytrąca się żelazo, woda z krystalicznie czystej robi się mętna i brązowa. Teraz trzeba wodę zostawić wodę na kilka godzinek aż żelazo opadnie na dno zbiornika a woda zrobi się czyściutka." Nie moja sprawa, ale akurat wapno jest lepsze do węglanu sodu zawartego w chemii basenowej, nie wprowadza dodatkowej rozpuszczalnej soli do wody, więc nie zwiększa jej twardości, a nawet odwrotnie- zmniejsza po wytrąceniu osadu. Pełni więc podwójną rolę- podwyższa pH i pomaga oprócz wytrącenia osadu także w obniżeniu twardości wody. Tu sporo o zmiękczaniu wody: http://www.instsani.pl/876/zmiekczanie-wody cytat stamtąd: "Dekarbonizacja Polega na usuwaniu z wody twardości węglanowej (a także częściowo niewęglanowej spowodowanej przez jony magnezu), poprzez działanie na wodę roztworem mleka wapiennego Ca(OH)2. Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 ® 2CaCO3 ¯ +2H2O MgCl2 + Ca(OH)2 ® Mg(OH)2¯ + CaCl2 Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 ® CaCO3 ¯ + MgCO3 + 2H2O MgCO3 + Ca(OH)2 ® Mg(OH)2¯ + CaCO3 ¯ Proces dekarbonizacji prowadzony na zimno trwa bardzo długo, do kilku godzin, w temp. 60° zachodzi już w 10-15 minut. Po procesie konieczna jest filtracja wody. Zaletą rozwiązania jest możliwość jednoczesnego usuwania z wody twardości węglanowej, mętności, żelaza, a także dwutlenku węgla i częściowa dezynfekcja wody (wapno ma właściwości bakteriobójcze). "
jedlica Opublikowano 20 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 20 Września 2018 Mnie tam bez różnicy co będę dawkował, ale w przypadku mleka wapiennego w roztworze będzie osiadało nie rozpuszczone wapno na dno a roztwór będzie zmieniał stężenie. W przypadku węglanu sodu nie będzie tego zjawiska. Dodam iż substancje zmiękczające będę aplikował poprzez inżektor. Doszły wreszcie papierki lakmusowe i dzisiaj sprawdzę PH. Karol
heso Opublikowano 20 Września 2018 #19 Opublikowano 20 Września 2018 Po pierwsze: mleko wapienne to nazwa cokolwiek umowna- wapno rozbełtane w wodzie dość szybko osiada na dno naczynia i skoro tak się martwisz o śladowe ilości nie rozpuszcznego wapna to możesz stosować tę klarowną, czystą górną warstwę roztworu, silnie zasadową. Po drugie: nie zaleca się spożywania wody ze zwiększoną ilością jonów sodu (chyba że tę wodę będziesz używał tylko do mycia, prania itp.) Wreszcie- użycie węglanu sodu nie spowoduje zmiękczania wody, nie usunie twardości węglanowej. Ale to nie mój problem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.