Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogówka Parter + Poddasze Około 300M2 Z 3 Grzejnikami Drabinkowymi I Grzejnikiem Płytowym W Garażu

dobo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam problem z hydrauliką, a konkretnie z rozwiązaniem ogrzewania.

Ogrzewanie kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny (i tu pytanie jakiej firmy by był mało awaryjny i by naprawy nie były zbyt kosztowne).

2 łazienki z wanną i toaleta z kabiną prysznicową - 5 domowników - czy zasobnik 150l będzie wystarczający?

2 rozdzielacze (parter 10 obwodów, piętro 13 obwodów) + rozdzielacz na grzejniki (4 obwody)

Czy można to połączyć w ten sposób, że pompa kotła z zaworem 3D zasila zasila priorytetowo zasobnik po jego nagrzaniu przełącza się na zasilanie 2 rozdzielaczy podłogowych i 1 rozdzielacza grzejników.

Zasilenie podłogówki i grzejników chciałbym rozwiązać w ten sposób, że zasilenie z kotła około 55 stopni zostało by rozdzielone trójnikiem (pierwsze) na rozdzielacz zasilający grzejniki (drugie) na mieszacz z pompą i ponownie trójnikiem na rozdzielacz parteru i poddasza.

Podobnie jak na przerobionym schemacie.

Czy ma prawo to prawidłowo działać?

post-78663-0-24827800-1521931515_thumb.jpg

Opublikowano

W tym układzie musi! być sprzęgło hydrauliczne.Za nim osobna pompa na grzejniki oraz jeden lub dwa obiegi z zaworem 3D z siłownikiem na podłogówkę+pompy+moduły mieszacza,sterowanie pogodowe.Każdy kocioł kondensacyjny grzeje wodę w priorytecie.

Wybrany kocioł musi mieć możliwość sterowania dwoma lub więcej obiegami grzewczymi.

Przy wyborze ważny jest też dostęp do serwisu.Polecam kocioł Wolfa CGB-2 Zasobnik 150l może być deko za mały,chociaż..

Opublikowano

Południowy zachód niedaleko centrum PTAK.

W tym temacie jest podobne rozwiązanie rozdzielenia podłogówki na 2 rozdzielacze parter i poddasze.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18803-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-parter-i-pi%C4%99tro/

Poniżej w linku znalazłem schemat na rozdzielenie kocioł, bufor CWU, ogrzewanie podłogowe i grzejniki fakt, że z kotła na paliwo stałe w kotle gazowym jest zawód 3D, który przełączał by na bufor, a potem na ogrzewanie podłogowe z grzejnikami.

https://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/10519-grzejniki-i-ogrzewanie-podlogowe-w-jednej-instalacji

Chodzi o to co w załączonym zdjęciu tak jak bym tam zabrał obieg na bufor CWU.

post-78663-0-28401200-1521935172_thumb.jpg

Opublikowano

Dołączam oryginalny schemat, który przerobiłem w pierwszym poście w którym dodałem kolejny rozdzielacz.

post-78663-0-32729500-1521936501_thumb.png

Opublikowano

Te oba schematy są złe - brak im sprzęgła, ten drugi ewentualnie mógłby działać ale na inst do 100m2.

Dla kotłów gazowych ważne są wytyczne producenta danego kotła, a u ciebie jest tylko twoja fantazja.

Opublikowano

Kocioł Junkers Smart ZSB 24-5C, Bosch GC9000IW albo jakiś Vaillant 206 lub 246 Exc. Do tego sprzęgło + pompa koniecznie

Grzejniki jeśli chcesz taniej to łączysz przed sprzęgłem. Jak drożej, to grzejniki na osobnej pompie, podłogówka z podmieszaniem i pompą (sprzęgło już wtedy nie potrzebuje pompy).

Zobacz na schematy projektowe. Kumaty instalator bez problemu dobierze właściwe komponenty.

Opublikowano

Panowie nie jestem specjalistą w dziedzinie grzania dlatego pytam tutaj mądrzejszych. Dawno temu kończyłem technikum chłodnicze, które jest bliżej ale pomp ciepła, które działają na odwróconej zasadzie.

Grzejniki jeśli chcesz taniej to łączysz przed sprzęgłem.  Po co mi w takim wypadku sprzęgło, które w tym wypadku będzie tylko dla samej podłogówki co ono w tym wypadku mi daje?

Oryginalny schemat jest od kotła BROETJE WBS-H 22kw. To znaczy ze producent nie wie jak ma pracować jego kocioł jaki ma mieć układ? Ja dla większego zobrazowania skopiowałem element podłogowy i go powieliłem tak by pokazać podział rozdzielaczy gdzie na oryginale jest jeden.

Rozumiem, że gazeta dom.pl wypisuje nieprawdę chodzi o schemat nr 2?

