Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie owsem w kotle na pelet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Niedawno wymieniłem wysluzony piec na automat zasilany pelletem 

Piec nazywa się forest 

Podajnik slimakowy

Wszystko automatyczne ( wygaszanie , rozpalanie i utrzymanie temp) 

Teraz główne pytanie czy mogę palić w nim owsem ? Czy mogę podać sam owies czy trzeba to np wymieszać z peletem ? 

Jestem laikiem w tym temacie dlatego to co opisałem może wydać się chaotyczne nie mniej wierzę że mi pomożecie 

Opublikowano

Witam. Pisze to tylko na podstawie własnych doświadczeń. Palilem kiedyś a może próbowałem, owsem. Mam piec Cichewicza futura ekono 24 kW, aktualnie przerobiony na Pellet. I szczerze odradzam, może on się i palił ale rewelacji nie było, natomiast na ściankach pieca pojawił się taki osad, ze do dziś jeszcze odrywa się w formie takich " skamieniałych " płatów. Moim zdaniem szkoda pieniędzy i czasu później na czyszczenie pieca.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam też mam piec na pelet z palnikiem kipi rot power 20kw też mnie ciekawi palenie owsem ponieważ mam możliwość wychodowania  sobie owsa na własnym polu.Zamówiłem narazie na próbę 500 kilo w sobotę  będe testował 

Opublikowano
W dniu 10.09.2018 o 09:00, Darbatt napisał:

Witam. Pisze to tylko na podstawie własnych doświadczeń. Palilem kiedyś a może próbowałem, owsem. Mam piec Cichewicza futura ekono 24 kW, aktualnie przerobiony na Pellet. I szczerze odradzam, może on się i palił ale rewelacji nie było, natomiast na ściankach pieca pojawił się taki osad, ze do dziś jeszcze odrywa się w formie takich " skamieniałych " płatów. Moim zdaniem szkoda pieniędzy i czasu później na czyszczenie pieca.
Pozdrawiam

Witam a jaki masz palnik? Jakiej firmy 

Opublikowano

Palilem owsem na palniku na ekogroszek ( brucer II) i nie mam dobrych wspomnień, aktualnie mam palnik Kipi 20 kW, w tym palniku nie probowalem tego paliwa, obecnie palę pestką z wiśni wymieszaną z Pellet em w stosunku 1:3 .

Opublikowano

No ja też będę robił próby z owsem może w sobotę ale z tego co mi koledzy napisali to czarno to widzą.W tym właśnie palniku Kipi,pisali że owies jest za mały i będzie się przesypywal przez ślimak może jak by go pomieszał 50/50 to coś by z tego było nie wiem.Kupiłem 500 kilo na próbę w sobotę jak znajdę czas to poeksperymentuje,a jak nic z tego nie będzie to ustawie Żonie regulator na pelet,ponieważ często nie ma Mnie w domu a sama nie będzie się z tym owsem męczyć  

Opublikowano (edytowane)

Panowie, pali się extra, to film. Paliwo to 3/1 owies , zrębka z twardego drewna i na cały zbiornik 1 worek 25 kg pelletu. 

https://www.youtube.com/watch?v=e_orulMA0CU

Edytowane przez rafwla
błąd gramatyczny
  • 5 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Zapytaj w wątku o Kipi.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i temat bez konkretnej odpowiedzi, to może ja zapytam.

Ktoś zna/użytkuje kocioł, palnik który ma możliwość efektywnego spalania zbóż, pelletów i agropelletów ?