Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odbiór instalacji przez UDT

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem piec Defro Komfort Eko Lux i w DTR tego kotła jest informacja że gdy jest instalacja zamknięta musi być odbiór przez UDT. U mnie właśnie będzie taka instalacja. Jak to jest z tymi odbiorami czy to jest konieczne czy musi być taki odbiór by była ważna gwarancja i czy taki odbiór jest jednorazowy czy co roku na przykład musi być kontrola z UDT?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak kocioł ma moc większą niż 70kW to podlega UDT , poniżej nie podlega.

Najlepiej zadzwonić do lokalnego UDT i sie upewnić, jakby była konieczna kontrola - wymóg gwarancji , to jest ona uproszczona i jednorazowa.

Opublikowano

No właśnie w DTR kotła nie ma nic o mocy kotła tylko jest infirnacja: " Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 7 grudnia 2012 Dziennik Ustaw 0/ 2012 pozycja 1468 kotły Komfort Eko instalowane w systemie otwartym, zgodnie z zaleceniami niniejszej instrukcji obsługi, nie podlegają odbiorowi przez Urząd Dozoru Technicznego.
Natomiast kotły Komfort Eko zainstalowane w instalacjach systemu zamkniętego podlegają odbiorowi przez UDT. "

Opublikowano
Opublikowano

Czyli UDT jest obowiązkowe. Teraz muszę się dowiedzieć czy instalacja musi przejść badania przed uruchomieniem kotła czy w trakcie jego pracy oraz ile to kosztuje...

Opublikowano

Narobisz sobie papirologi. Gwarancje i tak będziesz miał. Serwis DEFRO obecny przy pierwszym uruchomieniu kotła nie żądał UDT - odpalili kocioł i udawali, że coś ustawiają... (zresztą działali zgodnie z przepisami)

Zrób instalacje z głową i przepisami dla systemu zamkniętego a będzie bezpieczniejsza niż nie jedna w systemie otwartym wykonana błednie.

Opublikowano

Nic o tym nie wiem. Czy warunki gwarancji tego wymagają?

Opublikowano

W warunkach gwarancji jest napisane tylko: "insyalację kotła do systemu grzewczego może przeprowadzić instalator posiadający ogóle uprawnienia instalacyjne, przy czym niezbędny jest wówczas jutro wpis do karty gwarancyjnej.
Rozruchu zerowy kotła oraz wszelkie naprawy i czynności przekraczjące zakres czynności użytkowania opisany w instrukcji może przeprowadzić wyłącznie autoryzowany serwis.... "
Czyli wynika z tego że na rozruchu musi być serwis.

Opublikowano

Też to tak interpretuje, ale czy jest to zgodne z przepisami EU? Ale to już osobny temat. Teraz nawet samochodu nie trzeba serwisować w ASO wystarczy warsztat który wykona tę czynność zgodnie z zasadami producenta - przy czym właśnie tutaj może być ten haczyk: zgodnie z zasadami producenta!

Mogę opisać tylko z własnego doświadczenia z nimi (nie mam udt - poprawka nie zgłaszałem do udt bo już zgłosił producent, mam instalację zamkniętą zrobioną zgodnie z przepisami, był pierwszy rozruch kotła przez Defro):

Uszkodzony czujnik hallotronu (dokładnie przepalony przewód), wezwany serwis - standardowa informacja ze w przypadku nie uzasadnionego wezwania zapłacę za koszty przyjazdu, - serwis stwierdza usterkę - przepalony przewód czujnika ale z powodu braku części nie wymienia, wpisuje natomiast ze blednie ułożony przewód dotykał części gorących. Zgłaszam gwarancje mailowo do defro powołując sie na wizytę tego Pana. Odpowiedz arogancka ze mam zapłacić za przyjazd oraz jeśli chce to zamówić odpłatnie przewód czujnika! Moja odpowiedz ze rozruchu kotła dokonywali pracownicy Defro mający prawdopodobnie wiedzę i uprawnienia więc jak te przewody ułożyli tak leżały do momentu upalenia się, więc podtrzymuje stanowisko, że usterka podlega gwarancji i proszę o wysyłkę części. Widocznie na kolejny dzień przeczytał to bardziej ogarnięty człowiek i poinformował mnie że części wysyłają, zapytał również czy będę miał możliwość samodzielnej wymiany czy przysłać ponownie serwis? Zamontowałem sam pod rygorem nie utraty gwarancji. Był to jeden jedyny raz styczności z serwisem Defro. Prywatnie nie mam zamiaru ich tu więcej widzieć. PS. Nie sądzę również aby inne firmy byłe w tej kwestii lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.