Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie zestawy termostatyczne

pozytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam instalację centralnego ogrzewania otwartą ze zbiornikiem wyrównawczym na kocioł węglowy. Na parterze domu posiadam grzejniki stare żeberkowe oraz w niektórych pomieszczeniach na piętrze (tak na prawdę to nie wiem jaki jest to rodzaj grzejników, na górze i dole grzejnika są dwie większe rury, które połączone są mniejszymi rurkami, a pomiędzy tymi rurkami wygięta jest blacha). 

Natomiast w kilku pomieszczeniach na piętrze mam grzejniki aluminiowy członowe. 

Problem jest taki, że mam duże różnice temperatur w pomieszczeniach. Być może te grzejniki aluminiowe mam za mocne i może je zmniejszę, ale na razie chciałbym zamontować na nich zawór termostatyczny oraz głowicę (a dokładnie pewnie zestaw, czyli + zawór odcinający na powrocie). 

Grzejniki aluminiowe są boczne zasilane. Jakie zawory i głowice powinienem kupić do tych grzejników aluminiowych? Zacząłem czytać i szukać, ale multum różnych zaworów termostatycznych. 

Do tych starych grzejników pewnie nie ma sensu zakładać zaworów i głowic? 

Wiem że w przypadku takiej instalacji zastosowanie termostatów jest wątpliwe, ale muszę założyć bo czasami w sypialni mam 25 stopni a w innych pomieszczeniach 18-19...

Dziękuję

Opublikowano

W takim przypadku kryzuje się grzejniki,efekt za darmo.

Opublikowano

Tylko trzeba mieć czym kryzować. Można przy pomocy zaworów ale w sytuacji gdy są różne grzejniki nie będzie to łatwe i mogą wystąpić szumy jeśli instalacja pracuje na pompie(nie piszesz o tym). Jeżeli jest pompa to zestaw podany przez odpowietrznika jest ok - jest on z nastawą wstępną i przy jej pomocy ustawisz odpowiedni przepływ na grzejniku. Jeżeli instalacja jest grawitacyjna to musisz kupić inne zawory- o zwiekszonym przepływie, niestety droższe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.