Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinia Galmet Galaxia KWE 18kW - a może coś innego?

LordFalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat kotła Galmet Galaxia KWE 18kW?

W ramach audytu na potrzeby programu ograniczania niskiej emisji wyliczono mi zapotrzebowanie na moc kotła 18,8kW
Wybrałem więc sobie w/w kocioł, mam na niego otrzymać zwrot w wysokości 8000zł.
W wyniku oceny energetycznej znalazłem się w przedziale z kwotą 450zł/kW mocy (nie więcej niż 8000zł)

Z ciekawości zrobiłem sobie wyliczenia na cieplowlasciwie i tam wyszła mi sugerowana moc kotła 9,7kW + 4kW na CWU, hmm...

Galmet ma teoretycznie jedną z najlepszych sprawności w warunkach laboratoryjnych ale może coś innego wartego uwagi polecicie?

Opublikowano

Pod linkiem, który podałeś jest informacja o paliwie podanym w DTR ale zgodnie z prawna interpretacją zapisu "powinno" jest to zalecenie, natomiast dokładniej opisane jest to w parametrach techniczno-eksploatacyjnych i tutaj co do paliwa jest napisane:

Paliwo - ekogroszek o granulacji 8 ÷ 25 / a1 (zgodnie z normą EN 303-5)
Klasa paliwa - a1 (zgodnie z normą EN 303-5)

Sam sterownik kotła ma możliwość wyboru kaloryczności paliwa aby dostosować odpowiednio parametry pracy...

W związku z powyższym czy aby na pewno sprawa paliwa jest przesądzona? Pomijam w tym momencie kwestię wilgotności...

Pieklorz jaki kocioł być polecił jako alternatywę?

Opublikowano

Kocioł powinienes wybrać sobie sam. 

Paliwo wg mnie to temat drugorzedny. Malopolska odgornie do swojej listy podaje zawsze >28MJ i popiół do 7% czyli dość abstrakcyjnie. Każdy palnik spali ekogroszki 23 do 30MJ jak nie będą miały zbyt wysokiego indeksu RI. 

Sterownik- z każdym można nauczyc się żyć a w razie potrzeby zmienić. 

Ważne moim zdaniem jest czyszczenie... Czy jest upierdliwe, czy jest dostep, jak często to robimy. 

Są zwolennicy kanalow poziomych (tu bym stada jeży nie chciał, bo do zabicia przy czyszczeniu), poziome bez zawirowaczy dają latwy dostep i wgląd, ale zgarniamy czesciej. 

Kanaly pionowe pozwalaja na konstrukcje mniejszych ganarytow i wysokości, można dać zawirowacze, które nie przeszkadzaja, czyscic rzadziej. 

Plusem jest wg mnie, jak mozna wplywac na temp spalin. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.