Fozgas Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jestem ciekaw Waszych opinii o kotle CO - Dakon FB. Posiada ktoś ten piecyk? Może podzielić się "plusami" i "minusami" - tymi dodatnimi też :) Prezentują go sąsiedzi z południa i wschodu. Niektórzy palą w nim drewnem, ale ci właściciele mieszkają chyba w tajdze :) Można go porównać do Camino - poza tym, że oba są z odlewów żeliwnych? Dakon jest chyba mało popularny u nas... Częściej można poczytać (również na tym forum), o wersji DOR...
marcus312 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Może jakiś link albo fota jak to wygląda by się przydała dla oceny .
Fozgas Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wybrałem pierwsze z brzegu filmiki... Oto linki (Ciekawostką może być kotłownia wyłożona boazerią. Czy "Wasyl" zdąży uruchomić gaśnicę, gdy w kotłowni będzie się "hajcować" nie tylko w piecu...): https://www.youtube.com/watch?v=IWJ3hUubtno https://www.youtube.com/watch?v=-bpUebLN0Lk Poniżej zdjęcie "bebechów" i pytanie: Strzałkami zaznaczyłem miejsca, które wyglądają jak uchwyty (posiadacze żeliwniaków pewnie wiedzą po co te "wypustki") - Do czego one służą? Czy można tam coś zamocować np. położyć płytę szamotową? Zaś na tych przy drzwiczkach zawiesić jakąś osłonę (coś jak w Viadrusie U26) ? W instrukcji nie znalazłem żadnych informacji na ten temat...
mikkei Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Stary kloc - technologicznie widać to dinozaur , no i jest czeski , a nie lubie czechów ...
Fozgas Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Napisze ktoś coś na temat, czy będziemy se opowiadać kto kogo nie lubi? :) Eksploatował ktoś taki piec? Może ci co posiadają Viadrusy, Camino itp. wiedzą więcej...?
def Opublikowano 9 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 ,.. te nieszlifowane ( nie odcięte) "wypustki" stabilizują przystawanie dwóch " pół-form" segmentu do odlania każdego członu. Reszta ma związek z technologią odlewania: wlewy, odpowietrznie, itp. Czy można je wykorzystać do techniki palenia? A kto Ci zabroni? Unikaj tylko wciskania na siłę i podcinania, wiercenia,..
Andrzej_M_ Opublikowano 9 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 22 godziny temu, Fozgas napisał: ,,,,Strzałkami zaznaczyłem miejsca, które wyglądają jak uchwyty (posiadacze żeliwniaków pewnie wiedzą po co te "wypustki") - Do czego one służą? Czy można tam coś zamocować np. położyć płytę szamotową? ,,,, Kolega @def wyjaśnił pochodzenie "tajemniczych wypustków". Ja wykorzystałem te wystające żeliwne fragmenty do stabilizacji i pozycjonowania dopalającej komory nawrotnej. Pomiędzy zewnętrzną stalową ścianą komory a ściankami wymiennika żeliwnego jest wąska przestrzeń, przez którą przepływają w szybszym tempie gazy spalinowe. To przyspieszenie na tym odcinku gazów spalinowych, powoduje zmniejszenie przyściennej warstwy laminarnej, a co za tym idzie zwiększenie wnikania ciepła do wymiennika żeliwnego. Dołączam poniżej zdjęcie poglądowe. Wymiennik żeliwny włoskiej firmy SIME. Kocioł z automatycznym podawanie opału.
Fozgas Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Dziękuję bardzo za odpowiedzi i zdjęcie – może poproszę ślusarza o podobną „przysłonę”. Ta na zdjęciu wygląda na zrobioną solidnie… A jeśli już ktoś chce się koniecznie „powadzić”, to mogę dać powód: Nowocześni w temacie ogrzewania chałupy są ci, którzy posiadają gazowe kotły CO. Reszta to ściema… Jeśli ktoś hajcuje węglem lub koksem albo zbiera drewno do „dzichty”; jest „dinozaurem” (każdy w swoim rodzaju). Ja cenię urządzenia proste i w miarę niezawodne. Nie fascynuję się futurystycznym CO. Gdybym nie wszedł kiedyś na „czysteogrzewanie” a tam nie zainteresowano by mnie tematem w sposób przyjazny i przystępny, bez pseudoekologicznego ględzenia, to nie mielibyśmy okazji „rozmawiać”. Autorzy wspomnianej strony potrafią po prosu zaciekawić niemal każdego „palacza”. I chyba dlatego swego czasu byli cytowani nawet na lokalnej stronce. Można więc zakładać, że jest podobnie i na innych miejscach. Oby Wasze forum było tak samo lubiane :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.