eustachy Opublikowano 19 Marca 2018 #1 Opublikowano 19 Marca 2018 Planuję u siebie następującą instalcję: Piec węglowy, śmieciuch w układzie otwartym, instalacja z miedzi tylko do wymiennika. Za wymiennikiem piec na gaz w układzie zamkniętym z grzejnikami aluminiowymi, instalacja z PEX. Teraz pytanie - czy wymiennik ciepła w jakiś sposób zabezpieczy mi instalację c.o. w razie zagotowania wody w piecu węglowym? Czy dla świętego spokoju zrobić całą instalację w miedzi? Co nie bardzo mi się uśmiecha ze względu na koszt, a po drugie "ponoć" nie łączy się miedzi z aluminium
sambor Opublikowano 19 Marca 2018 #2 Opublikowano 19 Marca 2018 Nic się nie stanie, rób jak planujesz, tylko daj dodatkowo na rurę z od kotła węglowego do wymiennika czujnik bimetalowy wyłączający pompę wymiennika
eustachy Opublikowano 19 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Marca 2018 A do czego służy pompa wymiennika i w jakim celu ma być zamontowany taki czujnik? Wydawało mi się, że wymiennik to taki "kawał żelaza" odbierający ciepło z pieca i przekazujący do drugiego układu
hajtaler428 Opublikowano 19 Marca 2018 #4 Opublikowano 19 Marca 2018 Żeby ten kawał żelaza odebrał ciepło z kotła to coś musi wymusić cyrkulację między kotłem a wymiennikiem-pompa Czujnik po to żeby jak w kotle wygaśnie pompa niepotrzebnie nie pracowała Pytasz czy wymiennik zabezpieczy kocioł w razie zagotowania - nie. Kocioł zabezpieczasz naczyniem wzbiorczym otwartym
eustachy Opublikowano 19 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 19 Marca 2018 Pytasz czy wymiennik zabezpieczy kocioł w razie zagotowania - nie. Kocioł zabezpieczasz naczyniem wzbiorczym otwartym Wiem. Chodzi mi o to czy w jakimś stopniu wymiennik zabezpieczy mi instalację, która będzie za wymiennikiem? M.in. obniży temperaturę tej zagotowanej wody tak, żeby mi nie popaliło tych PEXów w instalacji zamknietej. Jak to będzie wyglądało tak łopatologicznie - zagotuje się woda w układzie otwartym, część wrzątku pójdzie na wymiennik i na drugą stronę do instalacji?
hajtaler428 Opublikowano 19 Marca 2018 #6 Opublikowano 19 Marca 2018 Do instalacji nie pójdzie wrzątek bo układy są rozdzielone. Woda z obiegu kotłowego nie miesza się z wodą w obiegu wtórnym
sambor Opublikowano 19 Marca 2018 #7 Opublikowano 19 Marca 2018 Sama woda nie pójdzie - do tego potrzeba pomp - dlatego zaproponowałem ten wyłącznik bimetaliczny na rurze. Nie wiem czy wiesz ale wymiennik potrzebuje z każdej strony po pompie, jak wyłącznik je wyłączy to nic wrzątku nie przejdzie na obieg zamknięty.
eustachy Opublikowano 19 Marca 2018 Autor #8 Opublikowano 19 Marca 2018 No to po co w takim razie jest wymiennik? Gdyby go nie było to można by zastosować tylko jakiś zawór zamykający obieg otwarty, tak by woda ze śmieciucha nie szła na drugi obieg i działał by tylko piec gazowy. Chciałbym palić śmieciuchem to otwierałbym zawór przy śmieciuchu a zamykał przy piecu gazowym. Przecież z jednej strony wymiennika podłączam wodę ze śmieciucha a z drugiej na wyjściu podłączam obieg zamknięty więc ciągłość przepływu wody jest zapewniona. Co daje wymiennik?
odpowietrznik Opublikowano 19 Marca 2018 #9 Opublikowano 19 Marca 2018 Sama woda nie pójdzie - do tego potrzeba pomp - dlatego zaproponowałem ten wyłącznik bimetaliczny na rurze. Nie wiem czy wiesz ale wymiennik potrzebuje z każdej strony po pompie, jak wyłącznik je wyłączy to nic wrzątku nie przejdzie na obieg zamknięty. Tzn.pasowałby sterownik pompy który utrzymuje temp.obiegu kotłowego w pewnym zakresie czyli wyłącza pompę np.przy 40st(aby nie chodziła gdy kocioł wygasa) a zarazem wyłącza pompę po przekroczeniu powiedzmy 90st ?
sambor Opublikowano 19 Marca 2018 #10 Opublikowano 19 Marca 2018 Taki sterownik trzeba by samemu zrobić - pompa przeważnie załącza się awaryjnie w celu schłodzenia kotła a nie wyłącza aby go przegrzać.
sambor Opublikowano 19 Marca 2018 #11 Opublikowano 19 Marca 2018 No to po co w takim razie jest wymiennik? Gdyby go nie było to można by zastosować tylko jakiś zawór zamykający obieg otwarty, tak by woda ze śmieciucha nie szła na drugi obieg i działał by tylko piec gazowy...............................Co daje wymiennik? Pozwala na zachowanie różnicy ciśnień w układzie -kocioł gazowy wymaga ciśnienia roboczego ok 1 bara a w układzie otwartym masz duuużo mniej np 0,3-0,5 bara.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.