KrisW Opublikowano 7 Września 2018 #1 Opublikowano 7 Września 2018 Witam. Posiadam piec biawar 12 kW. cały dom w podłogówce którą zasilam poprzez zawór 4D. Problemem jest temperatura powrotu. Obieg kotłowy jest zbudowany następująco wyjście z pieca 1" potem zawór 4D, potem zawór zwrotny i powrót do kotła. Zasugerowałem hydraulikowi że ten ZZ zaburza obieg grawitacyjny ale mówi że wtedy pompa obiegowa będzie zaciągać wodę z powrotu. Proszę o jakąś poradę. W załączeniu jak to wyglądało podczas montażu.
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #2 Opublikowano 7 Września 2018 Zawór zwrotny na powrocie do wywalenia, pompa od podłogi nic nie będzie zaciągała, Jak nie zacznie działać to tam gdzie był ten zaw zwrotny trzeba dać pompę , a za nią z powrotem ZZ A tak w ogóle 1" dla zaw 4-D to trochę mało, ale jak będzie pompa na powrocie z 4-D to będzie OK.
KrisW Opublikowano 8 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2018 No niestety ale 1" jest wyjście z kotła i raczej nie było sensu stosować większego przekroju dalej. Spróbuję z tą pompą i ZZ, zobaczymy co będzie.
sambor Opublikowano 8 Września 2018 #4 Opublikowano 8 Września 2018 To musisz dać pompę na powrocie z 4D, i pewnie nie warto kombinować z samą likwidacją ZZ, niech ZZ zostanie za nim zaw odcinający, filtr pompa i drugi zaw odcinający i dopiero wtedy wcięcie na powrót grzania CW.
sambor Opublikowano 8 Września 2018 #6 Opublikowano 8 Września 2018 Może być przed, może być za - tu nie ma znaczenia
teres Opublikowano 9 Września 2018 #9 Opublikowano 9 Września 2018 Pompy raczej służą do tłoczenia niż do zasysania. Lepiej żeby opory były po stronie tłocznej.
sambor Opublikowano 9 Września 2018 #10 Opublikowano 9 Września 2018 To nie pompa hydroforu, a opory są praktycznie żadne , jeśli tak się przejmujesz oporami ssania to czemu nie pamiętasz o filtrze przed pompą - on często ma większe opory niż ZZ. Może z tego powodu lepiej dać też filtr za pompą a nie przed nią..
teres Opublikowano 10 Września 2018 #11 Opublikowano 10 Września 2018 Nie wiem, być może masz rację. Pewnym plusem ZZ za pompą jest to, że przed pompą dajesz jeden zawór odcinający i możesz wymieniać pompę. ZZ powinien nie przepuścić.
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #12 Opublikowano 10 Września 2018 Ja bym nie liczył na ZZ Zawsze 2 zawory odcinające
KrisW Opublikowano 21 Września 2018 Autor #13 Opublikowano 21 Września 2018 Zmontowałem, przetestowałem, działa super. W końcu ciepły powrót. Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.