Schemat BROETJE jest praktycznie tym samym co z gazety dom.pl przyjmując, że na schemacie kocioł na paliwo stałe zamienimy na gazowy, który będzie przełączał zaworem 3D na zasobnik cwu albo na rozdzielacze co. Pompa kotła napędza rozdzielacz grzejników i dostarcza brakujące ciepło do uzupełnienia w podłogówce do mieszacza.

Kolejny artykuł i podobna zasada podziału grzejniki i podłogówka.

https://www.hvacr.pl/kominek-z-plaszczem-wodnym-czy-bez-658

Co ma mi dać zastosowanie sprzęgła może nie bardzo rozumiem jego zasadę działania i wiec jego konieczność stosowania.

Z mojej wiedzy sprzęgło ma za zadanie oddzielenie hydrauliczne obiegu z kotła od obiegów instalacji CO i CWU robi za tak zwany wymiennik ciepła. Jeśli do sprzęgła podłączę pompę CO grzejników i pompę CO podłogówki to co ona oddziela dla mnie tylko pompę z pieca.

Opublikowano

Nikt cię do niczego nie zmusza, ale wiedz, że wszystkie schematy są tylko ideowymi koncepcjami podłączenia , nie są schematami instalacji , jak zrobisz wg takiego to się przekonasz w praktyce czego im brakuje aby całość mogła prawidłowo działać.

Opublikowano

Panowie dziękuję za uwagi i spostrzeżenia przydadzą mi się przy wyborze oferty na wykonanie instalacji. Oferty, które otrzymałem nie przewidywały stosowania sprzęgła poza jedną z dnia wczorajszego dlatego założyłem temat.

Widząc różnego rodzaju schematy w większości bez zastosowanego sprzęgła uważałem, że jest to dodatkowy i niepotrzebny wydatek.

Gdyż pompy nie powinny się zakłócać ze względu ze podłogówka będzie podbierała nieznaczną cześć ciepłej wody z obiegu kotłowego zasilającego grzejniki tak by uzupełnić około 10 stopni straty na wyjściu podłogówki.

Kolejny temat na muratordom.pl

https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/polaczenie-ogrzewania-podlogowego-tradycyjnymi-grzejnikami-wspolpraca-aa-3cUh-dtvx-9vEj.html

gf-16LA-HnCX-fph3_polaczenie-grzejnikow-

Schemat połączeń w instalacji z grzejnikami i ogrzewaniem podłogowym

dosłownie można zgłupieć

Co do kotła myślałem nad modelem termet ecocondens gold plus 20 lub 25kw jednofunkcyjny niedrogi kocioł z niedrogimi częściami zamiennymi tak bynajmniej znalazłem informacje.

Broetje droższy i z problemami, czyszczeniem drogie części i ponoć droższe przeglądy

ecoTEC plus VC też droższy podobnie z częściami zamiennymi

Piec co gaz GZ-50 odpada bo to 2 funkcyjny

Podchodząc patriotycznie coś z Junkersa jeśli jest on jeszcze Polski np coś z modeli Cerapur cenowo rożnie się kasują jak i z ich awaryjnością jednym działa innym nie

ostatnia oferta ta ze sprzęgłem miała kocioł Buderus Gb 072 24kw jeszcze nie zdarzyłem nic na jego temat poczytać

i bądź tu mądry, każdy chwali co montuje bo potem ma dodatkowo zarobek na awariach :( i naprawach

trafiłem na jeszcze takie rozwiązanie

dwufunk_glowica_alpha_2.jpg

Opublikowano

Nie wiesz ile będzie potrzeba ciepłej wody do podłogi - talie dane są w projekcie a masz może ten projekt?

Ponadto tak się tego nie zakłada, ze instalacja będzie potrzebowała tylko część wody z kotła, może pobierze całą wodę z kotła i co wtedy?

Przy całej instalacji koszt sprzęgła jest małym ułamkiem całej wartości.

Opublikowano

Oferty, które otrzymałem nie przewidywały stosowania sprzęgła poza jedną z dnia wczorajszego dlatego założyłem temat.

Zapytaj gościa, dlaczego "wciska" Ci "zbędne" sprzęgło.

Potem zapytaj resztę, czy w przypadku problemów z wydajnością pompy kotła domontują ci to sprzęgło w prezencie (w ramach podziękowania za użyczenie instalacji do nauki na żywym organizmie CO). 

Jak się zgodzą, to OK.

Opublikowano

Rób jak chcesz. Ja przepraszam, ale nie mam czasu się rozpisywać.

Sambor Ci wytłumaczył kiedy jest potrzebne sprzęgło. Typowo na kotle kondensacyjnym masz około 1-1,4 m3/h przy ciśnieniu w okolicach 20kPa, więcej nie wyciągniesz.

Dla mnie całość ma być sterowana pogodowo, nie wyobrażam sobie takiego rozdzielacza jak z Twojego linka w nowoczesnej instalacji.

Buderus GB 072, to to samo co Junkers ZSB 24-5C ( w Buderusie masz kody serwisowe płatne, więc ich nie lubię). GB192 = Bosch GC9000IW

Termet się nie sprawdzi do takiej rozbudowanej instalacji. Chyba że chcesz mieć ręczną regulację tego, co za kotłem.

