Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1PRv4 i Defro MZ

cdsmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś miał doświadczenia lub posiada połączenie sterownika K1PRv4 i sterownika zaworu Defro MZ? Do tej pory posiadałem wyłącznie instalację wyposażoną w grzejniki, obecnie podczas remontu jedno piętro wymieniłem na podłogówkę. Sterowanie zaworem 4D zamontowanym na obiegu CO realizuję za pomocą siłownika ustawionego w piecu jako "zawór wbudowany", dowiedziałem się, że aby sterować siłownikiem zawór 3D na obiegu podłogówki muszę doposażyć się w sterownik Defro MZ. 

Taki też zakupiłem, zarejestrowałem w sterowniku pieca pod "Zawór 1", a pompę podłogówki podłączyłem i uruchomiłem w piecu jako "Pompa dodatkowa 1". Czujnik zaworu ze sterownika MZ umieściłem za pompą podłogową, sama pompa jest podłączona w sterowniku pieca, sterowniki komunikują się przez RS. Jednakże chciałbym się dowiedzieć, gdzie umieścić kolejny czujnik, który powinien być wpięty w sterownik pieca pod złącze "Czujnik pompy 1" - na wyświetlaczu występuje on na ekranie z parametrem "Temperatura podłogi". Czy ma być umieszczony za pompą obok czujnika zaworu 1, czy może na rozdzielaczu pętli ogrzewania?

Opublikowano

Witaj

Ja gdybym miał oddzielny moduł mieszacza to wszystko połączył pod ten moduł. Czyli czujnik ( umieścił bym za zaworem) i pompę do modułu defro mz. Moduł sterował by indywidualne tym obiegiem. Oczywiście zawór z silownikiem.

Opublikowano

W instrukcji wyczytałem że przy połączeniu RS pompę należy podłączyć pod sterownik pieca, zaś siłownik i czujnik temperatury zaworu pod sterownik MZ, jednak o czujniku pompy 1 nic nie było napisane ani w jednej instrukcji ani w drugiej. Jak go nie podlacze to wali blad. Nie wiem jednak gdzie go umieścić 

Opublikowano

Czujnik dodatkowy. Potem jak wybierzesz to musisz wskazać z czego będzie informacja odczytu. Wale z pamięci :) więc trochę mogę się mylić, ale coś takiego było.

Opublikowano

No właśnie niestety nie bo jakbym mógł wybrać to problem z głowy, a tak w przypadku gdy go nie wepnę pojawia się alarm o uszkodzonym czujniku. Jak wpięty to wyświetla się jako "temperatura podłogi" i mogę ustawić "max temperatura podłogi" tak jakby odpowiadał za wyłączenie pompy podlogowki w przypadku osiagniecia max temperatury. Tylko teraz gdzie go umieścić? Jak wrzucę go zaraz za pompą tam gdzie czujnik zaworu to bez sensu bo po osiągnieciu temperatury zaworu będzie wyłączał pompę, więc może na rozdzielaczu?

Dlatego pytam, bo może ktoś ma podobną konfigurację na tym sterowniku. Nawet bez Defro MZ piec woła o dodatkowym czujniku pompy. Sam dodatkowy sterownik kupiłem by mieć siłownik zarówno na CO, jak i na podłogówce.

Opublikowano

Jak podpinasz pompę jako dodatkową w v4 i wybierasz jak ma pracować to ona też potrzebuje informacji odczytu temp. aby mogła np. się wyłączyć. Pompa powinna być jako "pompa mieszacza", a zawór wybierasz do jakiego ma być obiegu CO lub podłogowe.

Ja bym podłączył tak jak pisałem wcześniej. Wszystko pod moduł MZ. Tam wybierasz do jakiego obiegu, pompa mieszacza i czyjnik za pompą mieszacza. I gotowe.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma możliwości wyboru jako "pompa mieszacza" dla Pompy dodatkowej 1 - pompa podłogowa lub pompa bufora, dla Pompy dodatkowej 2 - cyrkulacyjna, dodatkowa pompa CO lub dodatkowa pompa CWU. Nie ma znaczenia czy pompę podepniesz pod MZ czy pod v4 przy komunikacji RS - będzie to pracowało tak samo. Nawet zalecane jest, by pompę wpiąć w sterownik kotła.

