Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe bez projektu - czy duże ryzyko?

Tsport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm, to może napisz co powinien zawierać projekt aby nie był "taką kaszana jak u mnie" To tak dla potomnych a ja spróbuję jeszcze poprosić mojego masarza od kaszanki.

Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sambor, bardzo doceniam Ciebie jako aktywnego użytkownika tego forum ale Twoja powyzsza wypowiedź nie dużo wnosi do tematu. Może uszczegolowienie tych kwestii pozwoli innym dokładniej wybrać ofertę projektu niezeli jak widać ja to zrobiłem.

Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zlecający nie musi wiedzieć co ma być w takim projekcie, najwyżej zleca zakres np same pętle lub samą kotłownie lub to co potrzebuje,

ale projekt ma być kompletny w danym zakresie i o tym wie, lub powinien wiedzieć projektant

W poważnych projektach projektant podpisuje oświadczenie o kompletności projektu

Opublikowano

Czekam do przyszłego tygodnia na powrót mojego projektanta z urlopu ale w międzyczasie pokusiłem się o zrobienie swoich obliczeń:

Dla pex Kan Therm 25x2,5 - śr wew=20mm

dm/dt=687l/h

dc/dt=8000W

dla delta T 10

dla prędkości przepływu 0,661m/s

Jaka powinna być optymalna prędkość przepływu w rurze?

Opublikowano

W dniu 17.08.2018 o 14:47, Tsport napisał:

Czekam do przyszłego tygodnia na powrót mojego projektanta z urlopu ale w międzyczasie pokusiłem się o zrobienie swoich obliczeń:

Jaka powinna być optymalna prędkość przepływu w rurze?

Zrób to pexem 32 i będzie dobrze.

Opublikowano

Dzięki za info. Czekam na razie na mojego projektanta ale jest duża szansa, że chyba tak zrobię. 

Zrobiłem małe obliczenia dla poszczególnych średnic PEX i PP:
PS. jaka powinna być optymalna prędkość przepływu dla rur PEX i PP? Spotkałem się z informacją, że dla miedzi podobno 0,3 m/s a dla "tworzywa" 0,7m/s - prawda to?

PEX 25
-śr.wew: 2cm
-deltaT 6
-dm/dt 1146l/h
- dc/dt 8003W
- prędkość przepływu 1,102m/s

PEX 32 
-śr.wew: 2,6 cm
-deltaT 6
-dm/dt 1146l/h
- dc/dt 8002W
- prędkość przepływu 0,652m/s

PP 32 
-śr.wew: 2,12 cm
-deltaT 6
-dm/dt 1146l/h
- dc/dt 8005W
- prędkość przepływu 0,981m/s

PP 40 
-śr.wew: 2,66 cm
-deltaT 6
-dm/dt 1146l/h
- dc/dt 8003W
- prędkość przepływu 0,623m/s

Opublikowano

Raczej nie chodzi o optymalną a o maksymalną prędkość i dla rur Cu do średnicy 22 powinna być rzeczywiscie do 0,3m/s ,a gdy z obliczeń wynika że prędkość jest większa ponad 0,3m/s to należy zwiększyć średnicę rury dla większych średnic rur(od Cu 28) prędkość powinna być do powiedzmy  0,6m/s

Opublikowano

A więc tak jak napisał Sambor w powyżej przytoczonym wątku:

Max prędkości przepływu dla miedzi: 

Instalacja ogrzewania: rury o średnicy do 28mm 0,3m/s  ,rury o średnicy powyżej 28mm 0,5m/s

Pytanie jak to wygląda dla PEX i PP?

Opublikowano

Wavin podaje teoretycznie dla swoich rur pex prędkości do 1.1m/s, ale zastrzega się że to tylko teoria, praktycznie nie zaleca przekraczania 0,8-1m

Dla PP podobnie, praktyka to 0,8m/s

Dla inst CO w domach 1-rodz.  prędkości muszą być mniejsze, inaczej instalacja będzie głośna i może przeszkadzać mieszkańcom.

Opublikowano

Ja liczę wg tego co podawałem i przyznam się że wiele razy mam dylematy kosztowe,

a kilka razy miałem też wykonawcze gdyż np lutowanie Cu35 nie należy dla mnie do przyjemności.

max przepływy w inst z miedzi.png

Opublikowano

Co do miedzi to podobnie ale z PP i PEXem to przegieli.

Cóż akurat pex kana nie jest najwyższych lotów , podobnie jak ich PP , więc może to i dobrze.

Wavin podaje dużo większe wartości, ograniczenia są głównie słuchowe (hałas)

Opublikowano

Rozumiem że przegięli w dół?zaostrzyli kryteria?)Mam w katalogu i Wavina ale dla tego samego typu rur wartości są podobne do Kana widocznie to są wytyczne projektowe autora programu firmy Sankom a nie producenta rur.Oczywiście w programie można sobie określić dowolną prędkość przepływu dla konkretnej rury.

Jedynie będą różnice jak rura PN10 a np.PN16 bo wiadomo inna grubość ścianki więc i inna prędkość przepływu.Trzeci załącznik Wavin PEX

Wavin PN10.jpg

Wavin PN16.jpg

Wavin PEX.jpg

Opublikowano

A widziałeś PP PN10 od kana?

Ja to wstydziłem się tym robić

Mam niestety tego ponad 200m i postanowiłem w tych rurach zrobić perforację a same rury ułożyć do podlewania ogrodu

Już ponad 80m nawiercone i leży wśród trawy w ogrodzie

A tak na serio to normy Wavina są zgodne z zachodnimi

Opublikowano

Panowie, cieszę się, że dyskusja się rozwija ale z miedzi nie będę robił. Nie mam doświadczenia i sprzętu chociaż słyszałem, że podejścia do kotła fajnie się robi z miedzi, oszczędza się miejsce i estetycznie to wygląda. 

Opublikowano
39 minut temu, odpowietrznik napisał:

To jak ustosunkować się do podkreślonego zdania w załączniku?

Przyjmij to za interpretację indywidualną przypadku a nie normę

I powiedz nam jak określasz w praktyce tą prędkość przepływu w rurze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.