Opublikowano

Projekt domu jest indywidualny i nie zawiera projektu ogrzewania "ponoć" i tak instalatorzy nie korzystają z niego tylko ze swojego doświadczenia chyba, że ci co dopiero zaczynają w hydraulice.

W projekcie mam tylko zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną 43,32kWh (m2rok)

Termet ma w swojej ofercie moduł wielostrefowy

Modu%C5%82-pompy-elektr-zaw%C3%B3r-elekt

czy przy jego zastosowaniu kocioł ecocondens gold plus uciągnie całą instalację w domu?

Opublikowano

Nie wiem czy przy tak dużej podłogówce taki moduł do Termeta da radę.

Ja polecałbym już wspomnianego Wolfa, ma dobrą automatykę ogarniającą taki temat.

Opublikowano

Gdyby inwestor chciał sterować niezależnie obiegami podłogówki dół góra to taniej wyszłoby na Vailancie Eco Tec Plus bo wystarczy jeden moduł mieszaczowy VR71 a w Wolfie trzeba dwa MM-y.

A tak na marginesie,oczywiście że schemat z twojej "nieomylnej" gazety jest błędny,tam pompy kotłowa i CWU pracują w szeregu i ciekawe co miałby robić zawór zwrotny przed zaworem 3D na OP?, a powinno być jak w załączniku.A co do drugiego schematu tego z kominkiem to życzę powodzenia jak kocioł kondensacyjny będzie współpracował z zaworem mieszającym 3d z ręczną nastawą temperatury a takowy jest na schemacie.

post-32948-0-82701500-1521990648_thumb.jpg

post-32948-0-26570500-1521990965_thumb.jpg

Opublikowano

... który oparty jest na sprzęgle.

Moim zdaniem lepiej poskładać to z własnych klocków, a zacząć od wyboru kotła. Resztą niech się zajmie pan od wczorajszej oferty. Spotkaj się z nim i porozmawiaj, bo dobrze ocenia potrzeby Twojej instalacji i nie próbuje być konkurencyjny zaniżając koszty na drodze wycinania "zbędnego" osprzętu.

Opublikowano

... który oparty jest na sprzęgle.

Wstawiłem ten właśnie moduł, że względu na informację, że kocioł Termet sam sobie nie poradzi.

Chciałbym aby kocioł miał jak największy zakres modulacji i najniższą moc początkową:

Termet 20kw - Moc cieplna (przy temp. 50/30°C) 3,0 - 21,0 kW

Waillant VC 206/5-5 - Moc cieplna (przy temp. 50/30°C) 4,2 - 21,7 kW

Wolf CGB-2 (K)-20 Moc cieplna (przy temp. 50/30°C) 4,4/7,4 - 20,4 kW

Tak wygląda schemat

post-78663-0-72363000-1521993341_thumb.png

Opublikowano

Ten Wolf ma ciekawą konstrukcję szkoda, że jego cena powala. A nic nie jest wieczne i bez wad. Nawet mercedesy się psują :)

W instrukcji Wolfa wstawiono schemat podłączenia czy te dwie grubsze rury na rysunku to sprzęgło? nie rozumiem przejścia przez wymiennik zasilania CO. Bo na schematach inaczej oznaczają sprzęgło.

post-78663-0-65308700-1522007775_thumb.png

tu bardziej rozwinięte to o czym pisał odpowietrznik

post-78663-0-80197500-1522007868_thumb.png

Opublikowano

Projekt domu jest indywidualny i nie zawiera projektu ogrzewania "ponoć" i tak instalatorzy nie korzystają z niego tylko ze swojego doświadczenia chyba, że ci co dopiero zaczynają w hydraulice.

W projekcie mam tylko zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną 43,32kWh (m2rok)

czy przy jego zastosowaniu kocioł ecocondens gold plus uciągnie całą instalację w domu?

Nie wiem czy przy tak dużej podłogówce taki moduł do Termeta da radę.

Ja polecałbym już wspomnianego Wolfa, ma dobrą automatykę ogarniającą taki temat.

Ten moduł dałby chyba radę, ale ma tak badziewne sterowanie. Z tego co kojarzę, to ten moduł nawet nie komunikuje się z kotłem. Każdy ma swoją własną krzywą grzewczą. I weź tu utraf z dobrym ustawieniem.

Gdyby inwestor chciał sterować niezależnie obiegami podłogówki dół góra to taniej wyszłoby na Vailancie Eco Tec Plus bo wystarczy jeden moduł mieszaczowy VR71 a w Wolfie trzeba dwa MM-y.

O właśnie to jest dobra uwaga. Junkers / Buderus też będzie wymagał osobnych modułów MM100, a Vaillant ogarnie całość jednym modułem. Swoją drogą ciekawe ile Wolf ma wspólnego ze wspomnianymi firmami, oprócz nazewnictwa modułów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.