Udało mi się trafić na pomocnego gościa w infolinii serwisu TECH. Wytłumaczył, że "Czujnik pompy 1" powinien być zamontowany tam gdzie "Czujnik zaworu 1", co pozwoli wyłączyć pompę w przypadku osiągnięcia max temperatury podłogówki by dodatkowo zabezpieczyć ten obieg. Czujnika pogodowego i czujnika powrotu nie muszę podłączać do Sterownika MZ, ponieważ może on pobierać informacje ze sterownika kotła. Sam siłownik Zaworu 1 i Czujnik zaworu 1 wpięty w Sterownik MZ. 

Swoją drogą zdziwił mnie kolejny fakt, że pompa podłogowa będzie pracowała cały czas pomimo wyboru trybu letniego, co trochę jest niezrozumiałe, ponieważ wiadomo, że latem grzeje się tylko CWU, a poza tym jak zawór podłogówki będzie na 0 to po co ma pracować pompa...

Opublikowano

Zrob tak jak radzi @gilal. Wszystko co niezbedne podlacz do dodatkowego modulu. Wszystkie ustawienia masz w menu ustawien -> zawor 1.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie sterownika st431n, czy współpracował będzie ze sterownikiem defro k1pv3  Bo gdzieś czytałem że komunikacja RS może ze sterownikiem Techa nie działać tylko z defro MZ.

Opublikowano

W serwisie otrzymałem informację, że ze sterownikiem K1PRv4 będzie współpracował tylko DEFRO MZ, więc pewnie będzie podobnie w Twoim przypadku. Przedzwoń najlepiej do serwisu firmy Tech to się wyjaśni.

Opublikowano

Ok dzięki. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W serwisie otrzymałem informację, że ze sterownikiem K1PRv4 będzie współpracował tylko DEFRO MZ, więc pewnie będzie podobnie w Twoim przypadku. Przedzwoń najlepiej do serwisu firmy Tech to się wyjaśni.
Witam. Moja instalacja to parter podlogowka a na poddaszu grzejniki. Posiadam kociol Defro 12kw z sterownikiem k1pv4
Sterowanie temp. CO odbywa sie za pomoca zaworu czterodrogowego z silownikiem z załączona pogodówka. Działa nawet fajnie.
Na rozdzielaczu od podłogówki zawor trojdrozny do którego chciałbym dolozyc silownik i moduł defro Mz.
W związku z tym mam pytanie do kolegi jak to wszystko działa czy:
-praca zaworu jest płynna,
-czy temp.podłogi można ustawiać na sterowniki kotła
- oraz czy dobrze to współpracuje z pogodówka.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W tym roku dołożyłem sterownik defro mz do instalacji właśnie do zaworu 3d i silownika na podłogówke.  Działa jak najbardziej ok. Podgląd na wszystko jest w sterowniku kotła i zmian można dokonać również na samym kotle. Pompa i czujnik temp mam podpięty pod defro mz natomiast temperatury powrotu i zewnętrzna pobiera z K1pv3. Pogodówka działa ok. 

Opublikowano
16 godzin temu, timix79 napisał:

Na rozdzielaczu od podłogówki zawor trojdrozny do którego chciałbym dolozyc silownik i moduł defro Mz.
W związku z tym mam pytanie do kolegi jak to wszystko działa czy:
-praca zaworu jest płynna,
-czy temp.podłogi można ustawiać na sterowniki kotła
- oraz czy dobrze to współpracuje z pogodówka.

Dokładaj bez obaw, z tego co się zorientowałem to tylko Defro MZ będzie w pełni współpracował ze sterownikiem kotła. Zmian w Defro MZ dokonujesz z poziomu K1Pv4. Na dobrą sprawę, po montażu nawet nie będziesz dotykał do Defro MZ, bo nie będzie takiej potrzeby :)

Potwierdzam to co kolega wyżej wspomniał, współpracuje z pogodówką, mam podłączone tak samo: czujnik temperatury zaworu i pompa do Defro MZ, zaś temperatura zewnętrzna i temperatura powrotu ze sterownika kotła. Sama instalacja jest banalnie prosta, jak masz odrobinę zdolności manualnych i rozumiesz zasadę działania to dasz radę. U mnie siłownik na zaworze to Afriso ARM343.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.